Babiš a Čína: Válka? Erik Best vidí kroky premiéra k USA. Nebude to legrace

05.02.2019 4:43

Jak vážné bezpečnostní riziko může znamenat úzká spolupráce s čínskými firmami? Podle Erika Besta se situace zostřuje. Jenže za tím je i konkurenční boj, jak Best varuje. Sám nedávno prohrál soudní spor s právníkem Radkem Pokorným, který podle jeho slov lživě interpretuje soudní rozsudek. Best též promluvil o tom, jak to může dopadnout s Venezuelou.

Babiš a Čína: Válka? Erik Best vidí kroky premiéra k USA. Nebude to legrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novinář Erik Best

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, Městský soud v Praze nedávno vyhověl žalobě právníka Radka Pokorného proti Eriku Bestovi. Pokorný posléze začal na sociálních sítích psát, že Best je soudem uznaný lhář. Jenže podle samotného Erika Besta se v soudním rozsudku nic takového neuvádí.

„Obecně si myslím, že účastník sporu by neměl zkreslovat výsledek soudu. Rozsudek o tomhle vůbec nic neříká, dá se to jednoznačně dokázat, až bude celé znění k dispozici a bude jasné, že pan právník Pokorný neříká to, co uvedl soud,“ sděluje redakci politický analytik Best.

Průběh soudu byl podle jeho slov zvláštní. „Základní problém z naší strany je, jak už jsem někde řekl, že jsme byli nařčeni z toho, že jsme nedokázali, že je Pokorný lobbista a že udělal to, co jsme napsali. Na druhé straně, soudkyně nám neumožnila to dokázat. Z tohoto hlediska je rozsudek zajímavý. Pochopil bych to, kdyby paní soudkyně zakázala publikaci jedné věty z toho textu, ale když zakazuje publikaci celého textu, měli bychom asi mít možnost se k tomu zbytku vyjádřit,“ podivuje se Erik Best.

Anketa

Česko uznalo za prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. Souhlasíte?

hlasovalo: 14409 lidí

Příliš osobních zkušeností podle svých slov od soudu sice nemá, ale byl překvapen, jak celé řízení probíhalo a nebylo mu umožněno vše vysvětlit a prokázat. „Pro mě bylo zarážející, že ten, kdo svědčí, může řídit soudní jednání místo soudkyně,“ komentuje způsob, jak u soudu vystupoval Radek Pokorný (více ZDE).

Další záležitostí, kterou Erik Best pro ParlamentníListy.cz okomentoval, byl jeho pondělní komentář v rámci pravidelného sloupku Final Word. Šlo o citlivé téma byznysu nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v souvislosti s děním okolo Číny.

Best upozornil na článek v týdeníku Respekt, kde se má uvádět, že české bezpečnostní instituce považují moc PPF nad tuzemskou komunikací za riziko, a to zejména kvůli memorandu této firmy s čínskou společností Huawei a též kvůli Kellnerovým investicím v Číně, které jsou závislé na vůli režimu.

Celá kauza kolem Číny a údajné bezpečnostní hrozby v souvilosti se společnostmi Huawei a ZTE je podle Erika Besta do značné míry konkurenčním bojem.

„Stále si myslím, že ten souboj je částečně konkurenční, a nemyslím jen v České republice, ale i v Evropě, Kanadě. Jde částečně o konkurenci a částečně o geopolitický souboj, jestli se máme nechat ovlivňovat Čínou. Z tohoto hlediska je těžké situaci analyzovat, protože NÚKIB má významnou pravomoc. Jestli jde o kombinaci konkurence a zároveň geopolitického boje, pak NÚKIB má tendenci poslouchat jednu stranu, tu americkou. Jestli tomu tak je, pak si myslím, že pro PPF to může mít velký dopad v České republice,“ míní Best.

Nápovědu mohla podle jeho slov přinést nedávná informace o setkání premiéra Babiše se šéfem americké telekomunikační společnosti AT&T. „Kdyby skutečně šlo o boj konkurenční a geopolitický a existovala nějaká americká společnost, která by k nám chtěla přijít, pan Babiš už oznámil, že taková společnost existuje a jmenuje se AT&T. Pak to znamená, že tyto místní problémy pro PPF budou skutečné. Zase ale nevím, do jaké míry to, co říká pan Babiš ohledně AT&T, odpovídá skutečnosti,“ zamýšlí se analytik.

