Zeman: Šumava je plná Potěmkinových vesnic na entou

01.09.2012 8:56

Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Jihočeského kraje.

Zeman: Šumava je plná Potěmkinových vesnic na entou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Den pro Šumavu. I tak by se dal nazvat druhý den návštěvy Miloše Zemana v Jihočeském kraji. Pracovní den kandidáta na prezidenta začal tiskovou konferencí, na které bylo  představeno čelo kandidátky SPOZ do nadcházejících krajských voleb v Jihočeském kraji.

Následovala prohlídka Národního parku Šumava, zmítaného kůrovcovou kalamitou, která byla zakončena tiskovou konferencí za účasti stávajícího ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka, bývalého ředitele Jana Stránského, předsedkyně SPOZ v Plzeňském kraji Dity Portové a předsedy SPOZ v Jihočeském kraji Zdeňka Robenhaupta.

„Blahopřeji panu Mánkovi a panu Stránskému k tomu, že se jim podařilo zastavit kůrovcovou kalamitu, za což dostali 4 milionovou pokutu," řekl Miloš Zeman na úvod tiskové konference. „Dnes jsem se setkal s tím, že původní pramen Vltavy byl přesunut na místo, kde nikdy pramen nebyl, a to z toho důvodu, že původní místo bylo zasaženo kůrovcem a nebylo pro návštěvníky přístupné. Setkal jsem se také s lávkou v hodnotě 20 000 korun vyfakturovanou za částku 900 000 korun, po které se nedá chodit, z důvodu popadaných stromů zasažených kůrovcem. Setkal jsem se se stromy seříznutými v polovině podle požadavků hnuti Duha ručními pilami a za vysoké náklady, aby vypadaly jako stromy zasažené polomem, nikoliv uschlé. Setkal jsem se s javory, které byly uměle vysazeny v okolí pramene, aby bývalé vedení parku mohlo uměle dokumentovat přirozené zmlazování. Jinými slovy, setkal jsem se s Potěmkinovými vesnicemi na entou,“ zdůraznil Zeman.

Dle bývalého ředitele NP Šumava Stránského je park Potěmkinovou vesnicí jako celek. „Výtvory kolem pramene jsou nejen trapné, ale především smutné,“ uvedl. „Samotnou lávku nechali postavit do kůrovcem zasaženého území, navíc bez stavebního povolení, a nechali ji upevnit na stromy zasažené kůrovcem. A to jen kvůli tomu, aby bývalý ředitel parku Krejčí ukázal na jeden z možných pramenů Vltavy,“ řekl Stránský. „Muselo být oloupáno statisíce stromů horolezeckou technikou, tím pádem předstíráme, že les zůstává. Je to ale jen kulisa.“ Uvedl také, že i přes oloupání strom stejně uschne a spadne. „Od Vojenské správy jsme Šumavu získali v pořádku, měli jsme šanci pokračovat. Ale  namísto pokračování, jsme ze Šumavy nechali udělat torzo.“

„Strávili jsme s panem Zemanem v lese hodinu a půl,“ uvedl stávající ředitel národního parku Mánek. „A především jsem vysvětlil, jakým způsobem je možné obnovit šumavské lesy, tj. smrkové stávající lesy převádět ve smíšené, jelikož nyní je smrků více než 80 %, namísto původních 50. Podívali jsme se také na to, jak vypadá les po kůrovcové kalamitě s odstupem 7 let na bavorské straně. Zasáhnout musíme proto,  abychom zachovali biotop v tom stavu, ve kterém byl při vyhlášení parku. Minulý týden jsme také udělali rozhodnutí, že stezku, o které mluvil jak Miloš Zeman, tak i Jan Stránský, odstraníme tím způsobem, že jednotlivé části rozebereme a umístíme na jiné místo.“ Vyjádřil se také k podání trestního oznámení na jeho osobu a osobu Stránského. „S panem Stránským jsme byli zažalováni za rozšiřování poplašné zprávy, když jsme pronesli, že na Šumavě je nejhorší kalamita v dějinách. Kůrovcem napadené stromy v 19.stoleti se ani náhodou nevyrovnají kalamitě, která je na Šumavě v posledních pěti letech. Myslím, že kalamita je za námi, protože tam, kde se stromy mohly kácet, již není co kácet, a kde se kácet nemohly, se už kůrovec množit nemůže, protože již vše zničil".

Je třeba se ale především ptát, kdo to vše zavinil. Podle posudku pana Simona se škoda pohybuje v rozsahu 45 miliard korun. Důsledkem je podání trestního oznámení na bývalé ministry životního prostředí, jmenovitě Dusíka a Bursíka, a bývalého ředitele parku Krejčího.

Jak uvedl Miloš Zeman: „Je třeba bojovat proti zeleným ekologům, lépe řečeno proti zeleným fanatikům, jelikož nazývat tyto osoby ekology je urážka pro toto povolání.“ Právě zástupci SPOZ podali první trestní oznámení proti strůjcům hrůzy již v květnu 2010. Po několika měsících bylo odloženo s odůvodněním, že se obvinění neprokázalo. Následovala další trestní oznámení, vždy se stejným koncem. V následujících dnech bude podáno nové, již čtvrté trestní oznámení. Po tiskové konferenci se konalo odhalení pomníku se jmény viníků kůrovcové kalamity na Šumavě.

V sobotu pokračuje program Miloše Zemana návštěvou ME v kajakingu a raftingu v Loučovicích, tím jeho návštěva Jihočeského kraje končí. V pondělí 3.září zamíří Miloš Zeman, kandidát na prezidenta, do Jihomoravského kraje.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…