Andrej Babiš proti proudu a proti Bělobrádkovi. Říká, že sankce proti Rusku jsou nesmysl. A ono za tím prý něco je

04.09.2014 10:14

POLITOLOGOVÉ Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá sankce ze strany Evropské unie vůči Rusku. Podle něj tato opatření dosud nic nepřinesla. Politologové Jan Kubáček a Zdeněk Zbořil si všímají okolností, které zřejmě k takovýmto výrokům Babiše vedou a v čem pro něj mohou být tyto jeho postoje vůči protiruským sankcím výhodné.

Andrej Babiš proti proudu a proti Bělobrádkovi. Říká, že sankce proti Rusku jsou nesmysl. A ono za tím prý něco je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se demonstrovalo proti rozpoutání války, Ministr financí Andrej Babiš s demonstranty promluvil a vyjádřil své sympatie

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Ačkoliv Andrej Babiš k tomuto tématu dlouho mlčel, nyní se k problematice evropských sankcí vůči Rusku vyjadřuje zcela jasně. Důrazně je odmítá. Před středečním jednáním vlády, po kterém premiér Sobotka dostal mandát, aby za Česko jednal o evropských sankcích vůči Rusku s tím, že část těchto sankcí může odmítnout, znovu svůj postoj zopakoval. „Eskalace konfliktu by byla skutečně špatná a sankce prozatím nic nepřinesly. Jsem přesvědčen, že je třeba najít nějaké diplomatická řešení, protože mám obavu, že politici dělají různé proklamace a dělají silná ramena a výsledek není žádný,“ uvedl Babiš.

Je třeba si uvědomit ekonomické zájmy vůči Rusku, tvrdí Babiš

„Je to (sankce) nesmysl. Je třeba si uvědomit, jaké jsou ekonomické zájmy Evropy v Rusku. Kolik bank tam má peněz, mimochodem i dcery našich bank. Jaký by to mělo dopad, kdyby Rusko například zmrazilo peníze bank nebo matek bank, které jsou u nás. Od začátku jsem pro dohodu. Bohužel Evropská unie zatím není schopná vyjednat takovou pozici, aby se došlo k nějakému řešení,“ doplnil ministr financí.

Česko po včerejším jednání vlády podle Sobotky hodlá uplatnit připomínky v oblasti zboží s takzvaným dvojím určením. Cílem je prý ochránit strojírenský export. Při hlasování k tomuto bodu se však zdržel šéf lidovců Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman. Do usnesení vlády také neúspěšně navrhovali doplnit odsouzení ruské agrese. Lidovci považují sankce za jediné možné řešení k ukončení agrese na Ukrajině.

Mnichov a Ukrajina

„Nechceme-li válčit, což nechceme, zbývají jen tvrdé sankce. Přestože nás ekonomicky poškodí. Je to ale cena za hodnoty a principy. Nemůžeme Ukrajině udělat to samé, co udělali nám v Mnichově,“ řekl nedávno Bělobrádek po návratu Sobotky ze summitu EU, kde premiér prohlásil, že si Česko rozmyslí, k jakým sankcím vůči Rusku se připojí.

„Na rozdíl od pana Bělobrádka tam vůbec nevidím žádnou paralalelu s Mnichovem. Přece v Mnichovu rozhodli o nás bez nás. Ukrajina je v centru dění. Prezident Porošenko chodí do Bruselu, jedná a jedná i s Ruskem,“ řekl Andrej Babiš.

Ten také přišel ve středu spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) pozdravit demonstranty, kteří před Úřadem vlády protestovali zejména proti přijetí Ukrajiny do NATO. Na místě měl Babiš vyjádřit souhlas s nápisem na jednom z transparentů, kde stálo: „Nebuďme stádo ovládané Českou televizí."

Horká fáze kampaně a rozdělená společnost

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

A jak na Babišovy postoje vůči protiruským sankcím reagují politologové? Podle Jana Kubáčka existuje několik důvodů, proč ministr financí sankce odmítá. „Jednak je tu horká fáze kampaně před komunálními volbami a povědomí, že česká společnost je v tomto ohledu půl na půl a jakýchkoliv embarg a omezení se svým způsobem spíše obává. Takže si uvědomuje, že v zásadě velká část společnosti to přivítá, a to dokonce i na pravici. Ono se ukazuje, že to embargo není viděno až tak ideologicky, ale je to do značné míry odvislé od zkušeností a hodnot jednotlivců a není to tak spojeno s nějakou pravou, levou či středovou orientací,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubáček.

