Experti: Zeman se prostě naštval a vrátil úder. I kdyby přivezl poklad, v novinách to nebude. Mstí se mu za to, že vyhrál volby. Ale mají smůlu

05.11.2014 17:35

POLITOLOGOVÉ Vulgárními slovy v Hovorech z Lán mohl prezident Miloš Zeman sledovat pokus o oživení svých ambicí pro případnou příští přímou prezidentskou volbu. Politolog Jan Kubáček připouští, že i jeho předchůdci ve funkci si nálady ve společnosti testovali, ale výhradně prostřednictvím svého nejbližšího okolí. Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka to považuje za složitou konstrukci, protože vulgárními slovy nikoho pozitivně zmobilizovat nelze.

Experti: Zeman se prostě naštval a vrátil úder. I kdyby přivezl poklad, v novinách to nebude. Mstí se mu za to, že vyhrál volby. Ale mají smůlu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Vulgární slova, která zazněla od hlavy státu v nedělních Hovorech z Lán, nebyla vyřčena v nějakém afektu, ani nešlo o nějaký momentální nápad. Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Blesk tvrdí, že se připravoval na kritiku Pussy Riot, protože v souvislosti s dopisem syna vyznamenané ruské disidentky Natalje Gorbaněvské očekával téma politických vězňů v Rusku. Aby zdůraznil, že skupinu nepovažuje za ideální příklad politického vězně, tak citoval některé výrazy z jejich písní, které jsou skutečně vulgární.

„Nejsem přesvědčen, že to měl takto připravené, protože když se podíváme na to, kdo volil Miloše Zemana v přímé prezidentské volbě, tak to byl volič spíše starší, konzervativnější, z menších měst, z regionů. To znamená často volič, který je kultivovanější. Ten názor, že Miloše Zemana volila ´hospoda´, je naprostý mýtus. Lidé, kteří jsou pravidelnými rezidenty hospod, tak velmi často k volbám vůbec nechodí. Volili ho lidé s intenzívnějším vztahem k historii a reáliím českého státu, kteří si zároveň detailněji vybavovali také jeho dřívější výsledky,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Prezident byl div ne ukřižován, a tak se chtěl předvést něčím silným

Vysvětlení vnímá jako doplňování zpětných argumentů. I když je přesvědčen, že to, co chtěl prezident sdělit, mělo svoji váhu, tak forma vhodná nebyla. Z pohledu volebního a politického marketinku to proto nepovažuje za šťastnou strategii. „Už z toho prostého důvodu, že překryla úspěšnou čínskou misi, během níž opravdu Miloš Zeman dosáhl úspěchů. Byla to významná cesta, která prohloubila ekonomickou diplomacii českého státu. A z tohoto titulu jeden hodinový rozhovor plody a výsledky této cesty překryl, takže si myslím, že to nebylo šťastné a nebylo to cílené. Tomuhle argumentu já příliš nevěřím,“ konstatuje Jan Kubáček.

Jasno o prezidentových motivech pro užití vulgárních slov během Hovorů z Lán má komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. „Miloš Zeman tím chtěl odvrátit pozornost od debaty o cestě do Číny, o návratu letadlem s podnikateli. Ocitl se v situaci, kdy proti němu média vytvořila po návratu z Číny atmosféru, kdy ho každý chtěl, když ne ukřižovat, tak proti němu minimálně dát podnět pro velezradu. V téhle atmosféře se proto chtěl předvést něčím silným. Ale myslím, že se mu to povedlo jenom zčásti, že to ani všichni jeho voliči nepochopí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Bohumil Pečinka.

