Zaorálek: We are going to hell my friends

09.02.2012 12:30

Řeč na 34. schůzi PS PČR dne 9. 2. 2012.

Zaorálek: We are going to hell my friends
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Dobré ráno, dámy a pánové, dovolte mi, abych doplnil vystoupení pana Poslance Bohuslava Sobotky, protože kromě toho, co on tady řekl, tak mně to připadá v něčem ještě iracionálnější, než v tom, co znělo z vystoupení mého předřečníka. Já se pořád nemohu zbavit dojmu, jako kdyby v této zemi vláda z nějakého důvodu úplně ztratila zájem o čerpání evropských peněz, a platí to nejenom k tomu, co se čerpá nyní neúspěšně, ale dokonce jako kdyby to platilo i do budoucnosti. Jako kdyby si prostě z nějakého důvodu řekla, ono nám to nejde, tak to prostě vzdáme. Anebo z nějakých ideologických důvodů prostě, my tady žádné peníze nepotřebujeme.

A já tomu nerozumím a byl bych rád, což se nám zřejmě asi nepodaří, otevřít debatu na této schůzi proto, abych si ujasnil, jak to vlastně je, a zda věci, které slyším v kuloárech, jste ochotni opakovat i tady veřejně od mikrofonu.

Víte, já nerozumím tomu, jak je možné, že tohle přece není věc jedné politické strany a jednoho období. My všichni máme starosty, máme primátory. Všichni víte, jakou roli dnes sehrávají prostředky evropské, dokonce ne v nějakých inovačních projektech a v nějakých rozvojových záležitostech, ale dokonce v základním financování infrastruktury. Evropské peníze dnes přece u nás dodávají miliardy, skoro bych řekl do základních financování infrastruktury. Vezměte si třeba dopravu. Jako nové asfalty na silnice druhé, třetí třídy. Mohl bych jmenovat v oblasti školství, konkrétní programy, které řeší to, co by měl, a neměl bych to ani říkat, řešit základní rozpočet, veřejné rozpočty. Nám evropské peníze pomáhají i nyní v období krize udržet financování základních věcí.

A každý, kdo pracuje v komunále, v obcích, městech, tak vám to potvrdí. Máte starosty, máte primátory, vždyť to přece musíte slyšet. To je to, čemu nerozumím. Jak je možné, když to v současné době, ne v budoucnosti, sehrává už tak významnou roli při plnění potřeb tohoto státu, jak je možné, když se tady každou chvíli mluví o hrozbě rostoucího deficitu státního rozpočtu a každou chvíli ministr financí, který tady bohužel není, řekne - on dokonce ještě nedávno před vánoci říkal, že to taky může být propad mínus pět procent státního rozpočtu. Teď to vypadá řekněme o něco klidněji, ale klidně se bude uvažovat, že budeme někde potřebovat 26 mld., prostě zalepit ten deficit, který bude vůči plánovanému rozpočtu na rok 2012. Já bych rád slyšel kalkulaci třeba ministra financí, kolik ty evropské peníze dneska dělají a kolik jejich výpadky budou znamenat právě pro tento deficit. Jestli jste vládou rozpočtové odpovědnosti, tak ty evropské peníze v tom sakra sehrávají zatraceně důležitou roli přece! A určitě takovou kalkulaci lze provést. Jak je možné, že je vám tohle prostě jedno? Tahle čísla tady přece měla zaznít. To je konkrétní ohrožení rozpočtu státu.

