Vaňhová (ČSSD): Vládní vzkaz prvňáčkům

29.08.2012 15:14

V pondělí se znovu otevřou brány škol a do prvních tříd nastoupí spoustu nových prvňáčků natěšených na to, co je čeká.

Vaňhová (ČSSD): Vládní vzkaz prvňáčkům
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

Nástup do školy je bezesporu velkou změnou nejenom v životě prvňáčků, ale i jejich rodičů. No a právě prvňáčkům a jejich rodičům poslala současná vláda jeden velmi nemilý vzkaz. Ministerstvo školství zrušilo příspěvek na školní potřeby. Takzvané pastelkovné bylo ve výši 800 korun a jeho příjemci byly školy, které za ně kupovaly sešity a výtvarné potřeby, čímž prvňákům a jejich rodičům značně usnadňovaly start do nové životní etapy.

Pastelkovné je tedy zrušeno a školy budou muset hledat finance někde jinde, anebo přenést tyto náklady na rodiče. Pokolikáté již přenáší svojí neschopnost na bedra občanů. Zdůvodnění je jednoduché – ve státní kase údajně prosvítá dno a je nutno šetřit. Nemůžu si pomoci, ale ve chvíli, kdy vládní poslanci hledají způsob, jak si opět razantně zvednout platy, připadá mi argumentace stavem státního rozpočtu poněkud lichá. Do koho jiného by měla společnost investovat, když ne do dětí? Nemám pocit, že by poslanci nějak zvlášť nuzovali a přesto se chystají si přidat. Jakým zásahem bude naopak zrušení pastelkovného do rozpočtů škol a sociálně slabších rodin, asi netřeba zvlášť rozvádět.

Ono zřejmě i v případě mužů a žen zasedajících ve sněmovně platí, že bližší košile než kabát a tak bych si klidně vsadila na to, že způsob, jak si významně zvýšit platy, naleznou. Škoda je, že stejnou energii nevěnují také v hledání prostředků pro české školství. Zrušením pastelkovného posílají prvňákům a jejich rodičům vzkaz, že jim na nich vlastně až tak nezáleží.

Jana Vaňhová
hejtmanka Ústeckého kraje

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.