Zaorálek (ČSSD): Kalousek by se měl konečně naučit vybírat daně

07.12.2012 15:22

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7.12. 2012.

Zaorálek (ČSSD): Kalousek by se měl konečně naučit vybírat daně
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Dovolte, abych ještě komentoval vystoupení pana ministra financí, který nám tady řekl několik pěkných vět o tom, jak je potřebný tento zákon o finanční kontrole a dokonce se pochlubil tím, že ho má v akčním plánu, takže to bude dobře, když jste v akčním plánu, když to bude schváleno. Dovolte mi, abych vám řekl, že jsem velmi skeptický k tomu, co tady pan ministr sliboval v souvislosti s touto novelou. Já bych chtěl říci, že přijetím této novely se nic zásadního nezmění v tom poměrně mizerném stavu kontroly v České republice v této oblasti. Ta novela ten neefektivní stav, který dneska máme, bude dále konzervovat, protože v žádném případě nepřipomíná tu moderní úpravu, která byla předkládána v roce 2011 a kterou pan ministr Kalousek smetl a která skutečně naplňovala ta kritéria, která by měl takový zákon plnit.

Tato kontrola v podstatě ponechává silnou roli Ministerstva financí a Generálního ředitelství, což mně připadá, že je naprosto zbytečné, protože Ministerstvo financí, vážení přátelé, by mělo vybírat daně a pan ministr Kalousek by se to měl konečně naučit. Jako on sice tohle nezvládá, ale rozhodl se, že bude dělat finanční kontrolu. Tak ještě nezvládl tu základní roli, kterou má Ministerstvo financí v každé civilizované zemi, ale rozhodl se, že bude dělat kontrolu. A bude ji dělat, přátelé, naprosto svévolně, protože tato novela, kterou budete hlasovat, je novela, která nevytváří to základní. Nezávislá pravidla kontroly, ve kterých to prostě není. Pan ministr a ministerstvo, které rozhoduje, kam zítra zavítá, podle toho, kde má přátele a kde má nepřátele, ale existují pravidla, podle kterých se ta kontrola děje.

Toto tato novela, přátelé, vůbec nesplňuje, ta je pouze uzurpací mocí pana ministra Kalouska v jeho vlastních rukách. Je to prostě něco, co si pan ministr tady dělá pro to, aby posílil svou politickou moc. Ale s kontrolou v civilizované demokratické zemi tato novela nemá společného nic.

Takže já bych jenom byl rád, než o tom budete hlasovat, abyste toto věděli. Nesplňuje to to, co kontrola má v civilizované zemi mít - jasně stanovená pravidla a způsob, který stanoví, jakým způsobem se kontrola děje a kdy a na koho se uplatňuje. Nemůže to prostě rozhodovat někdo takovým způsobem, jak si představuje pan ministr podle této novely. Tak abyste si nemysleli, že touto úpravou se posuneme mezi civilizované země - tak to ani náhodou! A pokud vás zajímá, jak taková kontrola má vypadat, tak si najděte ten návrh z roku 2011, který samozřejmě pana ministra vůbec nezajímal. Ten pro něj aktuální nebyl, ale ten by vytvořil skutečně předpoklady takové, jaké by tato země potřebovala.

Takže toto není nic nového pod sluncem, to je pokračování té politiky, kterou tady ministr už dlouhodobě dělá, a můžeme se těšit, že podle toho zákona bude trestat ty, kteří jsou jeho politickými odpůrci a tam se bude kontrola posílat. Avizuji, že pokud to přijmete, tak tento systém tady vznikne. Takže, přátelé, hlasujte!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vládní progresivistické způsoby osekávání demokracie

9:02 Vích (SPD): Vládní progresivistické způsoby osekávání demokracie

Demokratické volby přinášejí občas nečekané výsledky. A pokud se to některým skupinám nelíbí, snaží …