Obrovský neúspěch TOP 09. Karle Schwarzenbergu, „poděkujte" také Hudečkovi s Vávrou

18.10.2014 17:17

POLITOLOGOVÉ Druhé kolo senátních voleb okomentoval pro ParlamentníListy.cz politolog Tomáš Lebeda. Všímá si úspěchu KDU-ČSL, která získala pět senátorských křesel. V očích voličů to tuto stranu podle něho stabilizuje. Opačně dopadla TOP 09, která nemá ani jeden. „Pro topku je to obrovský neúspěch. Těch příčin je víc. Rozkol v Praze - pro mě absolutně nepochopitelný - jim samozřejmě nepomohl. Navíc se zdá, že vedení kampaně ze strany TOP 09 bylo velmi špatné," domnívá se politolog.

Obrovský neúspěch TOP 09. Karle Schwarzenbergu, „poděkujte" také Hudečkovi s Vávrou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

V Senátu získá vládní koalice většinu stejně jako v Poslanecké sněmovně. Je to dobře, nebo špatně?
 
Z hlediska vlády je to dobře, protože vláda je o to akceschopnější. Na druhou stranu, kdyby tu většinu neměla, žádná tragédie to není. Senát nemá takové pravomoci, aby mohl tu běžnou vládní politiku zcela zablokovat. Takže je to spíše komfortní situace pro vládu, ale není to nic, co bychom měli vnímat negativně. Jakože koalice má teď většinu v obou komorách. Měla ji i předtím a problém to nebyl. 
 
Koalice získala 19 ze 27 mandátů. Znamená to, že veřejnost je s činností vlády spokojená?
 
To nevím, jestli se to dá takto propojit. Vláda je ve funkci tři čtvrtě roku. Kdyby to bylo po dvou letech, daly by se výsledky od činnosti vlády odvodit. Takhle je to předčasné.
 
 
Velký úspěch zaznamenala ve druhém kole voleb do Senátu KDU-ČSL. Získala pět mandátů, o jeden více než ANO. Proč?
 
Je to velký úspěch a pro KDU-ČSL důležitý. Z toho důvodu, že jedno volební období nebyla ve sněmovně a byla vnímána jako strana, která to nemá jisté. Každý takovýto volební úspěch - jako byl v komunálních i teď senátních volbách - tu stranu stabilizuje v očích voličů.
 
Naopak nejhorší výsledek hlásí TOP 09, ze čtyř postoupivších do druhého kola nepronikl do Senátu nikdo. Projevili se na tom i současné problémy TOPky v Praze?
 
Pro topku je to obrovský neúspěch. Těch příčin je víc. Rozkol v Praze - pro mě absolutně nepochopitelný - jim samozřejmě nepomohl. Navíc se zdá, že vedení kampaně ze strany TOP 09 bylo velmi špatné. Ukazuje se, že spolupráce se Starosty byla pro TOPku velmi výhodná. Spousta lidí měla pocit, že je to TOPka a Starostové. Ti byli mimořádně důležití. Samostatně jsou úspěšnější než samotná TOP 09. 
 
 
 
Do Senátu získali Starostové dva mandáty na severu Čech - Jiří Vosecký ze Starostů pro Liberecký kraj v České Lípě a Zbyněk Linhart za STAN v Děčíně...
 
A odpovídají tomu i výsledky v komunálních volbách.
 
 
ODS získala dva mandáty. Je TOPka stále lídrem na pravici, jak tvrdil její místopředseda Miroslav Kalousek?
 
Lídrem byla na základě výsledků ve volbách v roce 2013. Ono není dobré soudit na základě výsledků jedněch voleb. Teď je otázka, jestli se TOP 09 podaří prokázat, že tohle byl jen nějaký exces. Nebo naopak, jestli tím excesem nebyly právě volby v roce 2013. Uvidíme, jestli ODS nakonec obhájí pozici nejsilnější pravicové strany a podaří se jí zresuscitovat, nebo nikoliv. Momentálně se zdá, že ODS je úspěšnější než TOPka. Ale opět - dělat soudy podle jedněch voleb není správné. 
 
Spekulovalo se o třech členech vlády. Zatímco Jiří Dienstbier vyhrál, ministři Chládek a Prachař prohráli. Projeví se to na jejich pozici ve vládě?
 
Primárně by to důvod ke změně pozice ve vládě být neměl. Ale dá se to využít. Neúspěch ve volbách můžete použít jako argument, abyste někoho ve vládě odstranili. Neúspěch ve volbách nikomu na vlastní síle nepřidá.
 
 
Vy jste odborník na volební systémy. Druhé kolo voleb opět - nikoliv překvapivě - charakterizovala nízká účast voličů. Premiér Sobotka přišel s nápadem, že by mezi prvním a druhým kolem byla pauza 14 dní a nikoli týden jako je teď. Myslíte, že by to pomohlo ke zvýšení volební účasti?
 
Nenapadá mě jediný důvod, proč by to mohlo pomoci. 14 dní mají ve Francii. Tam ale postupuje do druhého kola více kandidátů. A ty dva týdny využívají k vyjednávání k tomu, aby někdo odstoupil ve prospěch jiného postoupivšího kandidáta. V českém prostředí tomu tak není. Ale třeba má premiér Sobotka argument, který mě teď nenapadá.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…