Co prý přijde: Špína na Kalouska a TOPku, volby až později a problém pro Babiše

15.08.2013 6:36

ROZHOVOR Politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz zopakoval přesvědčení, že předčasné volby budou mnohem déle, než se původně chystalo. Zároveň upozorňuje, jaká témata mohou silně zamíchat předvolební kampaní a výsledkem TOP 09. Kubáček zanalyzoval i šance hnutí ANO Andreje Babiše a vyjmenoval jeho slabé stránky.

Co prý přijde: Špína na Kalouska a TOPku, volby až později a problém pro Babiše
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

Mluví se o tom, že masivní skupině poslanců se nelíbí předčasné volby. Argumentují nutností schválit řadu důležitých zákonů, které by rozpuštění sněmovny mohlo ohrozit. Věříte tomu?

Pro mě to není překvapení. I pro ParlamentníListy.cz jsem už říkal, že předčasné volby v říjnovém termínu nejsou jistotou. Mohou být přijaty složitější formou a konat se mnohem později. Důvody jsou dva. Jednak důvod pragmatický. Tři a půl roku ve veřejné funkci mnohé ovlivní a pro mnohé je těžká vidina, že by o takovou funkci měli přijít. Je s tím spojen určitý význam, prestiž, vliv, možnost ovlivňovat dění a veřejně se vyjadřovat.

Nemluvě o určitém standardu. Mnozí mají hypotéky, měli naplánované jednotlivé platy. Navíc počet přibližně sta či sto deseti poslanců, kteří po volbách v nové komoře nezasednou, je závratný a svým způsobem tu nemá žádnou historickou obdobu. Proto se teď hledají důvody. A to jak racionální, z pohledu legislativy (jde o celou řadu zákonů, které se týkají exekucí, protikorupčních opatření či lichvy), tak důvody symbolicko-pragmatické, kdy si mnozí z poslanců napříč politickým spektrem uvědomují, že se už nedostanou na kandidátky, případně nebudou zvoleni. Hledají důvody a je dost dobře možné, že se hlasování může zproblematizovat.

Dojde tedy podle vás k rozpuštění sněmovny?

Myslím, že ano. Ale později. Odhaduji, že až někdy v listopadu a vedle toho vznikne tlak na dohodu napříč stranami, aby sněmovna některé zákony odhlasovala. Odpor čekám i ve stranách typu TOP 09, ČSSD a nemluvě o řadách nezařazených poslanců či ODS. Očekávám, že negativních komentářů z řad poslanců bude přibývat v řádu desítek.

Dovedu si představit sílící tlak na dohodu s prezidentem republiky, aby se sněmovna rozpustila až k určitému datu, nikoli okamžitě. Třeba po odhlasování některých zákonů. A dovedu si představit, že předčasné volby mohou být až v druhé polovině listopadu.

Bez ohledu na termín voleb je zřejmé, že k nim zemi dovede Rusnokova vláda v demisi. Myslíte, že budou ministři pokračovat v personálních změnách? Třeba v bývalých resortech TOP 09?

Bezesporu se výměny úředníků dají čekat. Někdy naprosto logicky, protože resorty nebyly vždy koncipovány a obsazovány na základě odbornosti, ale podle stranického trikotu. Navíc je pravidelnou politickou zákonitostí, že po výměně ministrů začíná v úřadech etapa auditů, kontrol a začnou se objevovat kostlivci ve skříni. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se začaly množit kauzy vedené k bývalým ministrům z řad TOP 09. V té době se bude řešit i kauza sKaret.

Vymezování tu bude už z titulu, že pro Miroslava Kalouska je to výhodné a užitečné. Potřebuje mobilizovat emocionálně, protože by jinak neměl tak vysokou podporu. Emoce je jistá a nezbytná. Ataky budou vzájemné, tlak vytváří protitlak. Útoky budeme slyšet z vedení a volebního štábu TOP 09, z řad vlády a počítám i z hradní kanceláře.

Kalousek dává příležitost jak zemanovcům, tak i dalším novým stranám, vstoupit do relevantního politického kolbiště. Vedou se boje jak mezi bývalými opozičními a bývalými koaličními stranami, tak mezi novými stranami, které ještě nezasedly ve sněmovně. Půjde o velký souboj mezi vypadnuvšími lidovci a zelenými, tak v dalších alternativních proudech. Bude se to týkat Babiše, Okamury, zemanovců, ale třeba i Jany Bobošíkové.

