Politolog Zbořil o pádu Svobody: Ty miliardy z pražského rozpočtu jsou prostě lákavé

23.05.2013 19:35

POLITOLOGOVÉ I politolog Zdeněk Zbořil krčí rameny nad tím, co se to děje na radnici v Praze. Za odvoláním primátora Bohuslava Svobody (ODS) podle něj nejspíše stojí hádka o peníze, neboť rozpočet města, který Praha má tradičně největší ze všech měst Česka, je velmi lákavý pro všechny strany.

Politolog Zbořil o pádu Svobody: Ty miliardy z pražského rozpočtu jsou prostě lákavé
Foto: MHMP
Popisek: Výbuch plynu v Divadelní ulici v Praze. Místo navštívil Bohuslav Svoboda

 „Rozhodně se rozhádanost mezi ODS a TOP 09 dostane do předvolební kampaně,“ předvídá ale Zbořil.

Pražského primátora Bohuslava Svobodu zastupitelé v metropoli odvolali z funkce, jeho ODS tak odchází po 22 letech do opozice. Vlády ve městě se ujímá TOP 09, výkonem funkce primátora byl pověřen dosavadní náměstek Tomáš Hudeček. Radní z této strany, která vyjednává s ČSSD o budoucí podobě městské rady, ve funkcích ale zůstali.

Protože však vývoj v Praze rozvlnil hladinu v nejvyšších patrech české politické scény – dohadují se o možných záměrech pádu pražské koalice jak Bohuslav Svoboda s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, přičemž ostrá slova na konto TOP 09 vypustil ze svých úst i premiér Petr Nečas (ODS) – tak je situace vhodná pro komentář politologa. Může podle jeho soudu situace v Praze ovlivnit i tu celostátní politiku?

„Zatím ne, protože sněmovna chce vydržet do voleb za každou cenu, ale rozhodně se tato rozhádanost mezi ODS a TOP 09 dostane do předvolební kampaně, která už takto začíná možná až příliš brzy. Začínají se ty strany ostřelovat prozatím z velké dálky, ale možná o to intenzivněji,“ zmínil v soudu nad situací pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Pozor, mohou ztratit pozice!

Podle něj si ovšem obě dvě strany říkají o to, aby v dalších volbách, nejenom tedy v těch krajských, ztratily své pozice v Praze, kde je měly dosud docela dobré.

„Počátek všeho je ale v trestních oznámeních, které vypracovával pan Láska, kterého si najal odvolaný primátor Svoboda, aby se začala odhalovat domnělá trestná činnost zakázek, které financovalo město Praha,“ připomněl k tomu Zbořil.

„Víme, že to nepřátelství mezi ODS a TOP 09 je nyní už tak intenzivní, že to ale může obě strany velmi poškodit,“ vztyčil varovný prst Zbořil. Otřes podle jeho soudu však prozatím nebude pokračovat až do vládní úrovně.

„Podle mne je ale nová situace v pražské koalici naprosto neprůhledná, i když obě strany říkají, že to dělají v zájmu občanů Prahy. Přitom však házejí ve svých slovech miliardami, které spadly do nějakých černých děr, jako je tunel Blanka, Opencard či nové tramvaje. A přitom vlastně v té hádce vytrvávají už tři měsíce! No a dnes to vedlo tedy k tomu, že shodili primátora,“ shrnul pak politolog situaci. Podle něj ale za vším mohou být zejména peníze.

Rozpočet města je lákavou kořistí

„Rozpočet města je – zdá se – velmi lákavý pro všechny strany. Co je ale na tom nejzajímavější, to je fakt, že se sice hovoří všeobecně o nepřátelství levicových a pravicových stran, ale přitom si ty pravicové jdou nyní tak po krku, tak hodně jsou znesvářené, že mohou kvůli tomu tu moc nad Prahou jednou taky 'předat' stranám levicovým,“ varoval Zbořil.

