Jak dopadnou volby v Praze? Osvěžení mohou přinést nové subjekty, míní Kubáček

23.09.2022 12:52

Volební místnosti se chystají na otevření a politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz hodnotí průběh předvolebních kampaní v hlavním městě a šance kandidujících subjektů. Kampaň u zavedených stran prý žádná překvapení nepřinesla, ale za osvěžující fenomén vnímá nástup nových subjektů, z nichž jmenuje například hnutí Praha bez chaosu nebo Motoristé sobě.

Jak dopadnou volby v Praze? Osvěžení mohou přinést nové subjekty, míní Kubáček
Foto: Archiv PL
Popisek: Politolog Jan Kubáček

Současná pražská předvolební kampaň nebyla podle Jana Kubáčka ničím dramaticky jiná proti těm předchozím. “Nekonalo se žádné velké překvapení. Většina subjektů oprášila své původní logotypy, předchozí kampaně, předchozí vizualitu, často stejné priority a velmi často strany vsadily i na stejné tváře,” popisuje. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

“De facto jediným novým fenoménem bylo, že si STAN prožil reputační krizi kauzou Dozimetr a velmi rychle předělali kandidátku, dali větší důraz na lídry, změnili priority a v tomto ohledu jde o jedno z největších překvapení. Bude zajímavé sledovat, jestli se jim podaří trend u Pražanů zvrátit, protože deziluze ze STANu u voličů v Praze byla velmi vysoká,” míní politolog.

Dalším zajímavým fenoménem bylo, že přibyly další nové subjekty, které se uchází o hlasy Pražanů. “Je vidět, že spoléhají na únavu voličů a jejich zklamání z magistrátní koalice a snaží se strhnout část voličů k sobě s tím, že se nevrátí k původním zavedeným stranám, ale budou se ohlížet jinde. Tady jde hlavně o hnutí Praha bez chaosu nebo Motoristé sobě,” popisuje Kubáček.

Připomíná, že prakticky u všech politických subjektů začalo dominovat téma energií. “Téma vysokých nákladů Pražanů a recepty na jejich snižování si vzalo ze své mnoho subjektů. Bude zajímavé pozorovat, zda se toto téma podaří udržet hnutí ANO, které se takto profiluje od počátku jako vyzyvatel vlády i stávající koalice na magistrátů. Nebo se podaří uchvátit novým alternativám v podobě Prahy bez chaosu nebo Motoristům a jiných místních subjektů. Novinkou je, že sociální demokracie kooperuje s dalšími levicovými subjekty,” uvádí.

“Zajímavé je, že v případě voleb na pražský magistrát došlo ke zvýraznění trendu společných koalice. V minulosti jsme na to byli zvyklí v případě pravostředých stran, de facto se to testovalo, aby to posléze bylo potvrzeno celostátními sněmovními stranami a v těchto komunálních volbách tento trend zesílil a v případě voleb na pražský magistrát skoro není subjektu, který není v nějaké koalici a dotýká se to dokonce i stran typu SPD, koalice SPOLU, koalice Solidarita se sociální demokracií a celá řada dalších. Předvolební koalice se najednou staly v podstatě základním standardem,” je přesvědčen politolog.

Z nových subjektů, které jdou do voleb, je podle Kubáčka nejvýraznější hnutí Praha bez chaosu s bývalým šéfem dopravního podniku Ďurišem v čele a také Motoristé sobě vedeni Petrem Macinkou. 

“Tyto subjekty bojují o stejného či podobného voliče a trpí rozdrobeností. Mnozí nespokojení voliči by jistě ocenili širší kandidátku jako jedné protestní strany a očekávání by byly vyšší. Neznamená to ale, že by tyto dva subjekty nebo alespoň jeden z nich nemohl překročit pětiprocentní hranici a po volbách hrát svou roli při výběru nového vedení hlavního města. Lidé jsou starými stranami unaveni a je možné, že budou chtít zkusit něco nového. Tito nováčci měli velmi ambiciózní rozjezd, mají intenzivní výlep a kampaň,” uvažuje.

Očekává však nižší volební účast. “Část voličů bude mít tendenci potrestat stávající politickou sestavu, tedy vládní strany, za jejich angažmá v čele státu. Tipoval bych si, že o nějaká dvě tři procenta bude nižší účast a tito lidé budou tzv. hlasovat nohama a zůstanou doma,” podotýká Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…