Dá se očekávat, že bude nalezeno i něco „zajímavého“ na Ministerstvu financí? Nebo si už předem dokázal exministr Kalousek zařídit, aby k ničemu takovému nedošlo?

Vliv Miroslava Kalouska na Ministerstvu financí je stále velmi enormní, byl tam řadu let a osobně tam přivedl dvě generace úředníků, jejichž loajalita k němu je stále vysoká. To ukázalo i dlouhé hledání ministra financí.

Díky tomu, že se tu odehraje velmi emocionální kampaň, největší úder či překvapení a téma kampaně se může zrodit na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Lidé slyší na emoce, na sociálno a na peníze, které mají okamžitý dopad do života mnoha domácností. Mnohem vydatnějším střelivem mohou být informace sociálního charakteru nebo informace ve vztahu k penzím. To jsou témata, která vedle ekonomického dopadu mají obrovskou symbolickou a psychologickou roli a úroveň.

Pokud jde o předvolební kampaň a TOP 09, může podle vás zabrat mobilizační volání na „ochranu demokracie“ a proti „autokratickému“ prezidentovi?

Domnívám se, že TOP 09 nic jiného nezbývá. Věcná témata jsou vybraná nebo pro TOP 09 nevhodná a nevyužitelná, protože velmi často došlo k jejich zhoršení. Ať už jde o otázku zvyšování daní, ekonomického růstu, katastrofické sociální politiky, hazardu a podobně. Tam nelze najít hodnotu, která by na voliče zapůsobila a deklarovala pozitivní posun. I z titulu rychlé emocionální mobilizační kampaně se nabízí stránka personální a personifikovaná.

Troufám si říct, že jak Miroslav Kalousek potřebuje Miloše Zemana, tak svým způsobem zemanovci, potažmo Miloš Zeman a mnozí další, potřebují Miroslava Kalouska. Jeden bez druhého by nemohl fungovat a museli by se navzájem vymyslet. Tohle zkrátka funguje, lidé jsou ochotni tomu naslouchat a hlavně pro oba dva subjekty se nabízí šance zmobilizovat váhavé a těkavé voliče. To je klíčové a posléze to rozhoduje o celých procentech, která mohou rozhodnout o budoucí vládní koalici či blokačním potenciálu, který je kolikrát důležitější než pozice ve vládě.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Zmínil jste už nové strany. Co Andrej Babiš a jeho hnutí? Co si o něm myslíte? Může uspět? Jaké jsou jeho skutečné záměry, dá se mu věřit?

Při uvažování o vzorku běžné situace a prostoru, kde bude asi pan Babiš chtít získávat potenciál, vyplývá z toho několik věcí, které jsou jeho největšími bolestmi a možná důvodem potencionálního nezdaru. Překvapivě značná část veřejnosti přichází s tím, že ne vždy z dílny Andreje Babiše jde o kvalitní potraviny. Mnozí proto říkají, když dělá nekvalitní řemeslo, bude působit neplnohodnotně, neopravdově a často i nekvalitně v politice.

Pro další část veřejnosti je poměrně nepříjemná představa kombinování obchodu a politiky a kombinování „já syndromu“. U Andreje Babiše se často vytrácí týmový duch a sází příliš na to, že v politice to funguje stejně jako v ekonomice. Když posiluje svůj ekonomický vliv, automaticky je přijímán všemi. V politice to tak zdaleka není.

Přichází v situaci, kdy stále kumuluje svůj ekonomický vliv v mnoha oblastech a veřejnost ho podezírá z toho, že to nemyslí opravdově a nechce se vrhnout naplno do politiky, ale jistí se obchodem a ekonomickým vlivem ať už v oblasti mediální, tak v oblasti jednotlivých průmyslů. Vede mě to k tomu, že v segmentu, kde plánuje bodovat, neuspěje. Získá kolem čtyř procent, ale nebude to stačit na vstup do sněmovny.

V jeho případě ale není vůbec vyloučeno, že bude cílit i na další typ voleb. Pro něj je charakteristická houževnatost a odhodlání být do poslední chvíle aktivní a viditelný. Může cílit na evropské volby, volby do Senátu a komunálu, protože sněmovní volby budou příliš brzy a pro něho v nevýhodný čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…