VV: Rušením nočního klidu dojde k šikaně slušných lidí!

17.07.2012 13:58

Kvalitní život musí stát nad zájmy restauratérů a pořadatelů kulturních akcí! Věci veřejné nepodpoří návrh novely k rušení nočního klidu a to jak na státní, tak ani na regionální úrovni. Probíhající debata o možném posunutí nebo dokonce zrušení nočního klidu postrádá názor dotčených. Ani stávající úprava neochrání obyvatele před hlukem a riziky z toho plynoucími. Rušení považujeme za populistické gesto nahrávající skupině, která na posunutí nebo zrušení norem chce profitovat.

VV: Rušením nočního klidu dojde k šikaně slušných lidí!
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Stávající hlukové limity jsou brány jako něco striktního a nezlomitelného. Přitom na mnoha místech dochází k jejich pravidelnému porušování. „Preferuji cestu výjimek, které si definují sami obce. Rozhodně nejsem pro zrušení či posun nočního klidu ze současné 22 hodiny a to jak z pozice zastupitelky Prahy 1, tak z pozice poslankyně. Dlouhodobé negativní účinky hluku jsou všeobecně známy a já nepodpořím zákon, který by zhoršoval kvalitu života na úkor podnikatelských zájmů, kterým jde především o zisk,“ sdělila své stanovisko předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

To poslední co Praha 1 potřebuje je navýšení hluku. „Stačí, že přes Václavské náměstí vede dopravní tepna a samotné Václavské náměstí kvůli množství heren, kasin a diskoték nepatří mezi nejklidnější místo. Důsledkem je, že zde lidé nechtějí bydlet. Dokážu si představit, že některé kulturní akce získají výjimku, ale nevidím důvod dělat z toho pravidlo,“ komentovala záměr dále Klasnová.

Ochrana před hlukem je v Praze i tak nedostatečná. Nejde jen o centrum, ale i okrajové části Prahy. „Podpora tohoto návrhu je značně nesystémová. Na jedné straně se omezuje rychlost na silnicích, právě z důvodu snížení hluku, a na straně druhé budeme jiný zdroj rušení podporovat,“ poukázala na problematiku šéfka klubu VV a zastupitelka pro Prahu 1.

V případě schválení hrozí častější výjezdy policie k případům nadměrného hluku a výtržností než v současnosti. „V konečném důsledku bude tento krok ekonomicky a administrativně náročný a bude stát daňové poplatníky další peníze. Dotčeným těžko vysvětlíte, že nyní je povolen hluk o dvě nebo tři hodiny déle, “ uzavírá Klasnová.

Světová zdravotnická organizace považuje za zdraví nebezpečné hodnoty nad 42 decibelů, hodnoty 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek. Problematika hluku má i další kontext. Tím je bezpečnost a klid v regionech, kde byly v nedávné minulosti nepokoje. „Nedokážu si představit, že na Šluknovsku posuneme noční klid. Jedinci, kteří jsou nyní postihováni policií za rušení nočního klidu a vandalství by se jedním podpisem stali legálním koloritem.  Pak by veškerá snaha vedoucí k nápravě situace přišla na prázdno a mohli bychom očekávat další protesty. Tentokráte za právo na klid. Již nyní se chystají další protesty, protože vláda k situaci přistupuje vágně,“ dodává k problematice Radek John.

„Pokud by novela skutečně prošla, budou na severu Čech další výdaje na policii a v důsledku větší návštěvnosti heren se zvýší i kriminalita. Pokud někdo chce liberalizovat hluk pro své ekonomické zájmy, podpoří veškeré negativní patologické jevy ve společnosti,“ uzavřel předseda Věcí veřejných

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…