Tady se veřejně, přátelé, neříká pravda o té situaci, dokonce se tady, mám obavu, úplně veřejně lže. Já jsem toho byl svědkem teď v neděli. Pan poslanec Bárta, poměrně viditelná figura vládní koalice, mi v pořadu v televizi řekl, že projekty Okno a Sport, dvě největší ostudy, které dneska máme, jsou projekty, které ještě nebyly poslány do Evropské komise. Já vám to přečtu, přátelé, z dopisu Aurelia Cecília (???):

"On 8th December 2011 we have received proposals for two new projects Okno and Sport" - to tady je napsáno. Víte, kdo to je Aurelio Cecílio? Pro ty, co to nevědí, tak je to poměrně velmi uznávaný, velmi renomovaný evropský úředník. To není nějaký hej počkej, to je figura, o které se ví, že mu jde o věc, že to myslí velmi vážně. Dopis od něho není dopis od nějakého subalterního úředníka. Tady se skoro popíralo, že takové dopisy byly zaslány. Přátelé, já vám řeknu, že jsem takovýto dopis ještě do České republiky, takovýto dopis jsem ještě nečetl. Ten dopis, o kterém pan ministr tvrdí: no, pouze se něco nepovedlo, tohle je dopis. Já nevím, co by ještě pan ministr chtěl, aby se mu napsalo z Evropy. To byste chtěl, aby tady bylo napsáno: what the hell are you doing in Czech Republic? Co k čertu děláte v té vaší zemi? Tohle je samozřejmě diplomatický jazyk, ale tohle je obžalovací spis, pane ministře! Jestli vy nejste schopen pochopit, jak je tohle vážné...

Já mám pocit, že tady je střetnutí dvou kultur. Prostě úředníci ministerstva vlády jakoby vůbec nerozuměli tomu, co se jim píše. Všude slyším jenom zlehčování. A mimochodem, tady se nepíše jenom o Ministerstvu školství, v tomto dopise se píše i o dalších ministerstvech, to je vlastně vhled do toho, jak ta situace obecně stojí. A tady se skoro popírají fakta.

Přátelé, abyste věděli, o co jde, v tomto dopise mimo jiné se informuje o tom, kromě toho tedy, že je tady doklad toho, že ty projekty, o kterých pan Bárta tvrdí, že nebyly nikdy poslány, tak se tady píše, že byly přijaty a píše se i datum, tak kromě toho se v tomto dopise říká, že úroveň těch projektů je tak pochybné kvality "due to very doubtful quality I wonder if and how the relevant ministry section responsible for these areas of intervention participated in their elaboration". To znamená on říká: vzhledem k jejich pochybné kvalitě si nedovedu představit, že by nějaké ministerské oddělení odpovědné za tuto oblast na tom vypracování pracovalo. Tak vzhledem k pochybné kvalitě těchto projektů si nedovede představit, že na tom někdo z odpovědných úředníků vážně pracoval. A já nejsem schopen, tady říká, to někomu sdělit, protože se ti úředníci mění tak rychle, že nejsem schopen ani nikomu vysvětlit, že takto to nejde. Abyste mi věřili: Mr. Hodinář was replaced in December 2011 and Mr. Plaga (?) left the ministry after only eight working days - pouze po osmi dnech. I had no chance to clarify the situation with them - neměl jsem žádnou příležitost a šanci jim objasnit, o co jde.

Jenom několik dalších perliček z toho dopisu. Omlouvám se za ten výraz perličky. Toto jsou tragické věci. Tady je třeba napsáno... Tady se objasňuje, že jsou přece reálné potřeby třeba v oblasti školství a výchovy, na které bychom měli věnovat prostředky. On to tady dokonce vyjmenovává, pana Cecílio, kde si myslí, že by Česká republika logicky měla alokovat peníze. A proto říká, že je pro něj těžko pochopitelné - it is hardly understandable to devote such a significant amount of 1,2 billion czech crowns to fields where a contribution to the fulfilment is so doubtful. To znamená on nechápe, jak je možné, vzhledem k tomu, kde máme tak vážné potřeby, jak je možné, že 1,2 mld. vyhazujeme oknem do tak pochybných oblastí, jako je - a to je na další stránce, přátelé. Protože tady se říká, že ty prostředky budou věnovány především mediálním korporacím a PR společnostem. Jestli mi nevěříte, tak v "main real beneficiary of these two project would be media corporations and..." To znamená hlavní, kdo z toho bude mít prospěch, budou prostě mediální korporace.

