Předčasné volby, hrozba Okamura, Zeman... Muž, který pozorně sleduje politické dění, odhaluje taktiku Andreje Babiše

24.11.2017 13:55

POLITOLOGOVÉ „Babiš to má rozehrané jako šachista, má několik scénářů. Je pro něj klíčové si zbytečně nezavírat dveře. Proto se snaží udržet co nejvíce potenciálních koaličních partnerů – ať skrytých nebo otevřených – stále ve hře,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. V případných předčasných volbách by patrně všichni tratili, kromě Babiše. „Už z toho prostého důvodu, že má na volby peníze,“ konstatuje. Pro ODS je podle něj teď strategické nenechat se lapit ani Kalouskem, ani Babišem.

Předčasné volby, hrozba Okamura, Zeman... Muž, který pozorně sleduje politické dění, odhaluje taktiku Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

Spekuluje se sice o menšinové vládě ANO s podporou komunistů a SPD, ale Andreji Babišovi se do toho asi nechce. Ve středu pohrozil předčasnými volbami. „Možná přijdeme po druhém pokusu a řekneme: No tak fajn, tak když to nefunguje, tak pojďme na předčasné volby. V říjnu s komunálem ušetříme, vážení,“ řekl. Myslí to vážně, nebo je to jeho tlak na ODS, případně na ČSSD či na KDU-ČSL, aby jeho vládu nějakým způsobem podpořily?

Je to jednoznačně na ně tlak, aby – pokud nechtějí kývnout na první pokus – neotálely a neprodlužovaly politikaření v čase druhého pokusu sestavování vlády. Je to i z toho titulu, že Andrej Babiš nechce vytvářet úplně koalici mouřenínů, tedy vládu postavenou na podpoře komunistů a Okamury, protože je tam trojí „ale“.

První, zásadní, je zahraničněpolitická pověst. Andrej Babiš chce být aktivní na půdě Evropské unie, je velký příjemce evropských dotací, a to vše se může zkomplikovat a zkřížit.

Druhý argument je, že když bude závislý jen na komunistech a Okamurovi, je velmi vydíratelný. Dostává se pod obrovský tlak. Hrozí mu v tom případě, že tu výhodu si bude odnášet jen Tomio Okamura. V řadě věcí bude slovně radikálnější, bude honit vládu, říkat – chtěl jsem víc a jak to, že nejsou už připravené ty a ty zákony. Dostával by tak pod tlak Andreje Babiše. Začali by bojovat o stejné voličstvo. Babiš by z pohledu Okamury byl méně radikální, nebyl by tak rychlý a aktivní. Tomio Okamura by využíval toho, že je potřebný pro vládu, ale zároveň by využíval i toho, že je mimo vládu. Neboli by tak trochu kopíroval Andreje Babiše v předchozím období. Andrej Babiš nechce být Bohuslavem Sobotkou v nové vládě.

Třetím argumentem pro Andreje Babiše je to, že by pro něj bylo nejatraktivnější vybírat z osmi, respektive ze sedmi dalších partnerů. Myslím, že z principu chce nechat v izolaci TOP 09 a Miroslava Kalouska, aby měl toho arciďábla v podobě Miroslava Kalouska. Zároveň by neriskoval případnou spolupráci s ním, což by mu vyčetli voliči, že je mu Kalousek dobrý, když jde o vliv, moc a funkce. A také je pro něj dobrá izolace TOP 09, aby ukázal lidovcům, Starostům, občanským a sociálním demokratům – podívejte, jak to vypadá, když je někdo v nelibosti Andreje Babiše. Právě proto potřebuje mnohem širší vějíř partnerů, aby se nedostal pod tlak na jedné straně od Okamury a mohl si vybírat ze sedmi případných občasných partnerů.