Boj proti čínským společnostem navíc začíná nabírat masivnější rozměry, proti Huawei a dalším čínským gigantům v oblasti telekomunikací se začíná stavět Evropská komise, která prý uvažuje o plošném zákazu jejich podílu na budování 5G sítí.

„Je to pokračování už zmíněného boje, ale většina analytiků je překvapena, že jde o tak závažnou věc. Bral bych to opravdu vážně ve smyslu, že Američané hodlají v tomto boji pokračovat a budou žádat Kanadu o vydání finanční ředitelky Huawei do Ameriky. Slavný a vlivný profesor Jeffrey Sachs prohlásil, že to je vyhlášení války. Člověk takového významu to považuje za vyhlášení války, to něco znamená. Číňané to berou také vážně,“ konstatuje.

Málokdo si prý všiml, ale Andrej Babiš prohlásil, že už nikdy neplánuje mluvit s čínským velvyslancem. „To není moc diplomatické, Babiš ale ten problém bere evidentně vážně. Ano, je to Babiš a může změnit názor. Ale říct tohle veřejně má velký význam,“ je přesvědčen politický analytik.

„Babiš chce, aby to celé převzala Evropská unie a on o tom nemusel vůbec rozhodovat. Opakuje a říká, že to má řešit Rada ministrů EU a my bychom to měli koordinovat s EU. Babiš nechce být tím, kdo rozhodne. A může to odůvodnit, protože i samotná EU říká, že je to evropská záležitost,“ uvádí.

Premiér též nedávno prohlásil, že vláda zjistila, že bude muset šetřit a nejspíš dojde ke zvýšení některých daní. Málokdo si této zprávy všiml. Erik Best se ale nedomnívá, že to přijde ještě teď.

„Nemyslím si, že to bude chtít udělat do příštích voleb. Jeho ministryně slíbila, že sníží daň pro podnikatele, což se opravdu vztahuje jen na malé procento lidí, a měl z toho obrovskou publicitu. Finančně je to krok skoro bezvýznamný a stejné to podle mě bude s daněmi. Možná chce, aby ČSSD nebyla jediná, kdo to téma řeší, ale nakonec před volbami žádné zvyšování daní nebude,“ míní.

Co se týče dění kolem Venezuely, kde západní země uznávají za prezidenta předáka opozice, který se hlavou státu sám prohlásil, jsou podle Besta na stole tři fáze. „V první fázi evropské státy říkají, že souhlasí s tím, co říká Trump, že Maduro by měl odejít. Další fáze je stanovení ultimáta a prohlášení podpory opozičního lídra. Do určité míry už byla stanovena červená linie. Třetí fáze je, co když Maduro nedovolí nové volby a neodejde. Tam existuje riziko, že EU bude v pozici, kdy nebude na výběr, a přijde podpora vojenského útoku ze strany Trumpa,“ prognózuje.

„Myslím, že invaze je nepředstavitelná, ale možná. Nějaký odhad bych nerad dával. Problém je, že tu máme několik nepředstavitelných věcí najednou, sám prezident Trump říká, že to nevylučuje. Invaze do skoro sousedního státu je opravdu nepředstavitelná věc,“ soudí Best.

Současný prezident Nicolás Maduro má ale podporu ruského prezidenta Putina. „Podpora ze strany Moskvy tak vidět nebude, ale nepočítám s tím, že by ho Putin chtěl někam uklidit. Mám pocit, že Madurova pozice je silná, pokud proti němu jde pouze jeden vlastní generál, má stále za sebou armádu, a pokud vyprší ultimátum, během kterého má opozice vyvolat volby a volby nebudou, ještě víc to Madurovu pozici posílí. Kdybych musel dneska předpovídat, spíš si myslím, že Maduro zůstane, a pak by to znamenalo nějaký větší zásah ze strany USA,“ uzavírá svůj komentář Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…