Zaorálek: Vyzýváme Karolínu Peake k rezignaci na post minystryně obrany

14.12.2012 14:33

Řeč na 49. schůzi PS PČR dne 14. 12. 2012.

Zaorálek: Vyzýváme Karolínu Peake k rezignaci na post minystryně obrany
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Lubomír Zaorálek

Dámy a pánové, přeji vám také dobré ráno a dovolte mi, abych mluvil o něčem jiném, protože myslím, že v této kauze jde trošku o něco jiného než co tady nyní běží.

Rád bych vám sdělil, že jsem si jist, že dnes situace na Ministerstvu obrany a kolem české armády vůbec není jednoduchá. Řeknu vám několik příkladů, na kterých možná bude vidět, jak je ta věc komplikovaná.

První příklad. Naše armáda dneska má tuším i s těmi zakonzervovanými asi 187 tanků, pokud se nepletu, 30 jich má k dispozici uvolněno. A dokonce uvažuje o tom, že je zruší. Vedle Polsko uvažuje o tom, že tisíc tanků nakoupí. Rozumíte, takhle jasno je v tom, jak máme budovat se svými sousedy a partnery do budoucna obranu. Zatímco my uvažujeme, že se posledních tanků zbavíme, tak Poláci jich tisíc nakoupí.

Druhý příklad v celé obtížnosti vám uvedu, a to je nesmírně komplikovaná zahraničně politická věc. Česká republika dnes hájí svými vzdušnými silami prostor Pobaltí. A jeden z prezidentů těchto pobaltských států přijímá na schůzky představitelé bývalé Waffen-SS. To je prostě také jeden z fakt, který souvisí s obranou a s otázkami obrany nás a našich sousedů.

A pak vám řeknu třeba třetí příklad. Nedávno tedy byl jeden generál z Afghánistánu, který nám sdělil, jak vypadá naše práce na tom, když budujeme afghánské obranné síly. A řekl na rovinu: 95 % je jich negramotných, 80 % důstojníků si chodí jenom pro platy a jinak by zítra z armády odešli. Rozumíte, my máme dneska situaci té tzv. zafghanizované armády, z Afghánistánu odcházíme a je tu otázka, co s těmito silami budeme dělat. Jaký bude zítra charakter české armády? A to, že strategické dokumenty, které vypracoval ne Vondra, ale Jiří Šedivý na Ministerstvu obrany, to, že nám nedávají ve skutečnosti jasnou odpověď, není jenom chyba našich lidí na Ministerstvu obrany, ale i proto, že celé NATO dneska stojí před těžkými otázkami, o kterých jsme shodou okolností mluvili s Hillary Clinton při její návštěvě teď v Praze. A není to jednoduchá věc.

To znamená, ten, kdo přijde na Ministerstvo obrany dnes, přátelé, musí být schopen na tyto a jiné velmi těžké otázky odpovídat! A přátelé, nezlobte se, musí být na to připraven! A vy - tahle debata neodpovídá vážnosti věci! To znamená, my si dovolíte to, aby v situaci, kdy tohle všechno je otevřené, a tam by měl přijít někdo, kdo a tohle je vybaven, my si dovolíme tam dát někoho, kdo se s tím bude seznamovat?

Já jsem také byl ten, kdo říkal, že generálové na vedení nejsou ideální řešení. A sociální demokracie, rozumíte, my, také jsme to vlastně dělali, že jsme si pomáhali generály, takže já nemůžu tvrdit, že to je zločin. Na druhé straně si stále více myslím, že to samozřejmě nejde. A že to, že jsme je tam dávali, byl důsledek toho, že jsme neměli dost civilních odborníků. A všechny strany měly za úkol je pomáhat nějak připravovat. Stejně jako ODS, stejně jako socdem, všichni jsme na tom měli nějak pracovat, abychom je měli zítra. A řekněme si teda, snad mi to neupřete, úplně se nám to nedaří. Ani my jich nemáme, tedy, a vy zřejmě tedy taky ne. Takže v tom jsme na tom tak zhruba stejně. Ale ideální to není.

A dovolte mi, abych ale řekl, že vzhledem k tomu, že ten stav je jaký je a my těch civilních odborníků, expertů, nemáme nazbyt, to co by nám každý z NATO doporučil, tak nakonec i já jsem uznával, že Picek je člověk, který má kredit. A byl to kvalifikovaný odborník. Je prostě jeden z mála. Takže ono to je tak trochu jako kdyby z nouze někoho potom svléct a pak ho strčit do té funkce, i když to byl generál, a tvářit se, že to je civilní velení. Je to nouze, ale mělo to prostě logiku. My jsme mohli upozorňovat na to, že to není ideální řešení, ale vlastně víceméně já za sebe jsem to bral. Ten člověk je opravdu jeden z těch, který tam jednak reprezentoval podle mě určitou odbornost. A podle mě i určitou solidnost z hlediska složité situace, která byla z hlediska zakázek na Ministerstvu obrany.

Ale tohle není teď nejdůležitější, ten spor jenom o pana Picka. Pro mě zásadní je to, že bych si přál, aby dnes na Ministerstvu obrany byl někdo, kdo je na to připraven tu funkci dělat. A mně prostě vadí, pokud je tam někdo, nejen, že jeho názory neznám, já neznám názory politického uskupení, které reprezentuje, na celou řadu těch, co jsem tady zmiňoval, a ještě těžších otázek, které bych tady mohl klást! Nic o tom prostě nevím! A zítra se budu dovídat, co se tam bude dít. Je to naprosto neprůhledné! Já ani nevím, co si paní Peake představuje pod pojmem kobercový nálet, když to začala používat. A jak tomu rozumí.

Tak se potom nemůžeme ani divit, že realizace toho potom vypadá jinak, než jsme si asi představovali. Já prostě říkám a myslím si to celou tu dobu, co se mluví o paní Peake jako o ministryni obrany, že pro tuto situaci, ve které se nachází armáda, kdy by se Česká republika měla podílet na řešení věcí, které vůbec nejsou jasné, nejenom v České republice, ani v NATO, prostě na to paní Karolína Peake není připravena. A já navrhuji takovéto usnesení: "Poslanecká sněmovna vyzývá Karolínu Peake, aby opustila a rezignovala na funkci ministryně obrany České republiky." (Potlesk zleva.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…