Mohlo jít o zatroubení k útoku na své znovuzvolení

Jinak vnímá prezidentova slova jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus. „Nemyslím, že to spadlo z nebe, nemyslím, že to bylo náhlé pohnutí mysli. Myslím, že tím pan prezident Zeman něco sleduje. Co tím sleduje a jestli mu to zvýší počet potenciálních voličů pro druhou prezidentskou volbu, nebo ne, to historie teprve ukáže,“ prohlásil Václav Klaus. „Myslím, že to je jeho zatroubení k útoku k možnosti znovuzvolení. Uvědomoval si, jak ho útoky médií a oponentů oslabují, že to směřuje k tomu, že by v příštích volbách neměl šanci na znovuzvolení. A takové drama je může oživit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr financí Vlastimil Tlustý.

„Bezesporu to testování množství příznivců a odpůrců má svou logiku, v minulosti to stejně tak dělali Václav Havel a Václav Klaus, ale dělali to prostřednictvím svého okolí. Měli na to ty pověstné pány Hájka, Weigla, Peheho, kdy skrze ně zkoušeli, jak veřejnost přijímá některá témata. Vyčkali a pak dali nějaký rezultát, neboli se přidali k těm ´vítězům´. Myslím, že Miloš Zeman by zvolil podobnou strategii,“ domnívá se politolog Jan Kubáček.

Na vulgárních slovech nikoho pozitivně nezmobilizujete

Za dost složitou konstrukci to považuje i Bohumil Pečinka. „Na slovech jako k***a nikoho pozitivně nezmobilizujete, když je řekne prezident. To už je příliš komplikované. Miloš Zeman byl prostě pod tlakem. Nikdo mu ani nepoděkoval za tu týdenní cestu po Číně, která měla pro určité podnikatelské skupiny velký význam. A on si navíc myslí, že pro celou ekonomiku. Místo toho se proti němu používaly některé jeho výroky a on chtěl těm lidem vrátit úder. I proto jsem svůj článek, který vyjde v novém čísle Reflexu, nazval ´Impérium vrací úder´,“ vysvětluje Bohumil Pečinka.

Tématu Hovorů z Lán se prezident republiky zcela jistě nevyhne ani při blížící se návštěvě Moravskoslezského kraje, kde má nepoměrně silnější podporu než v hlavním městě, kde svádí boj s „pražskou kavárnou“ nakloněnou jeho rivalovi Karlu Schwarzenbergovi. „Přitom pro kraj byl mnohem hodnotnější vzkaz z té cesty. Jestli někdo opravdu boduje z kontraktu s čínskými firmami, tak vedle těch finančně-softwarových technologických kontraktů je to rozvinuté strojírenství a stavebnictví. A to je doména Moravskoslezského kraje, takže pro veřejnost bude mnohem důležitější vzkaz, kolik zakázek přijde z Číny,“ myslí si politolog.

Demonstrace 17. listopadu nemohou Zemanovi absolutně ublížit

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

„Při návštěvě Moravskoslezského kraje mohl Miloš Zeman rozehrát velmi dobře i tu dualitu s Prahou, která mu naprosto nepochopitelně vytýkala věci, které patřily k úspěchu. Točit se na tom, že Miloš Zeman vzal jako jeden ze symbolů večerníčkovou postavu, je naprosto absurdní. Podívejme se, s čím jezdí německá, americká, francouzská či britská diplomacie do Číny a do jiných států, s tím, co lidově řečeno frčí. Tam se ukázala naprostá hloupost kritiků prezidenta, kteří se ani nepřipravili a vytýkali mu i úspěšné kroky naprosto hloupě a naprosto zaslepeně. Ale těm nedělní rozhovor nahrál a atmosféru pro prezidenta republiky udělal složitější,“ míní Jan Kubáček.

