Zaorálek: Kde bere ministr Kalousek tu drzost?

15.11.2012 8:18

Neslýchaný byl komentář ministra financí Kalouska k tomu, jak státní správa zvládala černý trh s alkoholem.

Zaorálek: Kde bere ministr Kalousek tu drzost?
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Nějaká ta složka se, pravda, dopustila chyby či pochybení, nakonec ale podle něj „nelze mluvit o systémovém selhání“. Probůh! Máme tu 33 mrtvých a další řadu zdravotně postižených – a tohle není selhání systému? Není to skutečná drzost říci něco podobného veřejně?

Šest dní trvalo policii než po třetím mrtvém teprve vyhlásila veřejné varování. Celní správa dlouhodobě věděla, že v tvrdém alkoholu se opakovaně objevuje jed. Nikdo s těmito informacemi dál nepracoval. Vládní analýza konstatuje, že jednotlivé instituce spolu nekooperovaly a neuměly se koordinovat. Selhání je i v tom, že politika vládních škrtů vedla k ochromení činnosti hygieny, kontrolní inspekce. Chybí jim dnes lidé i provozní prostředky. Co jiného to je než selhání systému?

Tahle vláda se chová jako komunisté za socialismu. Nepříjemné věci se potlačují, názory veřejnosti včetně odborných jsou jí ukradené a o politické odpovědnosti nechce slyšet. Kalouskova floskule, že nejde o selhání systému, má pravděpodobně říci, že není koho trestat. Jsou to jen chybičky a my to nějak doladíme, aby to příště třeba fungovalo.

Zpočátku se vláda snažila vyřešit problém viny kriminalizací těch, kteří pančovaný alkohol vyráběli. Řada jich ale byla z vazby propuštěna a nakonec to vypadá, že vinu za miliardové úniky mimořádně rozsáhlého černého obchodu ponese jen několik málo břídilů úplně dole.

Opatření, která vláda přijala před pár týdny, jsou téměř bezzubá. Žádné registrační pokladny, žádný celní dozor výrobců lihu a lihovin. Hlavně že nás Kalousek ujišťuje, že se nic nezametá. To si pište, že ano!

Z téhle vlády přece nebude někdo odcházet proto, že je neschopný, že neumí vybírat daně, nebo že nese odpovědnost za tragédii. Ministr Dobeš odchází z ministerstva dopravy ne proto, že je v žalostném stavu registr vozidel, nebo proto, že systém předražených investic na dopravě vesele pokračuje. Ale pouze z toho důvodu, že si jej ve vládě nepřeje paní Karolina Peake. Stal se obětí nové vládní konsolidace po kongresu ODS. Paní vicepremiérka Peake by ale sama neměla vyzývat nikoho k odpovědnosti a odchodu. V normálních poměrech by potom, co předvedla v oblasti obchodu s realitami a zatajila příjem osmnácti milionů, se měla poroučet sama.

V téhle vládě ale už nikdo žádnou odpovědnost z toho, co se nám děje před očima, nevyvodí. U vlády, která žije ze dne na den a těší se z každého nového rána, se normální reakce předpokládat nedají. Jen by to pan Kalousek s tou radostí z církevních restitucí neměl tolik přehánět.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…