Zelení: Rathův konec může být začátkem změn nejen ve středních Čechách

26.05.2012 8:21

Stále jednoznačnější korupční aféra bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha a spol. není jen selháním jednotlivce nebo skupiny.

Zelení: Rathův konec může být začátkem změn nejen ve středních Čechách
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Jednoznačně selhal vnitřní kontrolní systém, ale i interní audit na středočeském krajském úřadě. Vyzýváme Ministerstvo financí, aby na něm provedlo kontrolu a vydalo stanovisko k vnitřnímu kontrolnímu systému a internímu auditu na středočeském krajském úřadě,“ uvedl předseda Strany zelených a lídr kandidátky do krajského zastupitelstva ve Středočeském kraji Lukáš Tůma.

„Opozičně-koaliční spolupráce ČSSD a KSČM od samého počátku úmyslně nepředávalo dostatek informací a dokumentů nejen opozici, ale i veřejnosti a vytvořilo tak prostředí, které zákonitě skončilo korupční aférou,“ dodal Tůma.

Zelení jako jediní prošli kontrolním protikorupčním testem, který před dvěma lety provedla MF DNES: tehdejší hlavní manažer SZ Tomáš Průša jako jediný z oslovených zástupců parlamentních stran odmítl o nabízeném úplatku za zabránění přijetí novely loterijního zákona s odkazem na program SZ byť jen diskutovat.

Navrhujeme proto a požadujeme:

„Prostředky čerpané z operačních programů EU mají v ČR pro různé oblasti na rozdíl od většiny evropských zemí různá pravidla. Prosadily si to jednotlivé lobbyistické skupiny při jejich tvorbě a kontrola čerpání je tím zásadně znepřehledňována – čerpání peněz z fondů EU lze zprůhlednit i jen sjednocením těchto pravidel,“ uvádí zaprvé člen předsednictva Matěj Stropnický.

„Je třeba přijmout předloženou novelu zákona o NKÚ1, která rozšíří jeho kompetence i o kontrolu hospodaření s majetkem a příjmy a výdaji samospráv,“ vypočítává dále předseda SZ Ondřej Liška.

„Dalším účinným legislativním opatřením, které pomůže předcházet nehospodárnému zacházení s obecním majetkem je novela zákona o obcích2,  kterou zpracovaly  protikorupční občanské iniciativy pod vedením sdružení Oživení,“ doplňuje místopředsedkyně SZ Petra Kolínská.

„Každý máme zkušenost, že se z evropských fondů mnohdy platí projekty, které veřejnosti nepřinášejí adekvátní užitek. Považujeme za klíčové zapojit do rozhodování o tom, které projekty realizovat, veřejnost, a to formou místních programů Agendy 21,“ uzavírá záměry zelených v krajském zastupitelstvu Lukáš Tůma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…