Abyste věděli, jak je to vážné, tak tady je dokonce napsáno, že je tady podezření na "possible fraud". Freud je podvod. A "misuse" - zneužití "of the ESF", to znamená Europians Structural Funds financial resources in relation with the regional elections to be held", tedy je tu podezření na podvod a zneužití finančních zdrojů ve vztahu k regionálním volbám, které budou tento rok. (Premiér mimo mikrofon.) Děkuji, tak je to European Social Fund, ne Structural. Ano, děkuji panu premiérovi, takže to je Evropský sociální fond. Ale podstatné je něco jiného. Podstatné je to, že tady pan ministr Dobeš dostal explicitně napsáno od vysokého evropského úředníka, že je podezření na podvod a zneužití peněz v souvislosti s regionálními volbami. Víte, co to znamená, když toto ten úředník napíše? To je ortel smrti na tyto peníze! On to napsal, víte, proto, že tento úředník je auditovaný, hlídaný a on když tohle napíše, tak se kryje a vysvětluje tím nahoru, že tyhle peníze nikdy nepodepíše, abyste tomu správně rozuměl. Tohle je značka vyřízeno. Ten diplomatický jazyk je zdvořilý, ale jeho důsledky jsou smrtelné. A nejenom, že jsou smrtelné pro Ministerstvo školství. On totiž tady pan úředník dále píše, pan Cecílio píše toto: "would serve as the bad example and woud damage good reputation of the ESF in general". Bude sloužit jako špatný příklad a mohl by poškodit reputaci Evropského sociálního fondu obecně, toto, co předvádí Ministerstvo školství - "could have serious consequences for the role of the ministry as a managing authority". To znamená on říká, že toto prostě může mít vážné dopady pro roli ministerstva jako řídící autority při rozdělování peněz a dokonce se tady píše "in the future for the whole Czech Republic". To znamená nejenom na Ministerstvu školství, ale dokonce obecně pro způsob, jak jiná ministerstva - dopravy, životního prostředí, průmyslu a obchodu - o kterých víme, že mají velké problémy, jak tato ministerstva čerpají peníze. Tento příklad totiž nejenom, že poškozuje Ministerstvo školství a vznáší pochybnosti nad tím, jestli je schopno spravovat evropské peníze, ale dokonce říká "the whole Czech Republic" - celá Česká republika.

Tady se dokonce píše, přátelé - doufám, že mi to budete věřit a nemusím číst celý dopis - že se dokonce bude uvažovat o tom, že by to mohly dělat jiné instituce než ministerstva a že budou hledat jiné instituce, protože vy jste se naprosto neosvědčili a selhali jste jako manažer těch evropských peněz. Copak tohle není tragické, že vám tady říká, že Česká republika selhala způsobem, který hrozí vážným poškozením reputace celého čerpání Evropského sociálního fondu v Evropě a uvažují o tom, že ta ministerstva budou muset nahradit něčím jiným, protože jsou prostě neschopní zabránit rozkrádání těch peněz. Tady se píše "fraud and misuse", což je diplomatický jazyk pro kradení, pane ministře.

To je ostuda, když tohle se píše do České republiky.To je maximální tvrdost. Toto je opravdu to - "we are going to hell, friends in Czech republic". Akorát, že to tady nikdo nepochopí, protože všechny úředníky, kteří to panu ministrovi mohli říci, tak je vyhodil. Tam už není nikdo, kdo by mu řekl, že tohle je opravdu zatraceně vážné. A proto pan ministr chodí každý den a říká "tady něco nám píšou, to napravíme, dávám hlavu na špalek, do tří měsíců" apod. Pan ministr nerozumí, protože má úplně jinou kulturu zřejmě, než je ta, se kterou tady diskutuje. A také lidé, které tam pozval, řekněme mají úplně jinou kulturu, než je kultura těch lidí, se kterými se baví.

