Zahradil (ODS): Lov na menšiny

09.09.2012 19:25

Budou USA sociálním státem evropského typu? Kráčíme v davu delegátů k hokejové hale Tampa Bay Times, na další den nominačního sjezdu REPUBLIKÁNSKÉ STRANY USA. Pár desítek metrů od vchodu nám urostlý Afroameričan cpe letáky.

Zahradil (ODS): Lov na menšiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na konferenci Vize 2020

Leták je nadepsán "Black Conservatives" a čtu v něm zdrcující kritiku demokratů a současného prezidenta Obamy. Opravdu má Romney mezi Afroameričany nulovou podporu, jak uvádějí některé statistiky?

Letošní sjezd republikánů se ale zaměřil na jinou menšinu – více než padesátimiliónovou hispánsky hovořící komunitu, která ve většině dosud preferuje demokraty. Al Cardenas, předseda Americké konzervativní unie, je kubánského původu. Hned první den se v jeho režii konal v místním "Cuban Clubu" večírek "Nuestra Noche". Zněla salsa a tekl rum, ale hlavně hovořily hispánské politické hvězdy republikánského nebe – guvernér Nevady Brian Sandoval a guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová (to jméno si pamatujte). Mitt Romney chytře vyslal svého syna Craiga, který nejen vypadá jako španělská filmová hvězda, ale také plynně španělsky mluví, po dlouholetém pobytu v Chile. Na sjezdu vystoupil i Marco Rubio, další slibný politik hispánského původu.

Sjezd velké politické strany je vždy pečlivě připraveným představením s detailním scénářem, časováním a obsazením. Snad jen v ČR si stále lecjaký aktivista myslí, že na kongresu je třeba se před kamerami hlavně pořádně pohádat, aby se ukázalo, jak je ta jeho partaj demokratická. Ne. Taková akce je unikátní příležitostí, kdy se těkavá pozornost médií i publika upírá pár dní na dotyčnou stranu, její program, její představitele.

Proto na sjezdu vystoupil oscarový Clint Eastwood. Proto tam Romneyho přišli podpořit olympijští vítězové ze zimních her v Salt Lake City.

Sjezd nepůsobil radikálním dojmem. Žádná "Tea Party", žádná tzv.morální témata, jako interrupce. Průzkumy jasně ukázaly, že tohle Američany před volbami nezajímá. Prioritu má ekonomika, federální dluh, pracovní místa. Vlivná intelektuální postava americké pravice Grover Norquist nám řekl: Tyto volby rozhodnou, zda se USA vydají směrem evropského sociálního (či spíše sociálně demokratického) státu, či zda se mu vyhnou.

Proto také republikány zajímá kritické hodnocení evropské integrace zevnitř EU. To jsme jim rádi poskytli. Právě před volbami má v USA zaznít z Evropy i jiný tón, než je "federalismus" evropských lidovců a socialistů. Iluze jednoho telefonního čísla do Evropy, dlouho živená americkým State Departmentem, narazila na realitu a bude dobře, pokud se na to případná republikánská administrativa připraví.

Ing. Jan Zahradil
předseda poslaneckého klubu EP
předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…