Vaňhová: Je potřeba vládě připomenout sliby, které občanům Šluknovska dala

25.09.2012 20:01

Bezpečnostní konference Ústeckého kraje se zaměřila na sociálně vyloučené lokality

Vaňhová: Je potřeba vládě připomenout sliby, které občanům Šluknovska dala
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

Téměř polovina občanů Ústeckého kraje se podle agentury STEM/MARK domnívá, že v horizontu dvou až tří let se situace v sociálně vyloučených lokalitách zhorší. Ústecký kraj rozhodně nechce tento vývoj připustit. Proto se dnešní bezpečnostní konference, kterou svolala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, zaměřila především na problematiku sociálně vyloučených lokalit, a to nejenom z pohledu bezpečnosti. Bezpečnostní konference se mimo jiné zúčastnil i policejní prezident Martin Červíček, náměstci Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva spravedlnosti ČR, zástupci Policie ČR nebo Agentury pro sociální začleňování.

„Na konferenci mimo jiné zaznělo, že vývoj násilné a mravnostní kriminality na Šluknovsku je nepříznivý a dokonce začíná překračovat úroveň, která se stala spouštěcím mechanizmem loňských nepokojů. To jsou samozřejmě znepokojující informace. Je potřeba vládě opět připomenout sliby, které občanům Šluknovska dala, a to nejenom v oblasti represe, ale i nové legislativy a vytváření pracovních příležitostí,“ upozornila Jana Vaňhová. Jak dále poznamenala, shodou okolností by se dnes měl po téměř tři čtvrtě roku projednávat v Poslanecké sněmovně Ústecký balíček.

V rámci bezpečnostní konference proběhlo zhodnocení vývoje bezpečnostní situace v Ústeckém kraji za poslední tři roky, vyhodnocení aktuálního stavu v sociálně vyloučených lokalitách a v oblasti pravicového extremismu. Dále byly definovány záměry, které je nutné uskutečnit na celostátní úrovni, a návrhy, kterým se bude v dalším období věnovat Pracovní skupina pro sociálně vyloučené lokality Rady Ústeckého kraje.

Přední čeští odborníci a vrcholní představitelé státní správy zabývající se touto problematikou se shodli na nutnosti navázat společný dialog a zejména zahájit společnou pomoc městům a obcím, které se potýkají s hlavními projevy, které doprovází sociálně vyloučené lokality, na svém území. Praktickou pomůckou zejména pro starosty, kterou připravil Ústecký kraj a představil v rámci bezpečnostní konference, by měl být tzv. minimanuál číslo 2 – Manuál pro starosty obcí ohrožených sociálními nepokoji.

„Finální podobu minimanuálu obdrží starostové v průběhu několika týdnů. Budou zde zpracovány některé postřehy z konference, materiál tak bude reagovat na aktuální potřeby starostů, kterým má sloužit. Na internetových stránkách kraje budeme minimanuál v elektronické podobě průběžně aktualizovat tak, aby uvedená fakta odpovídala realitě,“ dodala Jana Vaňhová.

Ústecký kraj uskutečnil v říjnu 2009 bezpečnostní konferenci nazvanou Společně proti extremismu, na které se mimo jiné konstatovalo, že podhoubím pro posilování extremistických hnutí je dlouhodobě přehlížená napjatá situace v sociálně vyloučených lokalitách. Na základě tohoto závěru začal Ústecký kraj mimo jiné zpracovávat i tzv. Ústecký balíček legislativních změn. Rovněž zpracoval pro všechny starosty v kraji tzv. minimanuál č. 1, tedy návod jak rozpoznat extrémistická hnutí a jakými zákonnými prostředky vůči nim postupovat v případě konání společných shromáždění.

Vzhledem ke skutečnosti, že stát stále nepřijal příslušná opatření jak proti extremistickým skupinám, tak proti vzrůstajícímu napětí v sociálně vyloučených lokalitách, je Ústecký kraj nucen pokračovat v tlaku na vládu a příslušná ministerstva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-ustecky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.