Bělobrádkova schůzka a Zemanovo beranidlo na Sobotku. Zde je možné vysvětlení

16.01.2014 7:28

Na tajné schůzce kandidáta na ministra průmyslu Jana Mládka s lidoveckým šéfem Pavlem Bělobrádkem, na níž se objevil i největší sponzor lidovců, realitní magnát Luděk Sekyra, docházelo podle politologa Jana Kubáčka bezesporu k vyjednávání o podpoře ministra průmyslu za ČSSD.

Bělobrádkova schůzka a Zemanovo beranidlo na Sobotku. Zde je možné vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Podle něj je zřejmé, že strana lidová už vnímá Mládka jako ministra průmyslu, a proto už s ním vyjednává. „Dá se očekávat, že už se mluvilo o nějakých prioritách průmyslové, hospodářské, podnikatelské politiky z pohledu strany lidové. Nemluvě o tom, že to často bývá spojeno s personáliemi na ministerstvu a odvozených úřadech,“ je přesvědčen Kubáček.

Politolog nevěří, že šlo o náhodné setkání s podnikatelem

Zároveň se podle Jana Kubáčka ukazuje, že podnikatel Luděk Sekyra, známý přátelstvím s bývalým vlivným politikem ODS Ivanem Langerem, nebyl štědrým podporovatelem KDU-ČSL jen z ideových nebo symbolických důvodů.

„Nešlo asi o to, že by chtěl pestřejší politický život v Česku, když už svou podporu pragmaticky vyjednává ve prospěch svých zájmů a cílů, případně toho, aby jeho vidění světa, jeho priority, a možná i někteří spřízněnci byli využiti pro Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubáček. Zjevně tak nevěří tvrzení předsedy KDU-ČSL a podnikatele, že šlo o náhodné setkání a Sekyru nikdo na schůzku nezval.

Spory o náměstky ministrů ve vládní koalici

Otázku ministrů už si vládní koalice vyřešila, s výjimkou Ministerstva práce a sociálních věcí, na které se hledá náhradní varianta za původně nominovaného sociálního demokrata Petra Krčála, který se kandidatury z vážných rodinných důvodů vzdal, a teď jen politici čekají, jestli a kdy vládu posvětí prezident Miloš Zeman. Ale objevují se nové rozmíšky, a to právě v souvislosti s náměstky ministrů. Proti tradici, kdy si koaliční strany vzájemně dosazují své lidi do čela ministerstva, kde je ministrem koaliční partner, se postavil kandidát na ministra financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podmínil to tím, že náměstci na jeho ministerstvech budou odborníci v dané oblasti. Jinak by lidé ze stran koaličních partnerů mohli působit jen jako poradci bez podřízených a bez rozhodovacích pravomocí.

Ve věci náměstků dospěla koalice ke kompromisu, jehož povahu popisujeme ZDE

Posty ve státní správě - pašaliky pro neúspěšné straníky

Politolog Jan Kubáček s postojem Babiše souhlasí, protože sám vidí problém v tom, že u nás velmi často docházelo k nominaci výhradně politické, především stranické.

„Velmi často byly státní úřady odbytištěm nebo pašalikem pro neúspěšné straníky,“ kritizuje zavedený systém. Ten podle něj ministerstva znehybňuje, dochází k nekonečnému vyrovnávání moci, k vyjednávání vzájemného blokování. „Politickým kolbištěm je pak nejen Parlament, ale často se jím stává i samotný resort, protože požadavky ministra jsou okamžitě otupovány, vyvažovány jednotlivými politickými náměstky, mnohdy se to i politicky handluje, takže získávání informací z resortu je velmi často vykoupeno určitou ryze stranickou pasivitou,“ konstatuje negativa této zaběhnuté praxe.

Klíčová by měla být odbornost

U náměstků ministrů by mělo převládat hledisko odbornosti. „Kdyby se stal náměstkem odborník, který navíc akcentuje určité hodnoty, například u stran levicových, křesťansko-demokratických, případně ekologických, je to významné, protože tam je odbornost spojena s určitým hodnotovým pohledem a k tomu je třeba přihlédnout,“ uvádí politolog Jan Kubáček.

