Zaorálek (ČSSD): Není možné, aby premiér k tomu mlčel

13.07.2012 11:58

Pan Kalousek bude ten, kdo příště v této Sněmovně, když přijde nějaký návrh na stíhání obvinění, nám řekne, co si o tom máme myslet. Pan Kalousek nám řekne, jak chápat zákony, jestli vydávat nebo nevydávat, co si zrovna myslí o současném stavu policie. A podle toho se budeme zařizovat? Prostě není možné, aby to takto prostě fungovalo!

Zaorálek (ČSSD): Není možné, aby premiér k tomu mlčel
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Lubomír Zaorálek

Já bych byl rád, kdyby nás tady nikdo nepoučoval o tom, co jsou důležité body a co ne, co je důležité tady projednávat a co ne! Já jsem přesvědčen, že to, co se stalo, je dostatečně důležité na to, abychom se tady o tom bavili a nevidím dneska body, které by byly významnější než tenhle problém!

Mně připadá nepřijatelné už to, co tady předvedl pan ministr Kalousek v této chvíli. Podívejte se, vydáním naší kolegyně Vlasty Parkanové se ukazuje, že samozřejmě vůbec nic neskončilo. Napadání policie pokračuje. To, co tady řekl pan ministr Kalousek, on mluví o ábéelkovské policii, morosovsko-bártovské a podobně. On prostě dále pokračuje ve zpochybňování a napadání policie. Vtip je v tom, že mu vadí tahle podle něho nefungující policie pouze v té jedné kauze, o kterou jde jemu. To znamená, že tohle nemá smysl, přátelé. Aby tady stále vystupoval ministr a pořád tvrdil, že policie je někomu zaplacená, koupená, kmotrovská a podobně. Ale on hájí tu jedinou svou kauzu! Nic jiného ho pravděpodobně nezajímá! To není, přátelé normální stav! Připomínám, že policie a bezpečnost státu je jedna ze základních věcí, kterou my tady máme hlídat a o kterou se máme starat. Já si nejsem jist, jestli je policie v takovém stavu, že je rozložená, kmotrovská a podobně, tak můžeme říci, že máme důležitější body a důležitější témata na práci. Tady není jenom premiér Nečas, Karel Schwarzenberg tu tuším včera nebyl. Dneska tady je, Karel Schwarzenberg má také vysokou funkci. Je předsedou strany, jíž je pan Kalousek členem. Také za něho nese odpovědnost. Je to vládní strana, pan Schwarzenberg je předseda té strany. Stejně jako premiér Nečas nese odpovědnost za to, co dělají jeho ministři!

A tady, jak vidíme, se můžeme nadát toho, že v dalších dnech bude pokračovat toto vyvádění a řádění pana Kalouska. Chápete, on bude prostě dále vystupovat a útočit na vyšetřovatele. My nevíme, co vymyslí zítra. Vždyť on volá někomu každý den! Já mám také jeho sms v mobilu, akorát o nich veřejně nemluvím. Vyhrožovat, napadat, to je prostě jeho styl práce! A my se prostě klidně rozejdeme s tím, že budeme trpět to, že tohle bude pokračovat? Mně to připadá, že situace je prostě neudržitelná! Já se prostě nespokojuji s tím, že premiér vydá nějaké varování a pak klidně přihlíží tomu, že to prostě celé pokračuje. Teď před našima očima znovu ministr zpochybňoval policii, ale samozřejmě v té jedné jediné kauze, která ho zajímá, která se týká jeho přátel, něčeho, na čem má on zájem. A to je normální stav? Tohle budeme trpět?

Pan poslanec Gazdík vystoupí a další a budou říkat věnujme se důležitějším věcem, pracujme tady. O čem chcete pracovat? Rozumíte, když tohle tady prostě budeme trpět, když si nevyjasníme to, že není možné, aby ministr takovýmto způsobem zpochybňoval vyšetřování policejního prezidenta, nebo si na to zvykneme? U pana Kalouska to prostě bude fungovat jako normální stav. Prostě se srovnáme s tím, že on prostě telefonuje. Pan Kalousek bude ten, kdo příště v této Sněmovně, když přijde nějaký návrh na stíhání obvinění, nám řekne, co si o tom máme myslet. Pan Kalousek nám řekne, jak chápat zákony, jestli vydávat nebo nevydávat, co si zrovna myslí o současném stavu policie. A podle toho se budeme zařizovat? Prostě není možné, aby to takto prostě fungovalo!

Není možné, aby premiér k tomu mlčel. Já nepokládám za normální, že premiér se k tomu teď nevyjádří! Já nepokládám za normální, že se k tomu nevyjádří Karel Schwarzenberg, který je předsedou strany, jíž je pan ministr členem! Tohle není odpovídající veřejná rozprava na téma, které jsme otevřeli! Prostě my se nemůžeme spokojit s touhle vaší neodpovědí. My se nemůžeme spokojit s vaším mlčením a s poznámkami pana Kalouska, které se netýkají meritu věci, totiž toho, že on zítra, za hodinu znovu vystoupí a začne prostě povídat o tom, že policie je k ničemu. Bude nám říkat stále další jména kmotrů a podobně a bude to téma rozvádět. Ale to všechno, přátelé, je ovlivňování probíhající kauzy. To všechno je ovlivňování vyšetřování! Ti státní zástupci, ti vyšetřovatelé se v podstatě nemůžou nějak moc bránit! Oni přece nemůžou vystupovat veřejně a začít říkat: "Není to pravda, my nejsme ovlivňováni." Oni vlastně, když nemluví, tak plní svou roli. Oni vlastně dělají to jediné, co mohou, ale pan Kalousek pokračuje a my mu to prostě dovolíme. My tady prostě budeme mlčet a budeme se tady věnovat své práci.

Já prostě odmítám se s tímto spokojit! To není řešení té věci! Pan Kalousek tady prostě bude vystupovat stále častěji a více, až nás všechny unaví a my se s tím prostě srovnáme, že takhle to je! To podle mě nelze strpět! (Potlesk zleva.) A co ministr vnitra? Ten také sedí za mnou celkem klidně. Vypadá to, že to necítí jako tak velký problém, že má policii, která je tady opakovaně obviňovaná. Dokonce to slyšel před chvilkou znovu, že policie je pod vlivem nějakých kmotrů a podobně. Pan ministr to nese statečně. Já mu k tomu gratuluji. Ale pokud v této Sněmovně budeme vystupovat, tak vám v tomhle nemůžeme dát pokoj a budeme se snažit, aby vláda, která není schopna zajistit fungování policie, není schopna zajistit fungování státního zastupitelství justice tak, že právo měří všem stejně, že je skutečně rovné, že je tady zajištěn spravedlivý proces každému, ať je pán, nebo kmán, jestli toto nebude fungovat, tak nejsme právní stát!

Jestli pan Kalousek bude takhle pokračovat, tak nejsme normální právní demokratický stát. Proto se nelze spokojit s tímto vaším mlčením.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace