Vystrčil (ODS): Senát ozdobí betlémy, k vidění bude i jeden unikátní

06.12.2012 6:41

Jejich tvůrci o nich říkají, že jsou obrazem starých časů a naší minulosti, kde se snoubí křesťanské náboženství s lidovými tradicemi a zvyky. Podle mnohých navozují klidnou atmosféru, poskytují čas se pozastavit a popřemýšlet.

Vystrčil (ODS): Senát ozdobí betlémy, k vidění bude i jeden unikátní
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

To vše čeká návštěvníky, kteří se od čtvrtka 6. prosince 2012 do úterý 8. ledna 2013 rozhodnou zavítat na výstavu betlémů do Valdštejnského paláce v Praze.

Na tradiční akci ve veřejně přístupné výstavní síni Senátu, jejíž vernisáž je na programu ve čtvrtek od 14.00 do 15.30, se tentokrát sejdou desítky betlémů z nejrůznějších materiálů, nejrůznějších dob i nejrůznějšího pojetí. Přehlídku jednoho ze symbolů vánočních svátků ozdobí díky dohodě senátora Miloše Vystrčila se správci senátní Výstavní síně, podpoře představitelů města Třeště a souhlasu manželů Metoděje a Marie Roháčkových také skvost právě z města betlémů – Třeště. „Jsem přesvědčen, že prezentace jednoho z třešťských betlémů v Praze bude pro návštěvníky výstavní sině velkým lákadlem a zároveň i výbornou propagací Třeště i celé Vysočiny. Spolku přátel třešťských betlémů, zejména manželům Roháčkovým i zástupcům města Třeště za to patří moje velké poděkování,“ uvedl senátor Vystrčil.

Betlém manželů Roháčkových bude vystavený ve vitríně o rozměrech 140x70x70 centimetrů a je zřejmé, že se bude těšit zasloužené pozornosti. Neváhejte a výstavu umístěnou ve Výstavní síni Senátu a v Trčkovské galerii navštivte denně od 10:00 do 16:00 hodin.

Třešťské betlémy jsou charakteristické svojí třídílnou kompozicí (zbořeniště, město, pastviny), spoustou zelených mechů, pařezů a nepřeberným množstvím rozličných detailů. Stejně jako ostatní betlémy z malého městečka na úpatí Jihlavských vrchů je i ten v Senátu zhotovený jako dioráma, kde se krajina pozvolna zvedá k horizontu a nepozorovaně přechází v malbu.

Betlémářská tradice v Třešti trvá přes dvě stě let a tamní betlemáři předvádějí své umění doma i v zahraničí. Největší třešťské betlémy z dvacátých let minulého století zabírají více než třicet metrů čtverečních a turisté se za nimi sjíždějí po celý rok. Největší nápor ve městě však tradičně očekávají od Vánoc do začátku února, kdy betlémáři zpřístupňují velké betlémy ve svých domácnostech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Vystrčil - profil

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…