Zaorálek (ČSSD): Slib nepravomocně odsouzeného politika je nepřijatelný

07.11.2012 11:50

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2012

Zaorálek (ČSSD): Slib nepravomocně odsouzeného politika je nepřijatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek hříme sněmovnou

Dobré ráno dámy a pánové, vážení kolegové, já bych vás rád poprosil o trochu klidu, abych mohl promluvit. Já jsem si vzal slovo úmyslně ještě před tím, než vystoupí předseda mandátového a imunitního výboru a vzal jsem si ho úmyslně proto, že bude následovat slib poslance.

Dovolte mi, abych jenom shrnul ta fakta. Pokud mám správnou informaci, tak zasedl mandátový a imunitní výbor a ten konstatoval, že zaniká mandát tří poslanců a zároveň výsledkem jednání výboru je, že konstatoval, že vzniká mandát tří dalších poslanců. A to, o čem teď chci mluvit, je skutečnost, že jeden z těch poslanců, pan Roman Pekárek, je nepravomocně odsouzený za korupci. Nebojte se, já tady vůbec nehodlám moralizovat, protože chápu, že od politika se to těžko bere. Ale dovolte mi, abych řekl některá fakta, která mi připadají v této věci důležitá.

Jednak ten důležitý fakt, o který jde, je přece skutečnost, že se bude hlasovat o důvěře vlády. A další důležitý fakt je to, že se budou hledat hlasy každého poslance na to, aby se přijaly některé zákony, zvlášť zákon, který s důvěrou je spojený. Mně nejde o to. Tady se děje leccos a mohou se používat různé metody, ale my budeme za chvilku skládat slib, a ten slib, to je vlastně přísaha na to, že ten poslanec, který tady přijde, je připraven a slibuje, že bude hájit veřejný zájem. A my máme v této situaci poměrně komplikované, ve které je vláda, my máme přijmout tento slib z rukou člověka, který naopak, dokonce už i nepravomocným rozhodnutím soudu, údajně upřednostnil svůj soukromý zájem právě před oním zájmem veřejným. A proč tady teď mluvím. Nezlobte se na mě, ale když budu trošku uvažovat, tak mě prostě napadne několik dalších možných scénářů. Třeba ten, že jestliže není ukončena tato kauza, tak mandátový a imunitní výbor bude jednat o vydání tohoto nového poslance, aby to mohlo být dokončeno v dalším řízení u soudu. Nezlobte se, dovedu si představit něco takového, jako že on řekne, já vás podržím, podržím vládu a vy podržte teď mě, nebo to taky vůbec takhle být nemusí. Nezlobte se, ale v této zemi jsem svědkem toho, že celá řada kauz se vůbec nehýbe. Nehýbe se kauza pana Janouška, nehýbe se kauza ProMoPro, Opencard končí tím, že je obviněno několik úředníků, takže mně se zdá, že v této zemi stále existují různé metody, jak se dá pomoci. A mně připadá, že pokud v této situaci, kdy se jedná vládě o krk, my tady přijímáme poslance za takto nejasných okolností, tak to prostě snižuje politickou kulturu v této zemi. A proto si myslím, že k tomu nelze mlčet. Ne proto, abych tady někoho napravoval, ale abych konstatoval, že tohle je něco, co je podle mě nepřijatelné.

A dovolte mi, abych vám sdělil, že klub sociální demokracie odmítá v této chvíli přijmout tento slib věrnosti veřejnému zájmu od člověka, který je nepravomocně odsouzený, že - opakuji - upřednostnil svůj zájem před zájmem veřejným. My se toho účastnit nebudeme a dovolte mi, abych tady veřejně vyzval pana Romana Pekárka, aby tento mandát poslance, aby do něho nenastoupil, aby se ho vzdal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7