Libor Rouček: Žádnou propagandu USA nevidím. Rusko se vydalo do slepé uličky. Je na něm, aby se z ní snažilo dostat

13.04.2016 14:45

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Je to nemravnost,“ pustil se bývalý europoslanec Libor Rouček do kritiky vedení soudního sporu mezi advokátem Altnerem a ČSSD. Doktor Rouček v rozhovoru pro ParlamentiListy.cz doporučil, kde mohou sociální demokraté ušetřit a čemu by se raději měli vyhnout. Věnoval se také zahraniční politické situaci.

Libor Rouček: Žádnou propagandu USA nevidím. Rusko se vydalo do slepé uličky. Je na něm, aby se z ní snažilo dostat
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Zdeňku Altnerovi, který požadoval platbu navíc v souvislosti s vlastním angažmá při sporu o Lidový dům, dal soud aktuálně za pravdu a ČSSD mu má zaplatit ve finiši 337 milionů. Na Facebooku jste se vyjádřil k aktuální situaci v ČSSD s ohledem na kauzu Altner a kritizoval jste záměr rušení okresních sekretariátů, které vy považujete za důležité. Můžete být konkrétnější?

Je jasné, že ČSSD musí šetřit, ale ne tam, kde by úsporná opatření přímo ohrožovala chod strany. Jsou regiony a okresy, kde jsou tajemníci potřeba. Pokud se takové organizace zruší nebo přesunou do vzdálenějšího města, lidé, kteří chtějí kontaktovat sociální demokracii, chtějí pomoct, nebudou mít kam jít. Rozhodnutí není dobré a byl bych rád, kdyby ho změnili. Nemá smysl vyhazovat peníze za billboardy, které jsou kolikrát kontraproduktivní, ale v tomto případě jde o opatření, které může přímo ohrozit činnost.

Na Facebooku jste zmínil, že by se ČSSD nakonec mohla dostat do situace ODS…

ODS přesně toto udělala a nejen pod tlakem finančních okolností. Zrušila některé okresní manažery a výsledkem je, že je ráda, pokud má v průzkumech 8 procent. Byl bych velmi nerad, kdyby ČSSD ztrácela přízeň a najednou měla například 16 procent. Naopak musí usilovat o to, aby se dostala na více než třicet procent, jak byla zvyklá.

Kde tedy by měla ČSSD šetřit, řekněme s výjimkou zbytečné reklamy?

Je to skutečně zbytečná reklama a také si myslím, že by mohla některé objekty lépe komerčně využít. Mám na mysli i Lidový dům nebo tzv. střelnici v Hradci Králové.

Je možné, že částku vyhrají zpět, jak tvrdí její právníci?

Těžko říci. Pokud mohu poznamenat něco k aktuálnímu verdiktu soudu: Je to nemravnost. Celý soudní proces se táhl šestnáct let. Neznám zem, kde by se jednak spor tak dlouho vlekl a navíc protistrana měla zájem na prodlužování. Každý den přinášel další a další peníze. To by se mělo vzít v úvahu, což je v zájmu právního státu. Jde o princip. Tohle není v souladu s dobrými mravy.

Český veřejný prostor občas rozčeří umělci. Lenka Dusilová i David Koller v sobotním přímém televizním přenosu kritizovali hlavu státu. Negativní hodnocení zaznělo i na adresu bývalého prezidenta Václava Klause a ministra financí Andreje Babiše. Zazněla varování před změnou azimutu země směrem na východ. Je to oprávněná výtka vůči Zemanovi? A jak postupovat v tomto globálním světě? Držet se Západu, nebo být multipolární?

Není pochyb o tom, že Česká republika je součástí euroatlantické civilizace. Její systém je založen na určitém souboru demokratických hodnot. Jsme členy EU a Severoatlantické aliance.
Pokud jde o naše umělce... Žijeme v demokracii a svobodě a každý má právo vyjádřit svůj názor. Já se jen ptám, zda koncert a předávání cen je vhodnou půdou pro vyjadřování politických názorů. Samozřejmě nikomu názor neupírám, každý má právo kohokoli kritizovat.

V Praze se konal seminář s názvem „Mýty o Rusku“, kde padla poměrně odvážná tvrzení. „Celé století od revoluce roku 1917 až po současnost je tvořené neuvěřitelně manipulační propagandou západních zemí proti Sovětskému svazu a později Ruské federaci,“ zdůraznil například Tomio Okamura. Šéf SPD se také domnívá, že se „do Evropy valí statisíce migrantů infiltrovaných islamistickými teroristy, ale Severoatlantická aliance místo obrany před islámskou invazí straší Ruskem“. Jak je to s americkou propagandou u nás? A neměli bychom se bát spíš té ruské?

Žádnou americkou propagandu nevidím. Žijeme ve svobodném státě a máme pluralitu médií. Nikdo nikomu nebrání dívat se na jakékoli médium a každý si může vytvořit svůj názor. Nelze srovnávat demokratické prostředí s dobou komunismu, kdy byl monopol na informace.

Faktem je, že Putin asi před pěti nebo šesti lety řekl, že největší geopolitická katastrofa byl rozpad Sovětského svazu a Varšavské smlouvy čili východního bloku. Od té doby Putin a prokremelské sdělovací prostředky masírují ruskou veřejnost proti západní propagandě, ať je to proti USA, nebo Unii. Vidíme to i na nových pořadech, které se týkají například sovětské invaze u nás v roce 1968. Vnitřní ruská propaganda vytváří v Rusku dojem, že Západ je nepřítelem. Snaží se působit také dovnitř západní společnosti. Nemají jasnou ideologii, kterou měli za komunismu, ale snaží se narušit, rozviklat systém uvnitř zemí i fungování EU nebo spojenectví se Spojenými státy. Rusko si samo vytvořilo protivníka a tím je Západ. Podílí se na tom i ruská pravoslavná církev, která má Západ za prohnilý. Takové je dnešní Rusko a toho bychom si měli být vědomi.

Demokratická společnost je silná, myslím, že jde spíš o tragédii pro Rusko. Místo toho, abychom sdíleli kulturu, obchodovali, společně bojovali proti nejrůznějším rizikům ve světě, ať je to terorismus, globální oteplování, atomové zbraně… Místo toho se Rusové vymezují vůči Západu a tím se snaží posílit soudržnost své společnosti. Jenže ta tak silná není, a to ani ekonomicky. Sovětský svaz, i když měl potíže, byl ekonomicky, politicky a geopoliticky mnohem silnější než Rusko. Vydali se do slepé uličky. Je ale na Rusech, aby se z ní snažili dostat.

Do jaké míry je stabilní současná pozice kancléřky Angely Merkelové? Blíží se konec jednoho politického osudu, nebo převáží její umění přežít i díky tomu, že CDU bude těžko hledat nového lídra? Předmětem spekulací o důvodu schůzky se stala plánovaná návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána u exkancléře Helmuta Kohla. Může vést toto setkání k další trhlině vládnoucí strany?

Setkání k žádné trhlině vést nemůže. Navíc pan Kohl je na tom zdravotně špatně a vůbec nechodí na veřejnost. Pokud by vůbec mělo k této schůzce dojít, nebude mít vliv. Pokud jde o paní Merkelovou, jsem stoprocentně přesvědčen, že do konce volebního období bude ve svém úřadě. Uprchlická krize se řeší a mizí ze sdělovacích prostředků. Kancléřka Merkelová dokončí toto volební období a pak je otázkou, zda sama bude chtít pokračovat dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…