A když jde v případě náměstka skutečně o šikovného odborníka s přehledem, který má navíc ještě stranickou nominaci, pak je to podle něj pro resort obohacením, protože nejen ministr, ale i jeho „politický“ náměstek pomáhá s vyjednáváním kompromisu, s hledáním podpory v Parlamentu. „Když je to člověk, který má díky své odbornosti i politickému vlivu váhu a kontakty, dokáže získat pro resort podporu,“ dodává Kubáček, že v takovém případě je stranická příslušnost výhodným bonusem. „Ale v momentě, kdy získá post náměstka jen zlomený, neúspěšný straník jako bolestné, ministerstvo to paralyzuje, znehybňuje, ubírá mu to na aktivitě a zatahuje do politického přetahování i v rámci resortu.“

I prezident chce mít v úřadech své lidi

Nejen koaliční partneři, ale i prezident Miloš Zeman by rád viděl na vysokých postech ve státní správě své lidi. Minulý týden označil za odborníky, kteří by byli užitečnými adepty na ministerské náměstky, členy odcházející Rusnokovy vlády. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, který má být už v pátek jmenován premiérem, to však odmítl. Prezident se ovšem tak lehce nevzdává, není vyloučeno, že obdobné přání vysloví při jednání s kandidáty na ministry, která chce začít už o víkendu.

Výhoda mazáků nad zelenáči

„Je to ze strany prezidenta taktický tah, protože stávající ministři mají celou řadu informací, mají velmi významný neformální vliv, udržovali by určitou kontinuitu, měli by obrovskou výhodu vůči `zelenáčům` – novým ministrům, kteří by se teprve orientovali, získávali kontakty, zjišťovali, jaké jsou jejich kompetence,“ vysvětlil politolog pohnutky Miloše Zemana. Přitom náměstek, bývalý ministr, by tyto zkušenosti a kontakty už měl dávno, měl by cenné informace, které by byl schopen poskytovat prezidentu republiky a které by měl také možnost využívat.

„Já to vnímám jako určitý lobbistický vstup Kanceláře prezidenta republiky, potažmo prezidenta, do jednotlivých resortů,“ shrnul Jan Kubáček názor na snahy hlavy státu.

Někteří ministři Rusnokova kabinetu by mohli být přínosem jako náměstci

Ale někteří bývalí ministři by mohli být podle Kubáčka přínosem i pro Sobotkovu vládu.

„Celá řada z nich jsou odborníci, kteří se v sektoru pohybují několik desetiletí, bylo by pro ně věcí prestiže, že by si ponechali schopnost, kontakty, odbornost, že by ani tolik nepodlehli vábení prezidenta republiky, protože odborná pověst je jen jedna a sama o sobě má hodnotu,“ míní politolog. Takže se dá podle něj očekávat, že by nakonec nebyli tak intenzivně prezidentovými muži, jak se obává budoucí premiér Bohuslav Sobotka. Nedá se to však říci u všech, dodává Kubáček. Podle politologa je možné očekávat, že tlaku Zemana budoucí premiér odolá, ale nemusí to být stejné i u všech ministrů. „V momentě, kdy by se chtěli vymezit vůči premiérovi a vytvořit si lepší, nadstandardní vztah s prezidentem, tak to udělají jednotlivě jako svoji iniciativu,“ míní.

Beranidlo na premiéra, vládu a Parlament

Proto je pravděpodobnější, že tyto osobnosti půjdou do zájmových organizací, svazových odborů a budou činit vlivový nátlak na ministra i obě zákonodárné komory. „Myslím, že se neztratí, půjdou třetí cestou, budou takovými konzultanty prezidenta republiky, ale zároveň budou určitým beranidlem na premiéra i Parlament,“ soudí Kubáček. Mezi těmi, kteří by mohli být přínosem pro budoucí vládu, jmenoval ministra obrany v demisi generála Picka, ministra zemědělství v demisi Miroslava Tomana nebo ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta.