Tohle je dopis, ve kterém na jedné straně dává evropská strana najevo, že už si neví rady s partnery v České republice, protože jsou to lidé, kteří nerozumí jazyku a nerozumí zřejmě tomu, co se po nich chce. A navíc veřejně lžou! Chápete? Copak nerozumíte tomu, jak je to vážné, když člověk, který je členem K9, veřejně řekne, že ty projekty nebyly nikdy odeslány? Vy si myslíte, že oni to neregistrují, že vy takto lžete veřejně před veřejností? Copak vám tento dopis neříká, že oni to velmi pozorně sledují?

To, že pan ministr dostal před tímhle dopisem ještě jeden dopis, který tady už nebudu číst, abych vás úplně nezničil - tak on dostal jiný dopis, ve kterém byl varován na to, aby prostě některé věci nedělal. A tady se píše, že to vypadá, jako kdyby ten dopis vůbec nečetl. On ho možná opravdu nečetl. A kdyby ho předčetl, tak ho nepochopí. (Pobavení v řadách ČSSD.) Chápete? Protože jak je možné, že vy neberete vážně tady partnera, který není jen tak nějaký partner. To je partner, který je spojený s miliardami peněz, které tu proudí. A vy řeknete "něco nám napsali, my ani nevíme, jestli ten dopis vůbec existuje". Dlouho jste dokonce popírali existenci dopisu. V té další fázi tvrdíte, že tam o nic nejde a nakonec řeknete, že to ...

Vy to chcete spravit, přátelé? Tak já vám řeknu, co se tady píše na konci. Tady je napsáno "Vzhledem k tomu co tu je, tak si nedovedu představit, jak chcete odstranit ty pochybnosti, které tu jsou a otevřít prostor pro financování". "Vzhledem k tomu" - já vám říkám, že to je štempl na to, abyste ty peníze nedostali. A na závěr se píše, což zřejmě také vám uniká, ten význam těch slov: "I would like to underline the seriousness of current situation and limited time available to act. That is why I send a copy of this letter also to the Ministry for Regional Development". To je také ministerstvo, které zřejmě nedělá nic. Chápete, tady je katastrofa, premiér nedělá nic, Ministerstvo pro místní rozvoj nedělá nic. Chápete? Tady jde o miliardy peněz a nikdo nedělá nic. Dokonce nám ještě zabijete i ten bod. Vlastně ani mluvit se o tom nemá.

Tady se říká: "Podtrhuji vážnost současné situace, máte omezený čas jednat." To je to nejtěžší varování. To už znamená: "Vám už v podstatě čas vypršel. Chápete? My vám dáváme omezený čas jednat." To není tak, že "vy máte prostor k nějakým nápravám, debatám v jednání".

Já jsem slyšel, že pan ministr jede do Evropy, že bude mluvit s evropským komisařem, teď,v nejbližších dnech. Že mu to bude zřejmě vysvětlovat. Já upozorňuji pana ministra, že tohle není na vysvětlování. Vy máte pouze omezený čas jednat. Vaším úkolem dneska není jet a vysvětlovat, že to nejsou tak velké podvody, jak to vypadá. Tohle není vaše role! Vy jste v té nejvíc vyhrocené situaci, kdy máte za úkol předvést nějaké zásadní kroky, a místo toho pan Bárta vystoupí v televizi a řekne "OKNO a Sport, to jsme tam nikdy ani neposlali!". Lže dále. Oni jsou zděšeni z toho, že vy veřejně lžete. Jestli jste si toho nevšiml. Oni jsou zděšeni z toho, že oni vám řeknou "OKNO a Sport má pochybou kvalitu, v téhle podobě to nemůžete posílat", a vy klidně řeknete veřejně "a my to tam stejně pošlem". Oni řeknou "my vám neproplatíme ty projekty", a vy veřejně řeknete "my to stejně budeme realizovat". Takže to zaplatí samozřejmě daňový poplatník. To znamená, vy máte informaci z Evropy, že vám to nezaplatí, a vy veřejně řeknete "tak nám to zaplatí daňový poplatník". Kdyby prostě neudělal Cecílio tenhle cirkus, že poslal další dopis a v něm poslední, nejtěžší varování, tak vy byste to snad klidně realizoval, za peníze daňových poplatníků. Chápete? To je přece normálně tunelování veřejného rozpočtu. To je nehoráznost!

