Vláda: Inkluzivní vzdělávání zajistí rovné šance

15.11.2012 16:01

Ochrana lidských práv a začleňování menšin patřily k hlavním tématům setkání předsedy vlády Petra Nečase a komisaře Rady Evropy pro lidská práva Nilse Muižniekse.

Vláda: Inkluzivní vzdělávání zajistí rovné šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas představil komisaři vládní politiku v oblasti lidských práv a priority české vlády v oblasti začleňování minorit. Zdůraznil, že cílem jeho vlády je vytvoření předpokladů pro dlouhodobě úspěšné zapojení a plnohodnotný rozvoj všech menšin, včetně zvláště zranitelných skupin jako osoby se zdravotním postižením nebo Romové. Prostředkem vládní politiky je důraz na vytváření rovných příležitostí pro všechny občany České republiky bez ohledu na jejich znevýhodnění.

Vláda věnuje integraci romské komunity velkou pozornost

Předseda vlády řekl, že za zcela klíčový nástroj v politice sociálního začlenování považuje česká vláda inkluzivní vzdělávání. Soustředí se především na to, jak připravit znevýhodněné romské děti ke vstupu do povinné školní docházky prostřednictvím programů včasné péče a posílit jejich účast v předškolním vzdělávání.

Dále premié Petr Nečas komisaři představil Národní akční plán inkluzivního vzdělávání a Strategii rozvoje vzdělávání do roku 2020, která na akční plán navazuje. Uvedl, že začleňování romské komunity do společnosti řeší také řada dalších koncepčních a strategických dokumentů v této oblasti, například Koncepce romské integrace na období 2010 – 2013 nebo Strategie boje se sociálním vyloučením.

Komisař Muižnieks ocenil úsilí české vlády v oblasti ochrany lidských práv a sociálního začleňování. Přivítal důraz na inkluzivní vzdělávání coby vhodný nástroj k vytvoření dlouhodobě stabilního řešení a nabídl České republice další využití expertízy Rady Evropy v oblasti podpory lidských práv.

Nils Muižnieks, pocházející z Lotyšska, zastává funkci komisaře Rady Evropy pro lidská práva od roku 2012. V rámci svého mandátu navštěvuje jednotlivé členské země a pomáhá jim s naplňováním lidskoprávních standardů Rady Evropy. Sleduje možné nedostatky v právních úpravách či praxi a podporuje vzdělávání k lidským právům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.