Negativní dopad na rozpočet

Podle něj si je ale také Babiš vědom své role, jakožto ministra financí. „Uvědomuje si, že by to (sankce) mohlo mít negativní dopad na státní rozpočet a na potřebu nějakých státních subvencí a na ně není v situaci, když už poměrně velkou část rezort rozdal a kdy se ukazuje, že ekonomika nešlape tak, jak mnozí očekávali. Takže si uvědomil, že by tam byly nároky v řádu miliard, které nemá,“ řekl dále Kubáček s tím, že Ministerstvo financí bude mít problémy také s výběrem daní, který prý nebude takový, jak se původně očekávalo. „Ekonomika totiž začíná zase pozvolna tuhnout a zpomalovat kvůli zpomalování německé ekonomiky,“ doplnil.

„Formuje se tu silná aliance Francie, Německa, ale také Maďarska a Slovenska, která bude s velkou pravděpodobností k podzimu, až bude víc a víc potřeba strategických surovin jako plynu, posilovat a vyprofilovávat se vůči Velké Británii a Pobaltí. Ukazuje se, že pražská diplomacie už jde v podstatě tímto směrem,“ připomíná politolog.

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Zkušenost z Agrofertu

Podle jeho slov má ale Babiš také velmi dobrou zkušenost ze zemědělského průmyslu a uvědomuje si, že jakákoliv omezení, jakákoliv embarga by vedla k tomu, že Agrofert by čelil tlaku zejména polských potravin, ale částečně i německých a dalších, například dovozu ukrajinských kuřat. „To je samozřejmě nepříjemné i pro jeho zemědělskou říši, protože by nedokázala čelit Polsku, Ukrajině ani Německu naráz. S tím se těžko dokáže srovnat německý trh, natož mnohonásobně menší trh český,“ vysvětlil Kubáček.

Sankce by nepochybně měly dopad na celý růst v eurozóně, protože Německo je jejím motorem. „Když zamrzne obchod Německa s Ruskem, tak to poškodí růst Německa a tím pádem to poškodí i nás, když je ještě navíc Česká republika velkým dodavatelem součástek do Německa, které jsou pak exportovány do Ruska.“

Z pohledu Kubáčka tedy Babiš svou kritikou sankcí zase neriskuje tolik, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Je to strategický tah, který míří na několik zajíců a ukazuje se, že úspěšně,“ doplnil s tím, že tak může zaujmout středové voliče, umírněné levicové prostředí, ale zároveň neztratí ani pravicové voliče.

Kladné body i od bývalých voličů ČSSD

Politolog Zdeněk Zbořil je také přesvědčen, že Babišovi jeho kritika sankcí nemůže uškodit. „Já nevím, jak dalece se ho nebo jeho firem možné sankce dotýkají. V tomto směru jeho motivaci neznám, ale rozhodně mu to může přinést u voličů kladné body, protože ta antiruská a proevpropská kampaň je tak tupě vedena, že jsou z ní lidé už otráveni,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

„Je možné, že odláká i voliče ČSSD,“ připouští také Zbořil. „On už je vlastně odlákává. V očích mnoha voličů, a dokonce i členů ČSSD, jistě ztratil ministr zahraničních věcí Zaorálek kvůli svým nešťastným a zaujatým postojům na adresu Ruska,“ připomněl Zbořil. Proto je podle něj řada příznivců sociální demokracie zklamána.

A poukázal na anketu ParlamentníchListů.cz, kde je otázka: „Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?“ V této anketě jednoznačně „vede“ právě ČSSD. „Není to samozřejmě průzkum veřejného mínění, ale vyjadřují se zde pravděpodobně lidé, kteří byli dříve ochotni ČSSD volit, nebo lidé levicové orientace. Nelze to považovat za zcela důvěryhodný údaj, ale svědčí to o nějakém pohybu sociálnědemokratického lektorátu,“ řekl Zbořil.

TOP 09 za nic neodpovídá, ale lidovci?

Závěrem zhodnotil i postoje lidovců, ale i TOP 09 k problematice sankcí. TOP 09 ústy Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga či Luďka Niedermayera často upozorňuje na ještě přísnější sankce. „Hodnotím tento postoj vlády jako velmi alibistický. Já bych si přál mnohem jednoznačnější, jasný postoj vlády země, která kdysi byla desítky let okupována agresorem z východu a která by měla každým slovem a gestem dávat najevo, že svoboda, demokracie a dodržování mezinárodního práva jsou pro ni zásadní hodnoty,“ uvedl Miroslav Kalousek po středečním jednání vlády, kde Sobotka dostal mandát část sankcí odmítnout.

„U TOP 09 je to jednoduché, protože za nic neodpovídají. Pokud by došlo k nějakému ekonomickému propadu, tak budou říkat, že to je naše oběť na oltář demokracie. U KDU-ČSL tomu tak úplně nerozumím, protože otázka sankcí je dost závažná a v podstatě může ohrožovat existenci trojkoalice. Je ale vidět u pana ministra zemědělství, že je mužem praxe a ví, co sankce znamenají, nebo co by mohly znamenat pro naše zemědělství a jeho farmu. Tak je hned opatrnější a má téměř babišovské postoje,“ uzavřel Zbořil.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka, Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…