Proto mimochodem dnes taková relativně gesta, bezproblémovost jmenování vedení výborů. Komunisté získali dva. Dokázal, že umí oceňovat podpůrné partnery, zároveň ale tím ukázal i vůči ostatním, že není tak zlý, není mstivý a je připraven k dalšímu jednání. Babiš to má rozehrané jako šachista, má několik scénářů. Je pro něj klíčové si zbytečně nezavírat dveře. Proto se snaží udržet co nejvíce potenciálních koaličních partnerů – ať skrytých nebo otevřených – stále ve hře.   

Anketa

Babiš mluví o předčasných volbách v říjnu 2018, souběžně s komunálními. Za předpokladu, že neuspěje 1. ani 2. pokus o sestavení vlády. Jste v takovém případě pro?

97%
3%
hlasovalo: 15442 lidí

Jak by vlastně případné předčasné volby na podzim příštího roku asi dopadly pro dnes opoziční strany?

Pravděpodobně by tratily. Andrej Babiš by to totiž umně otočil a říkal by – podívejte, jak naše politické strany politikaří, jak mi nedaly šanci, jak mi znemožnily vést vládu. Dá se očekávat, že by se do Sněmovny nemuseli dostat lidovci, Starostové ani TOP 09, výrazně oslabit by mohli sociální demokraté i komunisté. S velkou pravděpodobností by všichni oslabili – s otazníkem u ODS –, posílil by Andrej Babiš. Už jenom z toho prostého důvodu, že na volby má peníze. Má i vůli a mobilizaci. Ve všech dalších volbách Andrej Babiš v situaci, kdy on bude jako ten obklíčený, kterému nedali šanci vládnout, může zase jenom posílit. Proto si velice dobře uvědomuje, jak je chytré vytahovat symboliku předčasných voleb společně s komunálními a senátními. Ostatní se totiž zaleknou. To poslední, co by chtěli, je, aby se hnutí ANO zastabilizovalo na komunální, regionální úrovni. Pro mnohé strany by to mohla být slavičí píseň, něco naprosto fatálního. Když by na regionální úrovni ztratily.

Proto Babiš tak vědomě pracuje s předčasnými volbami, protože ví, že veřejnost nevítá předčasné volby, nemá ráda mimořádné scénáře, není nakloněna tomu, že by se v uvozovkách musely zase vyhazovat stamilionové částky na opakování voleb. Zároveň je to ale také velké varování politikům – ale já bych na tom přátelé mohl vydělat. Nejenže bych posílil ve Sněmovně, ale mohl bych si odnést ještě více starostů či primátorů i nějaké senátory. To je pro ně velmi vážná hrozba, protože teď si uvědomují, že všechny změny ústavního charakteru jsou blokovány Senátem a neprojdou Andreji Babišovi. Ve chvíli, kdy by v Senátu posílil, může být jeho politika mnohem volnější.

Kromě předčasných voleb má ale Babiš v zásobě i další možnosti. Erik Best říká, že Babiš může ostatní strany tlačit tím, že jim odstřihne všechny funkce ve státních firmách. Může je však strašit i tím, že půjde do koalice s komunisty a s Okamurou. Což například David Klimeš okomentoval v HN: „Je nejvyšší čas, aby demokraté pochopili svůj tragický osud – trestem za to, že tak zbytečně výrazně prohráli volby, není samotná porážka v říjnu. Ale to, že v zájmu republiky budou muset zabránit vládě Babiše s extremisty tím, že sami podpoří vládu s nenáviděným ANO.“ Takže je tu nakonec tlak i od těch, kteří Babiše zrovna nemusejí...

Je to tak a bude to tím silnější, čím později se bude ustavovat vláda, čím to okolo ní bude komplikovanější. Dá se očekávat, že za chvilku začnou přibývat zahraničněpolitické hlasy, že by bylo dobré, aby Česká republika byla stabilní, aby měla jasnou vládu a vědělo se, s kým se dá jednat. Zatím se taktně mlčí, neb Berlín má problémy obdobné.Těch argumentů ale bude přibývat. Schválení státního rozpočtu, řešení otázky e-receptů, některých zákonů.