Dohady Svobody a Kalouska nad rozlitým mlékem jsou pak podle něj už jen rozbouřené emoce.

„Ty rozbouřené emoce pak zakrývají pravou podstatu věcí. My totiž skutečně nevíme, co bylo pravou příčinou onoho rozpadu koalice, tedy jestli obsazování míst v dozorčích radách, nebo kontrola toku peněz do Blanky a do dopravního podniku, případně ještě jinam. Takže výroky pana docenta Svobody jsou skutečně velmi emocionální a možná oprávněně se domnívá, že ministrovi Kalouskovi jde už o příští volby a že proto se snaží vytvořit nějakou novou pozici pro TOP 09 v Praze. Ovšem to je všechno v takových mlhách a tak daleko, že by bylo spíše zajímavější zjistit, co je bezprostřední příčinou toho, že ty dvě koaliční strany se hádají víc mezi sebou, nežli s těmi stranami opozičními. Máme si snad myslet, že to ty dva roky dělali politici špatně a jenom veřejnosti lhali, že jsou spojenci? Anebo se něco přihodilo, co se jich vážným způsobem dotýká? Možná ale, že TOP 09 má už spočítáno, že sežene těch osm hlasů, aby mohla v zastupitelstvu vládnout jako menšinová strana, což ostatně už topkaři naznačovali, že to je jednou z možností,“ pronesl dále v úvahách politolog.

Obvinění zastupitelů hraje také prim

Podstatnou roli podle Zbořila ale také hraje obvinění zastupitelů. Koncem března bylo totiž obviněno hned deset z jedenácti radních, včetně primátora Bohuslava Svobody, a pět dalších pracovníků magistrátu kvůli údajnému porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky pro firmu Haguess, kterou radní přidělili rovnou bez výběrového řízení. Podle policie tím překročili zákon.

„Toto obvinění v tom hraje určitě velkou roli. Protože ta věc se dostala už tak daleko, že na sebe přítomní podali trestní oznámení. Tak co to je za koalici, když jsou sami sobě největšími nepřáteli?“ táže se politolog.

Zopakoval ale, že otřes mezi pražskou ODS a TOP 09 - podle jeho soudu - prozatím nebude pokračovat až do vládní úrovně.

ODS po volbách obešla vítěznou TOP 09

Ve třiašedesátičlenném zastupitelstvu hlavního města má TOP 09 26 členů, druhá ODS 20 zástupců, ČSSD má 14 hlasů a komunisté tři. ODS po volbách v roce 2010 obešla vítěznou TOP 09 a uzavřela koalici s ČSSD. Koaliční uskupení se ale zhruba rok po volbách rozpadlo a ODS začala spolupracovat s TOP 09.

Dnešní odchod ODS z koalice pak také kromě jiného znamená, že zastupitelé zrušili i všechny výbory zastupitelstva. Výjimkou jsou výbory finanční, kontrolní a výbor pro výchovu a vzdělání, které podle jednacího řádu zastupitelstva musí existovat vždy.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas dnešní vývoj na radnici označil „za špatnou zprávu pro Pražany“. Chování pražských zástupců TOP 09 pak má za destruktivní politikaření, které nelze rok před volbami vyloučit ani na celostátní úrovni.

Ministr financí číhá za každým křovím?

Nejvyšší představitelé TOP 09 ale tvrdá slova občanských demokratů odmítli. „Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha," uvedl k tomu například šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je pak v ODS rozšířená představa, že ministr financí číhá za každým křovím.

„Naposledy jsem hodně pršel a způsobil jsem povodně," poznamenal dnes ironicky Kalousek, neboť kromě mnoha emotivních slov Bohuslav Svoboda na konto TOP 09 poznamenal, že jde o testovací balónek „topkařů“ ověřit si svou sílu rok před volbami. Podle Svobody je navíc TOP 09 stranou jednoho muže, a jestliže se prý Miroslav Kalousek takhle rozhodl, no tak to tak muselo být, obává se exprimátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…