Politolog ukazuje na největší chybu Miloše Zemana. A vy si, pane Babiši, dejte pozor na toto hnutí

04.01.2015 15:56

POLITOLOGOVÉ Politickým vítězem roku 2014 je ministr financí Andrej Babiš (ANO) a poraženým TOP 09. Alespoň o tom je přesvědčen politolog Pavel Šaradín z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále uvedl, co je největší chybou prezidenta Miloše Zemana a kolem které partaje se může zformovat nová středová alternativa. Řeč byla také o nejskandálnějších a nejvtipnějších politických výrocích či o mezinárodní situaci.

Politolog ukazuje na největší chybu Miloše Zemana. A vy si, pane Babiši, dejte pozor na toto hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš znehodnocují státní dluhopis za 4 miliony a snižují tak o tuto částku státní dluh

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Jak hodnotíte rok 2014 z hlediska politické situace v České republice? Byla situace lepší, nebo horší než v jiných letech? V čem?

Domnívám se, že se situace nezlepšila ani nezhoršila. Jsme poměrně stabilní demokracií, bohužel s nižší důvěrou v politiku, než je tomu například u sousedních postkomunistických zemí. Je to škoda, protože pokud se méně zajímáme o politiku, tedy správu veřejných statků, vzdáváme se kontroly nad politiky.

Pracovala vláda dobře? Co jednotliví vládní představitelé udělali dobrého a čím naopak ČR uškodili?

Pravděpodobně zde není prostor pro hodnocení všech ministrů, u některých to ani nedokážu posoudit, nicméně jako celek hodnotím vládu vcelku dobře. Zatím nedochází k takovému pnutí mezi jednotlivými subjekty, jako tomu bylo dříve. Občasné šarvátky mezi ČSSD a ANO jsou průvodním jevem koaličního vládnutí a budou nás doprovázet po celé funkční období Sobotkova kabinetu, ale k politické krizi v tomto směru máme naštěstí daleko. Na rozdíl od Nečasovy vlády, kde rezorty řídili podle někdejšího premiéra zkušení manažeři, jsou zde lidé kompetentnější. Letošní rok bude pro hodnocení vlády klíčový. 

Často se mluví o rozpadu tradičních stran, o neupevněnosti nových hnutí. U kterých stran či hnutí očekáváte v roce 2015 pokles důvěry veřejnosti a které partaje jsou naopak na vzestupu?

Domnívám se, že tyto protestní nálady budou pokračovat, a tak podpora hnutí ANO, pakliže neučiní zásadní chyby, bude setrvalá, kolem 25–30 procent. K zásadním pohybům nedojde ani u jiných stran už proto, že v roce 2015 neočekáváme žádné volby. Ode dna by se mohla odrazit ODS, zvláště pokud jí bude vyklízet pozice TOP 09. Zajímavé bude sledovat hnutí STAN, kolem něj by se mohla zformovat nová středová alternativa.

Mnozí varují před ohrožením svobody a demokracie v ČR v souvislosti s kumulací moci u Andreje Babiše, ale i kvůli zákonům týkajícím se daňových úniků a podobně. Jak reagujete na tato varování? Jsou opodstatněná? Věříte Andreji Babišovi? Co podle vás udělal dobrého a špatného?

Pokud mohu odpověď zestručnit, řekl bych – nedémonizujme Andreje Babiše, ale buďme ostražití stejně jako u slibů dalších politiků. Jsem velmi zvědav, jak dopadne sjezd, který bude mít ANO na počátku roku 2015. Pokud pan Babiš dělá něco špatně, věřím v sílu opozice i médií. Pokud bude politik, podnikatel i mediální magnát zároveň, pak to pro společnost není dobré. Myslím si, že mediální koncern už kvůli sobě samému budovat nemusel. Jako politik využívá určité své lidovosti, ta se asi projevuje i na celkové důvěře ve vládu.

Anketa

Očekáváte v roce 2015 předčasné sněmovní volby?

85%
15%
hlasovalo: 27308 lidí

Vydrží vláda i v novém roce? Jak moc je pravděpodobné, že nás čekají předčasné volby? Nebo očekáváte nějakou jinou zásadní událost na politické scéně?

Všichni hlavní aktéři potřebují čas na konsolidaci, pro nikoho by předčasné volby nebyly výhodné. Možná pro Andreje Babiše, ale to by muselo mít ANO ještě větší preference. Navíc všichni klíčoví aktéři mají stranické sjezdy, na ně se budou soustředit především.

Co říkáte činnosti prezidenta Zemana v roce 2014? Jak hodnotíte jeho úřadování?

Největší chybou prezidenta je, že třeba učiní pozitivní věc, ale prodává ji velmi špatným způsobem. Od prezidenta očekávám nadhled, noblesu. To mi chybí nejvíce. Stačí si porovnat kvalitu lidí, které má kolem sebe, s týmem Václava Havla. To je rozdíl několika tříd. V úřadu mne zklamal především tím, že vytváří problémy, které pak zbytečně dělí společnost. 

Má být podle vás Miloš Zeman prezidentem i v příštím volebním období? Objeví se v roce 2015 nějací výrazní prezidentští kandidáti? Které si vy osobně přejete a z jakého důvodu?

Vcelku si přeji, aby Miloš Zeman znovu kandidoval. Bylo by zajímavé sledovat, jaký názor má na jeho politiku společnost. Pakliže se mne ptáte na konci roku 2014, bohužel zde nevidím osobnost, kterou bych viděl rád v prezidentském úřadě. 

Kdo je podle vašeho názoru politickým vítězem roku? Kdo nejvíc získal a proč?

Jednoznačně Andrej Babiš. V důvěře stále stoupá vzhůru, dokáže nastolovat agendu, vymezovat se vůči v Parlamentu silnější ČSSD.

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

Kdo z politiků podle vás naopak utrpěl v tomto roce největší porážku a proč?

Pravděpodobně TOP 09. Obrovská ztráta v komunálních i senátních volbách, v řadě velkých měst je bez zastupitelů.

Jaký byl podle vašeho názoru nejdůležitější politický počin roku?

Odpovím příkladem z komunální politiky. Skandální vládnutí ODS a ČSSD v Praze 11, které doprovázelo šikanování opozice, sledování občanských aktivistů Bártovou ABL atd. skončilo. Skončilo vítězstvím těch, kteří byli aktivní a slušně na chyby starosty Mlejnského upozorňovali. Pražské Palermo bylo poraženo, tedy politika má smysl a slušnost může vítězit. Jiří Štyler je tam dnes starostou.

Dokázal byste najít nejskandálnější, ale také nejvtipnější politický výrok roku?

Možná odpovím trochu jinak. Na jedné straně jde o prezidentovy výroky v Hovorech z Lán, na straně druhé je pohled na politiku, jak ji prezentuje Tonda Blaník. Je to velmi zdařilá satira.

Jak hodnotíte práci soudů, státních zástupců a policie, mimo jiné pokud jde o kauzy Romana Janouška, Ivo Rittiga či Jany Nagyové?

Mrzí mne, že již vše není dotaženo do konce. Neprospívá to politice ani státnímu zastupitelství.

Jak se stavíte k mezinárodní situaci v roce 2014? Čeká nás válka na území ČR či někde poblíž? Máte obavu z Ruska? 

Nás válka nečeká, ale je důležité, aby politici spolu mluvili. Myslím si, že my známe Rusko i jeho duši lépe než Západ. Ostrakizace Ruska nemůže nikomu prospět. V oblasti mezinárodních vztahů byl rok 2014 velmi špatný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…