Zelení: Konec ACTA je velkým vítězstvím evropské demokracie

08.07.2012 10:29

Evropský parlament odmítl ve čtvrtek ratifikaci mezinárodní obchodní dohody proti padělatelství, kterou Česká republika v lednu podepsala bez ohledu na výhrady zelených, pirátů a české odborné i laické veřejnosti, že její přijetí způsobí porušování základních práv českých občanů a občanek.

Zelení: Konec ACTA  je velkým vítězstvím evropské demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Evropská poslankyně za Zelené/EFA Amelia Andersdotter k výsledku hlasování uvedla: "ACTA dnes spadla do propadliště dějin. Parlamentní skupina Zelení/EFA projevovala své obavy ohledně této dohody již na počátku netransparentního vyjednávání spolu s rostoucím počtem občanů a občanek. Vítáme podporu drtivé většiny evropských poslanců a poslankyň pro odmítnutí ACTA. Je správnou a demokratickou odpovědí masové mobilizaci veřejnosti proti ACTA v celé Evropě."

"To, že ACTA neprošla Evropským parlamentem asi mnoho lidí nepřekvapilo. Oči odborné veřejnosti se však nyní již upírají na jiné dokumenty, jako je například připravovaná revize směrnice o vynutitelnosti práva na duševní vlastnictví. Lze totiž očekávat, že snahy o omezení digitální svobody budou méně nápadné a rozprostřené do mnoha legislativních textů. Vedle zvýšené ostražitosti zákonodárců a občanské společnosti by jistě pomohlo přijetí preventivních opatření. Například začlenění požadavku na zachování síťové neutrality do národní i evropské legislativy," říká Antonín Slejška, vedoucí Sekce informatiky Strany zelených.

"Téměř jednohlasný nesouhlas Evropského parlamentu proti dohodě potvrzuje nezastupitelnou roli demokraticky volených zástupců a zástupkyň v ochraně práv evropské i české veřejnosti. Jasně ukazuje, že vlády členských zemí, které dohodu podepsaly, nedokázaly samostatně čelit pokusu nadnárodních společností o omezování volného šíření myšlenek pod rouškou ochrany duševního vlastnictví," říká Ondřej Horký, vedoucí zahraniční odborné sekce Strany zelených.

"Jakkoli odmítnutí ACTA představuje velké vítězství, představuje pouze první krok v reformě mezinárodního práva duševního vlastnictví, které bude podporovat svobodnou výměnu informací a zároveň chránit spravedlivou odměnu pro ty, kteří je tvoří. Tak jako zelení hráli důležitou roli v konečném odmítnutí ACTA a vládu před podpisem varovali, i nadále budeme věnovat této oblasti pozornost, aby zájmy monopolů nepřevážily nad demokracií," uzavírá předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…