Halík chválí svého oligarchu. Erik Best má co říci odpůrcům Miloše Zemana, ale nebude se jim to líbit

25.04.2016 14:02

Od návštěvy čínského prezidenta uplynul skoro měsíc a komentátoři se k tomu stále vyjadřují. S čím to celé může souviset? Politický analytik a novinář Erik Best hovoří o frustraci odpůrců prezidenta Miloše Zemana. Příkladem je podle něho Tomáš Halík, který prezidenta označuje za loutku oligarchů, přitom sám má za sebou „malého oligarchu“ Luďka Sekyru. Pozorovatel českého politického zákulisí Erik Best komentuje také kauzu advokáta Zdeňka Altnera a ČSSD a souvislost s Andrejem Babišem.

 Halík chválí svého oligarchu. Erik Best má co říci odpůrcům Miloše Zemana, ale nebude se jim to líbit
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Nejprve se Erik Best zaměřil na nedávné dění kolem prezidenta Miloše Zemana, kdy při jeho návštěvě Berouna se na debatě s tamními občany objevila i skupina demonstrantů, kteří na místo dorazili z Prahy i jiných částí země a značně hlasitě dávali najevo svůj nesouhlas s hlavou státu. „Zdá se mi, že se někdo poučil ze situace v Americe, protože zrovna tohle se stává na mítincích Donalda Trumpa. Bývá tam občas dost velký střet, bodyguardi musí tyto lidi vyhazovat a následně je to všude v médiích. Chvíli to vypadalo tak, že to Trumpa poškodí kvůli tomu, jak s těmi lidmi zacházeli. On byl ale dost chytrý, aby to otočil a začal to používat ve vlastní prospěch. Říká, že je to součást zkorumpovaného systému, on vyhrává, a přitom mu strana chce volby ukrást. Myslím, že celkově není úplně jasné, zda mu to víc pomáhá, nebo škodí. Mám ale pocit, že zatím se to bere tak, že Trump to zvládl a dobře to využívá,“ srovnává analytik.

Budou ostré antizemanovské protesty pokračovat?

„U nás nevím, jestli je to přímý výsledek toho, jak to probíhá v Americe, ale je to možné. Záleží na tom, jak to média budou prezentovat. Zatím si nemyslím, že je kvůli tomu nějaký velký mediální šum. Musíme počítat s tím, že jak bude narůstat frustrace těch, kteří hledají Antizemana a nemohou ho najít, budou používat jiné metody, jiné prostředky a tyto protesty mezi to patří. Myslím, že je to jeden z důvodů, proč se stále ještě teď objevují v médiích komentáře ohledně návštěvy čínského prezidenta. Ne, že by to nebylo zasloužené, stalo se něco, co se stát nemělo, ale když už je to skoro měsíc a všichni o tom stále mluví, částečně je to kvůli frustraci, že nemohou najít vhodného kandidáta,“ soudí Best.

Podle svých slov neumí Erik Best odhadnout, zda budou tyto formy protestů proti Miloši Zemanovi narůstat. „Bude podle mě záležet na tom, jak to bude vnímáno. Pokud to cílové publikum bude vnímat pozitivně, budou tyhle akce pokračovat. Naopak, když to vnímáno pozitivně nebude, anebo to nebude v médiích vůbec probíráno, řeknou si ti lidé, že to nemá smysl,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

„Navíc si myslím, že vystoupení pana Halíka v pátek v ČT je podobné. Bylo to velice razantní a čiší z toho frustrace. To je pokračování toho trendu, že vhodný kandidát se stále hledá, a když kandidát není, útoky jsou o to silnější. Sám Tomáš Halík říká, že už asi 17 let je jeho jméno nabízeno na prezidentskou kandidaturu, ale on je příliš vyhraněný. On si myslí, že by měl spíš hledat někoho jiného, ale kdyby se nikdo nenašel, tak by do toho musel jít,“ konstatuje Erik Best.

Halíkovo pokrytectví a jeho „malý oligarcha“

Nakolik by ale měl Tomáš Halík šance na úspěch, když se ve veřejných vyjádřeních staví místy až povýšeně proti názorům většiny veřejnosti? „V České republice a dalších zemí, v Rusku, je běžné, že každý chválí svého vlastního oligarchu a říká, že ostatní oligarchové jsou ti špatní. Halík kritizuje Zemana a říká, že je loutkou oligarchů, přitom Halík má také svého malého oligarchu, Luďka Sekyru, ale o tom samozřejmě nemluví, tam je to pokrytectví jasné. Jde ale také o to, že o tom nemluví novináři. Kdyby ale Tomáš Halík kandidoval na prezidenta, tak si myslím, že Miloš Zeman bude strašně šťastný a jeho výhra bude podstatně větší, než tomu bylo před třemi roky,“ sděluje přesvědčeně novinář Best.

ČSSD má na základě pravomocného rozsudku zaplatit advokátu Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun. Bezprostředně po rozhodnutí soudu představitelé sociální demokracie prohlašovali, že dluh zaplatí a vzali si úvěr. Později otočili a říkají, že budou čekat na rozhodnutí Nejvyššího soudu, což řada právníků označuje za protiprávní. „Dělá to špatný dojem, když přední politická strana neuznává platné zákony a následně ministr spravedlnosti z jiné vládní strany toto podpoří. Josef Baxa (šéf Nejvyššího správního soudu, pozn. red.) v rádiu řekl, že jednoznačně je to protiprávní jednání a on je zatím nejvyšším hlasem, který zatím zazněl. Když to říká člověk takového postavení, něco na tom asi bude. Doposud je to docela jasné, že ČSSD nepostupuje podle práva, a když Sobotka říká, že postupuje podle práva, tak nevysvětluje v čem,“ upozorňuje.

Hrozí politický tlak na justici v kauze Altner a Lidový dům

Další kritický bod dle Erika Besta přichází teď, kdy advokát Altner podal návrh na exekuci vůči ČSSD. „Pokud to proběhne normálně a bude sociální demokracii obstaven účet, tak si můžeme říci, že vše funguje, jak má fungovat. Problém by přišel, kdyby ČSSD byla schopna vyvíjet politický tlak na tento proces a nakonec by byl exekuční proces přerušen ze zjevně politických důvodů. Že se to tak bude vyvíjet, vidím jako docela velkou možnost a zdá se, že ČSSD se na to už připravuje svými výroky. Pro justiční systém by to byl velký problém,“ poukazuje Best.

Ještě před vypuknutím kauzy Altner a Lidový dům se nejvíce řešilo Babišovo Čapí hnízdo a návrh zákona z dílny ČSSD na omezení vlastnictví firem u členů vlády, který by postihl nejvíce právě šéfa hnutí ANO. Nyní tyto věci utichly. „Babiš příliš záležitost s panem Altnerem nekomentuje, byť se k tomu vyjádřil jeho ministr Pelikán. Vždycky existuje možnost nějaké dohody, kdy jedna strana slíbí, že nebude o problému toho druhého mluvit, pokud ten zase nebude komentovat jiný problém toho prvního. Zdá se mi ale, že stále trvá záměr ČSSD změnit zákon o střetu zájmů, aby Babiš nemohl být v další vládě. Že se o tom nyní nemluví, může znamenat jen to, že ČSSD momentálně nechce vyvolat konflikt. Zvlášť, když má vlastní problém. Sociální demokracie říká, že na tom trvá a chce do konce roku zákon odsouhlasit. Stále tu ale pochopitelně je možnost, že existuje určitá vzájemná dohoda,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz svůj komentář Erik Best.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…