Zelení: Podpora spalování uhlí je cestou zpět

11.01.2012 15:36

Straně zelených se nelíbí nová podpora vyhlášená ministrem Chalupou na výměnu kotlů na pevná paliva v Moravskoslezském kraji.

Zelení: Podpora spalování uhlí je cestou zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Podporovány totiž mají být sice nízkoemisní kotle, ale jen na uhlí nebo přinejlepším na společné spalování uhlí a biomasy. Na dotaci až 60 tisíc korun nemají šanci dosáhnout ti, kdo si pořídí moderní kotel na spalování dřeva, briket nebo pelet.

„V podstatě se jedná o podporu spalování černého a hnědého uhlí v lokálních topeništích,“ říká člen předsednictva Strany zelených Ladislav Vrchovský.

Pro odmítnutí takto nastavené podpory hovoří hned několik aspektů:

- Spalování uhlí výrazně přispívá k emisím skleníkových plynů. Ty má Česká republika v přepočtu na hlavu jedny z nejvyšších v Evropě.
- Uhlí je zatíženo obsahem síry, přičemž v lokálních topeništích není možnost odsíření unikajících spalin jako u velkých zdrojů.
- Vzhledem k existenci drtiček odpadů trvá i u dotovaných automatických kotlů riziko spalování plastů. Odstranění možnosti jejich nepovoleného pálení je jedním z argumentů pro Chalupův program.
- Náklady na vytápění jsou dnes u uhlí i pelet z biomasy zhruba srovnatelné, ale u uhlí bude do budoucna hrát nepříznivou roli zpoplatnění emisí.

"Pokud chce vláda investovat ve snaze zlepšit ovzduší v ČR, měla by prostředky směřovat spíše do plošného zateplování budov. Finance na takové opatření lze získat z prodeje emisních povolenek. Takový krok by reálně snížil znečištění, omezil závislost na neobnovitelných zdrojích, snížil účty za teplo domácností a zároveň podpořil české firmy,“ uvedl energetický expert SZ Edvard Sequens.

„Stav ovzduší v České republice vyžaduje koncepční řešení, nikoliv populární, lokálně omezené kroky, jako představují dotace do uhelných kotlů. Strana zelených od Ministerstva životního prostředí očekává, že s takovým uceleným konceptem přijde,“ říká člen předsednictva SZ Ondřej Mirovský.

„Členské státy EU zvolily jinou strategii, než s jakou přichází česká vláda. Podporují snižování spotřeby energie na vytápění budov a rovněž využívání dostupného potenciálu obnovitelných zdrojů. Tam bezesporu patří vytápění pomocí slunce a biomasy v domácnostech. Namísto toho, aby Česká republika tuto cestu následovala, vracíme se opět k podpoře spotřeby špinavých neobnovitelných zdrojů,“ dodává Ladislav Vrchovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.