Je to jinak, Merkelová moc dobře ví, co dělá. Erik Best a jeho trochu odlišný odhad, jak nám Západ zatopí

22.09.2015 11:46

Summity EU tento týden nic nového nejspíš nepřinesou. Podle novináře a politického analytika Erika Besta nechce Německo násilím některé státy včetně Česka přehlasovat, ale záleží mu na jednomyslném přijetí kvót. Toho prý může dosáhnout třeba pomocí pohrůžky důkladného prověření již vyplacených eurodotací. Současná situace podle Best není důsledkem špatné německé politiky, Němci prý naopak dobře věděli, co dělají. Jejich cílem má být společná unijní imigrační politika.

Je to jinak, Merkelová moc dobře ví, co dělá. Erik Best a jeho trochu odlišný odhad, jak nám Západ zatopí
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Čeští vládní představitelé sice stále razantně prohlašují, že kvóty na přerozdělování uprchlíků odmítáme, podle Erika Besta bychom se nyní ale měli více dívat na to, co říkají němečtí politici.

„Tento týden zůstanou čeští politici, tedy Sobotka a Chovanec, u toho, co zatím prohlašovali a budou dodržovat linii o neakceptování kvót. Neříkám to na základě toho, že bych věřil v pevnost postojů premiéra a ministra vnitra, ale vyvozuji to ze slov německých politiků. Jednak velvyslanec v pondělí v HN zdůrazňoval, že přehlasování (zemí odmítajících kvóty – pozn. red.) je možné, ale Němci si přejí domluvu. Potom Angela Merkelová řekla, že musíme mít trpělivost a nelze očekávat, že se taková zásadní věc dohodne během jedné noci,“ říká Best pro ParlamentníListy.cz.

A co z toho vyvozovat? „Pochopili, že tento týden to nepůjde. Nikoho nehodlají přehlasovávat, a budou ještě pracovat na tom, aby přesvědčovali Čechy, Poláky a další, aby jednomyslné rozhodnutí o kvótách a jednotné imigrační politice akceptovali. To je podle mě hlavní cíl – změna politiky. Němci pochopili, že aby toho dosáhli, musí na to jít pomalu a musí hlavně ostatní přesvědčit, a ne přehlasovat, protože by tím byl ztracen jednotný postup,“ míní analytik.

„Podle toho, co němečtí politici jako vicekancléř Sigmar Gabriel a další říkají, se mi zdá, že budou hledat další páky a způsoby, jak tlačit na stát odmítající kvóty. Myslím ale, že tento týden se skoro nic nezmění a čeští politici budou moci ještě hrdě říkat, že obstáli,“ je přesvědčen Erik Best.

Jaké páky by mohly západní státy unie či konkrétně Německo vůči Česku použít, aby nakonec přistoupilo na jednomyslné rozhodnutí o kvótách? Může nakonec dojít k omezení dotací, jak zaznělo z úst německý politiků, byť to Evropská komise zatím odmítla? „Dlouhodobě to možná připadá v úvahu. Když o tom mluví, znamená to, že na tom asi pracují. Chovanec ale velice pohotově řekl, že to není možné a je to porušení evropských pravidel a dokonce zákonů. Je pozoruhodné, že se v tom tak dobře vyzná. Jsou to ale veřejná vyjádření a předpokládám, že také hledají jiné páky, které by nemusely porušovat evropskou legislativu. Může jít třeba o větší kontrolu peněz, které už byly rozdány, což by se někomu v České republice moc nelíbilo. A podle mě se to bude ubírat tímto směrem. To je dost silná věc, protože všichni víme, že jsou v Česku na různých úrovních v této věci různé neplechy,“ zamýšlí se.

Nechce však odhadovat, zda by takový tlak mohl vést ke změně pozice české vlády. „To bych spekuloval, protože hodně záleží na tom, do jaké míry chce EU, tedy Německo, tlačit a do jaké míry je Sobotka odhodlán to ustát. Zatím je jeho odhodlání větší, než předpokládal. Jak říká šéf ODS Fiala, je možné, že se kvůli tomu rozpadne EU a je také možné, že Sobotka nakonec řekne, že chtěli odmítnout kvóty, ale nakonec jsme museli souhlasit, aby se nerozpadla Evropská unie. Neumím odhadnout, co je pravděpodobnější, protože nevíme, do jaké míry chce EU jednotnou imigrační politiku a do jaké míry to premiér kvůli vazbám různých lidí na Rusko hodlá odmítat,“ pokračuje Best.

Je současná situace důsledkem špatného rozhodnutí Německa, které nejdříve pozvalo uprchlíky, a po návalu masivního počtu lidí obrátilo, jak to říká expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek? Čím si vysvětlit obrat v přístupu německého vedení?

Jedním vysvětlením je, že šlo o chybnou politiku. Tedy, že nejdřív prováděli jednu politiku, a když zjistili, že nefunguje, museli ji změnit. Další pohled je, že to bylo schválně od začátku a cílem není spravedlivá distribuce či rozdělení uprchlíků, ale hlavním cílem je změna imigrační politiky Evropské unie. Jestli je to primární cíl Německa, tak změna jejich politiky ze dne na den k tomu přispívá. Podle mě je od začátku cílem jednotná imigrační politika. Německo si proto, jak soudím, nemyslí, že dělalo chybnou politiku, ale je to v souladu s tím, co chce od začátku, a to jednotnou uprchlickou či imigrační politiku EU,“ zdůrazňuje v analýze pro ParlamentníListy.cz novinář Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…