Zelení vládě: Zamítněte „jadernou“ aktualizaci energetické koncepce státu

11.09.2012 22:04

Vláda České republiky ve středu 12. 9. 2012 projedná dva zásadní materiály předkládané ministerstvem průmyslu a obchodu – aktualizaci státní energetické koncepce a surovinovou koncepci.

Zelení vládě: Zamítněte „jadernou“ aktualizaci energetické koncepce státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Strana zelených považuje celý proces příprav obou takto zásadních dokumentů za nezvládnutý a finální výstupy návrhů za koncepčně špatné.

Zelení již v průběhu práce na aktualizaci poukázali na fakt, že příprava takto zásadní koncepce, která ovlivní naší energetiku, životní prostředí a naše zdraví na mnoho desítek let, byla nepochopitelně svěřena úzké skupince pro-jaderně naladěných expertů místo toho, aby na ní pracovaly týmy z univerzit, ministerstev, poradenských společností a neziskových organizací. Dalo se proto již předem odhadovat jakým směrem bude výstup směřovat.

Za nejzávažnější problémy koncepce považujeme zásadní podcenění potenciálu úspor, navýšení podílu jaderné energetiky (včetně otevírání prostoru pro devastující těžbu uranu) a zadupávání rozvoje obnovitelných zdrojů.   

„Strana zelených se s ohledem na tristní obsah aktualizace Státní energetické koncepce rozhodla dne 12. 9. 2011 připojit k demonstraci za rozumnou a čistou energetiku a podpořit tím odborné a občanské aktivity, které směřují k zásadní změně pohledu na českou energetiku a i naši roli v Evropě,“ říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.           

Strana zelených požaduje, aby státní energetická koncepce obsahovala tyto body:

  • založit energetickou koncepci na hledání úspor a posilování efektivity (výroby elektřiny, průmyslové produkce i domácí spotřeby) a využívání nejlepších dostupných technologií
  • ukončit vývoz elektřiny z České republiky
  • nastavit motivační prostředí pro další rozvoj obnovitelných zdrojů energie
  • ukončit veškeré kroky k rozvoji jaderné energetiky v ČR
  • zachovat územní limity těžby uhlí a doznívající zásoby uhlí směřovat do teplárenství než do málo efektivních uhelných elektráren
  • přenastavit energetickou infrastrukturu k decentralizované struktuře a inteligentním sítím pro maximální zapojení místních obnovitelných zdrojů
  • aktivně zapojit Českou republiku do mezinárodních projektů pro využívání OZE

„Skandálním návrhem koncepce je také plán na zajištění garantované výkupní ceny (kompenzační mechanismy) pro jaderné zdroje, což je také jasnou ukázkou, jak málo autoři návrhu věří konkurenceschopnosti jaderné energetiky za několik let,“ doplňuje Ondřej Mirovský, člen předsednictva Strany zelených.  

„Priority vládní politiky jako těžba zlata či uranu chemickou cestou vrhají Českou republiku zpět do normalizačního období. Tyto technologie znamenají devastaci české krajiny a ohrožení zdraví obyvatel,“ doplňuje senátní kandidát Strany zelených v Praze 4 Petr Štěpánek. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…