VV: Zřízení nezávislé instituce pro kontrolu financování politických stran by lidé uvítali

04.01.2012 5:26

V průběhu prosince měli véčkaři možnost vyjádřit se k tématu transparentnosti financování politických stran a kontroly jejich hospodaření.

VV: Zřízení nezávislé instituce pro kontrolu financování politických stran by lidé uvítali
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

V referendu hlasovali o možnosti vzniku nové nezávislé instituce, která by dohlížela na hospodaření politických stran. V referendu se 68 procent hlasujících přiklonilo k návrhu předsedkyně Legislativní rady vlády a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake, stejně tak jako k názoru místopředsedy Věcí veřejných Tomáše Jarolíma, kteří jsou pro zavedení nové nezávislé instituce jako účinného a důvěryhodného kontrolního mechanismu a v současné době prakticky jedinému reálnému řešení současné situace. Menšina, tedy 32 procent je proti zřízení nové instituce. Působení specializované nezávislé instituce je jedním z možných nástrojů, jak kontrolovat hospodaření politických stran.

Oproti jiným institucím dohledu jako je Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, která nyní na financování stran dohlíží, či Národní kontrolní úřad, umožňuje vznik nové instituce nezávislost, specializaci a zejména potřebné kompetence pro dohled nad hospodařením politických stran. Nový úřad by měl například možnost prošetřit podněty občanů a médií či udělovat sankce. Vytvoření nové instituce s sebou nenese přílišné náklady na státní rozpočet, dle odhadů by se jednalo zhruba o 18 milionu korun ročně při zajištění provozu v počtu asi 15 odborníků. Jedná se tedy o instituci malého rozměru s relativně nízkým rozpočtem.

Tiskový odbor VV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.