Ale Kubáček poznamenal, že pro některé by šlo o „pokles prestiže“, kdyby z křesla ministra spadli na post náměstků, takže se spíš rozhodnou pro svobodnější profese v konzultantském a profesním světě. Připomíná případ Eduarda Janoty, který se z pozice ministra financí vrátil zpět na pozici náměstka a jeho důvěryhodnost to nijak neoslabilo.

Ale sám Miloš Zeman už připustil, že ne všichni ministři mají o posty náměstků zájem. Oznámil, že Picek se stane jeho poradcem na Hradě, Toman se zase chce raději vrátit do čela Potravinářské komory. „Ale pravda je, že stát v nich ztrácí velmi činné a odborně znalé představitele, když je ponechává privátně-profesnímu světu,“ dodává k tomu politolog.

Najde ČSSD důstojného soupeře bývalého evropského komisaře?

Ale ani po dohodě o náměstcích nebude ve vládní koalici dlouho klid. Už v květnu ji čeká zkouška, která může zamíchat kartami uvnitř stran – volby do Evropského parlamentu. Sociální demokraté budou mít podle politologa velmi těžkou pozici proti dlouholetému diplomatovi Pavlu Teličkovi, který potvrdil, že ukončí činnost své lobbistické firmy a bude lídrem ANO do eurovoleb. Jeho výhodou jsou zkušenosti z práce v Bruselu, ať už jako eurokomisaře nebo lobbisty, a jeho kontakty, které na evropské půdě získal. „Lídr ČSSD musí přesvědčit, že je plně kompetentní, že v Bruselu obstojí, musí si vybrat téma, které je pro středolevicového voliče důležité. Dá se očekávat, že Telička zvolí téma odbornosti a konstruktivního přístupu k Evropské unii a bude cílit na střed a pravý střed. Jestli chce sociální demokracie zaujmout, musí si vybrat z tematiky vymahatelnosti práva, azylové politiky, popřípadě ochrany pracovních míst nebo tažení proti daňovým rájům,“ radí politolog, jaká témata by mohla zaujmout a přitáhnout levicové voliče. Je však prý otázkou, jestli bude mít ČSSD i takového lídra, který to dokáže pojmenovat. „Bude to pro ně složitá volba a ještě není ztracena,“ míní Kubáček.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková umí jen česky

Ještě nedávno nejužší vedení ČSSD počítalo s tím, že kandidátku povede senátor Jiří Dienstbier, ale ten se nakonec stal kandidátem na ministra. Jedničkou kandidátky do Evropského parlamentu by se tedy mohla stát místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková, problémem je, že nemá nejen Teličkovy zkušenosti, ale nezná ani jazyky. Sociální demokraté si však uvědomují, že jsou pro ně květnové volby důležité, protože ukáží, jestli se podařilo zastavit propad podpory. Podle průzkumů volebních preferencí by dnes ve volbách do sněmovny hnutí ANO přeskočilo sociální demokraty.

Evropské volby ovlivní i českou politiku

I Jan Kubáček připouští, že by špatný výsledek mohl sociální demokraty značně poškodit. „Může mít vliv na vládu i na všechny politické strany. Buď upevní daného lídra partaje, nebo začne pozvolna, ale jistě klížit jeho pozice a vytvářet postupně jeho vyzyvatele,“ varuje politolog, že by to mohl být začátek pověstného konce, kdyby daná strana výrazně neuspěla. A to se týká všech zúčastněných stran, nejen vládní koalice, ale i opozice. Nepůjde podle něj o dny. I bývalý premiér a expředseda ČSSD Vladimír Špidla byl za volební neúspěch potrestán až po nějaké době. „Byl to jeho několikátý neúspěch, všechno se mu postupně sčítalo,“ vzpomíná na konec Špidly v čele vlády i sociální demokracie.

Půjde o úspěšnost lídrů stran

Symbolicky tak budou evropské volby podle politologa kuriózně důležitější než v reálu, protože čeští poslanci nejsou pro náš stát v Evropském parlamentu tak důležití, jak se výsledek interpretuje. „Je to spíš volba důvěryhodnosti, úspěšnosti lídra,“ poznamenal, i když jde o volby zcela jiného typu, než jsou ty sněmovní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…