A tohle, co předvádíte veřejně, chápete, tohle, co vy předvádíte veřejně, to je vlastně to, co vede k takovémuto typu dopisu. Oni zjistili, že se s vámi nemohou jinak bavit, tak vám to prostě tvrdě napsali. Máte poslední možnost jednat. Je to poslední varování. Ne vyjednávat s komisařem. Vy máte za úkol něco udělat. Ale upřímně řešeno, pane ministře, já mám pochyby o tom, že jste toho schopen. Protože vy vůbec ani nerozumíte té situaci. Ale budiž.

Mě znepokojuje to, že v takové situaci nejedná premiér. Protože tohle je přece věc, která se netýká jenom jednoho ministra, jednoho ministerstva. Tady se to týká, a já jsem to četl - to se týká i dalších ministerstev. Tady jsou pochybnosti o tom, že česká ministerstva vůbec jsou schopna ty peníze čerpat. A uvažuje se o tom, že budou nahrazena jinými institucemi.

Já nevím, co ještě vážnějšího byste chtěli slyšet. Tohle je to, co jsem řekl, že se týká těch peněz současně utrácených. Ale ještě k tomu musím dodat jednu věc. Já se domnívám, že ten problém se netýká jenom současnosti, minulosti, ale že se týká samozřejmě i budoucnosti. Protože mě znepokojuje i to, že Česká republika, jak jsme se dozvěděli v posledních týdnech, dala jasně najevo, že ona je pro to, aby se redukoval rozpočet Evropské unie a přidala se - požaduje, aby byl na úrovni 0,8 procent rozpočtu dosavadního. Čímž opustila vlastně země Visegrádu a jako kdyby dala najevo, i když formálně se říká, že chce držet kohezní fondy na úkor zemědělské politiky, což je ale, všichni víme, nesmysl, protože zemědělská politika - to si Francie a další nenechají vzít, takže vlastně dojde k redukci kohezních fondů, kdy by se to takhle realizovalo na úrovni těch 0,8 procent, a Česká republika si tím vlastně koleduje o to, aby byla ta, která bude první krácena v kohezních fondech. Takže jestliže v roce 2014 až 2020 se uvažovalo o tom, že tam může být pro nás až 650 miliard, tak my tady dáváme najevo, že o ty peníze příliš nestojíme. A to je to, čím jsem začal.

Mně to připadá, že skutečně vláda se chová tak, že o ty prostředky nestojí. Že tedy navzdory těm primátorům, starostům, kteří dneska s těmi penězi pracují - takže ani do budoucna to z nějakého důvodu nebere vážně. Mně to není jasné proto, nechci tady pořád opakovat, že je tady pořád krize, ze které máme za úkol nějakým způsobem se dostat, protože bych měl normálně dojem, že pro budoucno to jsou opravdu pro nás peníze jako voda živá, které by nám pomáhaly získat prostředky na budování infrastruktury. Ale my tady se chováme - dokonce tím podrazíme Visegrád - jako někdo, kdo řekne "ať se ten rozpočet sníží na 0,8", a dáváme tím najevo - no, co se udělá? Sníží se ta hranice 0,75 procent průměrného HDP na 0,65, Česko z toho vypadne a budeme, přátelé, čistým plátcem. To přece není možné, že byste tohle nevěděli, že hrozí. A je vám to možná jedno. Z nějakého důvodu. I na to máte právo. Ale já bych to tedy v tom případě rád slyšel. To znamená, že vy opravdu nestojíte o budoucnost čerpání kohezních fondů, zřejmě máte jiný plán, jiný způsob, jak ty investice získat. Protože přece snad si tady nemusíme vysvětlovat, že Česká republika z těch zahraničních investic do značné míry žije. My tady tolik kapitálu nemáme. Takže pokud tady byl růst, tak byl vždy investovaný nějakými - vždy byl hnaný nějakými zahraničními investicemi. Takže to platí i do budoucna.