Blížící se výročí 17. listopadu chtějí prezidentovi odpůrci využít k protestním demonstracím proti hlavě státu. „Ty nemohou Miloši Zemanovi absolutně ublížit. Tady je třeba říct, že on to své prezidentování má mimořádně nešťastné v tom, že přímá volba rozdělila společnost na dvě poloviny. A ta druhá část, která ho nevolila, nepodporovala, tak má téměř z 99 procent v rukou média všeho druhu a nikdy Zemanovi neodpustí, že volby vyhrál, a jde do něj za každou cenu. Navíc ti, kteří proti němu budou demonstrovat, nejsou jeho voliči. Je to taková permanentní protiprezidentská kampaň,“ myslí si komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Žijeme v zemi, kde je sprosťáctví oceňováno

Podle něj se ukazuje, že tolik velebená přímá volba nevedla ke zklidnění politiky, ale k tomu,  že se prezident cítí silnější a politický systém tím chaotizuje a destabilizuje. „Na druhou stranu ti, jejichž protikandidát pan Schwarzenberg nevyhrál, se budou Zemanovi mstít do posledních dní. A to, že dominantním způsobem drží média, vyvolává další napětí ve společnosti, ale Zemana se to příliš nedotýká. Žijeme v zemi, kde milovanou četbou je Švejk a kde vystupuje sprosťák Palivec. Tady je sprosťáctví oceňováno. Takže ono je to sporné. A to, co si přečtete v médiích, není celý svět, to je část světa,“ upozorňuje Bohumil Pečinka.

Kromě hrozeb protizemanovských demonstrací čelí prezident i opakovaným útokům tzv. umělecké fronty. Nejdále asi zašel sochař David Černý, který hlavu státu v reakci na Hovory z Lán označil za kreaturu s řitním otvorem místo úst. „Reakce umělecké sféry jsou už prostě tradiční. Kdyby se člověk podíval zpátky, tak v podstatě co kvartál, tak je tady nějaká petice, je nějaká výhrada, velmi často nepochopitelná. Většinou to bylo hloupé, dětinské a opravdu černobílé se snahou ušpinit prezidenta i za jakýkoli úspěch. Problém je, že teď jí dal částečně argument,“ poznamenává Jan Kubáček.

Kdyby přivezl zlatý poklad, na prvních stranách bude, že měl ošlapané boty

Přitom věcně vzato by prezidentova politika vůči Rusku a Číně, která má přinést nová pracovní místa, měla hravě překrýt extempore s několika vulgárními slovy v pořadu Hovory z Lán. „Fakticky ano, ale mediálně ne. Já myslím, že média mu nikdy neodpustí, že vyhrál přímou volbu. A i kdyby přivezl z Číny zlatý poklad, tak na první stránce novin bude, že měl ošlapané boty,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka.

Politolog Jan Kubáček navíc zdůrazňuje, že politika Miloše Zemana vůči Číně není žádnou rezignací na dodržování lidských práv. „Když se podíváme na slovník Miloše Zemana, tak se neprolomilo žádné tabu, česká diplomacie neustoupila nikam, kde nebyla před pár lety nebo kde je pozice Evropské unie. Tady opravdu není žádný trojský kůň. Miloš Zeman jenom posílil pragmatismus a více mluvil o ekonomické diplomacii. Ale o podobných tématech mluvil v minulosti Václav Klaus i Václav Havel, jen se více skloňoval ten lidskoprávní rozměr jejich cest,“ připomíná politický analytik.

K žádnému prolomení pozice vůči Číně od Zemana nedošlo

Václav Havel o něm mluvil v domácím prostředí a další aspekty zahraničních cest se tolik nezmiňovaly. „Václav Havel zval lidskoprávní aktivisty do Prahy a víc to ztotožňoval se svým prezidentstvím. To Václav Klaus ani Miloš Zeman nedělá, více mluví o ekonomické diplomacii, ale nedošlo k žádnému prolomení nějaké dlouhodobé české pozice vůči Číně či vůči jiným státům. Je to jenom o tom, že nikdo si nedává práci, aby srovnal program zahraničních cest jednotlivých hlav státu a věcně to porovnal třeba i s cestami polského, německého, francouzského, britského či amerického protějšku do těchto destinací,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…