To znamená, do budoucna ta situace bude jiná. Já předpokládám, že se Evropa konsoliduje, že tady bude nějak obnoven růst, bude se investovat do infrastruktury a domníval bych se, že i pro nás je zájem se do tohoto samozřejmě dostat. To nám otevírá přece prostor. A já jsem si myslel, že na tom jsme schopni se dohodnout. Také se jedná o léta 2014 až 2020. A to je něco, o čem bychom si mohli říci, že o to stojíme. A nezlobte se, ty vaše kroky, když vy veřejně vyhlásíte, že vám stačí 0,8 % rozpočtu a opustíte tedy naše sousedy, tak pro mě to je, jako kdyby vám tohle bylo jedno. Jako kdybyste nepředpokládali snad vůbec, že tyhle investice se tady budou zítra nějakým způsobem, po tom, co se obnoví růst, dělit, a vy nemáte zájem u toho být.

To je to, čemu upřímně řečeno nerozumím. Já nerozumím vaší strategii. Ideální by bylo, kdybychom na tom, co se tady bude dít po roce 2014, dokázali najít nějakou dohodu, opozice i koalice, protože to je budoucnost, kde nikdo nevíme, jak tady bude vypadat budoucí vláda. Ale vy děláte kroky, poměrně v tichosti, protože o tom se ani moc nemluvilo, tady se o tom ani nikde nedebatovalo - to, že vlastně jdete s takovouhle pozicí, já jsem se domníval, že budete držet skutečně tu pozici Visegrádu, vy jste ji před pár týdny opustili, teď se o tom vlastně pomaličku dovídáme. Vy tady vlastně v tichosti děláte nějakou politiku, kde opouštíte to, abychom my sehráli nějakou solidní roli a měli šanci se dostat k podobným infrastrukturním prostředkům, jako to bylo řekněme doposud, i když je tak mizerně čerpáme.

Takže tady nejde o to, že já nerozumím té laxnosti a budiž, tady jsem měl jedno Ministerstvo školství, které selhává, ale tohle je věc skutečně premiéra, tohle je věc nejenom jednoho ministerstva. Já nerozumím té laxnosti, se kterou to necháváte plavat - podobné dopisy a podobné zprávy a celou situaci - a zároveň bych si tedy chtěl ujasnit, jak to bude zítra, jestli je to tak, že na to vlastně rezignujeme z nějakého důvodu. Třeba proto, že jste si možná řekli, že nám to prostě nejde, prostě to neumíme, nebo se tu prostě krade a podobně, tak to prostě necháme plavat. Tak jste si to řekli, tak bych byl rád, kdyby se tu otevřel bod, kde bychom si to vyjasnili. Prostě bych rád věděl, na čem jsem.

Takže tento bod není proto, protože bychom si mysleli, že je třeba vás potrápit, ale abychom si ujasnili, kde vlastně vůbec, přátelé, jsme. Jsou to nemalé peníze a může to rozhodnout o tom, jestli bude tady zítra z čeho platit cestu z krize, protože na to budeme ty prachy potřebovat. Já si myslím, že pak se ukáže, že na to peníze prostě mít nebudeme. To vůbec nemusí být tak jednoduché.

Mluvil jsem dlouho a pravděpodobně to neschválíte, ale to je asi tak jediné, co mohu dělat, že jsem vám řekl, proč bod pokládám za mimořádně důležitý. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!