Od těch politiků, když jejich argumenty jsou jenom personální – tak jsou slabé. Do tohoto klinče se právě dostala antibabišovská opozice. Tím, jak to staví jen na Andreji Babišovi, automaticky tahá za slabší konec provazu. Kdyby to byly otázky programové – jakoby zásadní pro veřejnost –, tak je debata úplně jiná. Tím, že je to stále Andrej Babiš, Andrej Babiš, tak mnozí mávají rukou a říkají – no dobře, ale vyhrál volby, dostal silný mandát. Ať prokáže, jestli na to má, nebo nemá. V momentě, kdy se mu nebude dařit, tak se veřejné mínění okamžitě začne otáčet. Ale do doby, kdy si to neozkouší, tak ty příležitosti jsou otevřené. Tím, jak argumentují jenom slovy, že Babiš je problém, se dostávají do klinče, do defenzivy.

Mnozí totiž namítají, že republika má mnohem zásadnější témata, která jsou k řešení a která jsou důležitá. Tam se hraje hra, kdo první kývne.

Kromě ANO jsou v podstatě všechny strany aspoň zatím v opozici. Slyšel jsem, že opozice se dá rozdělit na tři stupně. Vstřícná – KSČM a SPD. Normální – Piráti a ČSSD. A totální sdružující se v tzv. demokratickém bloku...

A i tam bych stupňoval. Jestli je někdo absolutní opozice jenom proto, že se o něj nestojí, tak jako nejabsolutnější opozici bych viděl v Miroslavu Kalouskovi a v TOP 09. Mimochodem, bude zajímavé sledovat, jestli se stane předsedou TOP 09 Jiří Pospíšil, jestli se také nezačne proměňovat topka k Andreji Babišovi. Jiřího Pospíšila nevnímám jako toho přesvědčeného Antibabiše. Zatím si myslím, že je to opravdu čistě případ TOP 09 a z donucení, protože Miroslav Kalousek tam tu šanci nemá.

Ale pozice ODS už je jiná než TOP 09.

Pozice lidovců je rozhodně jiná – začínají se obávat, že jejich strategickou polohu jazýčku na vahách přebírá Tomio Okamura. Všimněme si, že už se to několikrát dělo. Jak zvolení předsedy Poslanecké sněmovny, tak zvolení předsedů a místopředsedů výborů, tak jednání ohledně vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Tam všude Tomio Okamura a jeho SPD bude tou klíčovou silou. Může se stát – a toho se lidovci bojí, že rok dva budou takovéhle situace a strana lidová jako by tu nebyla. Jejich pozici může přebírat Tomio Okamura, v některých situacích sociální demokraté či někdo jiný. Lidovci by se rádi viděli v nějaké formě kooperace, protože ztrácejí vliv.

Sociální demokracie by si asi také dovedla představit nějakou polohu konstruktivní opozice. Její voliči by s tím neměli problém a jim by to dalo čas na nějakou rehabilitaci, na personální obměnu a hledání témat. Podobnou situaci řeší komunisté.

Vyjma TOP 09, kde je ta pozice trošku „z nouze ctnost“, tak všude jinde nějaký formát aktivity – ne nutně vládní, ale třeba zákonodárné – by byl akceptovatelný a zvládnutelný. Dokumentuje to situace Pirátů. Sice na ně ty takzvaně pravicové strany útočí, ukazuje se ale, že Piráti na tom vydělávají. Jdou svojí cestou a nejsou v chumlu ostatních. Nejsou v chumlu s Babišem a nejsou ani Antibabišovci. Vyjednávají pro sebe plnohodnotnou nadstandardní situaci.

Zeptám se speciálně na ODS. Zdá se, že o ni stojí Andrej Babiš nejvíc, a že mají k sobě nejblíže i programově. Může se u nich něco změnit? Myslím, že v lednu mají sněm. Na něm může posílit Václav Klaus mladší, který to možná vidí jinak než Petr Fiala...

Myslím, že ODS se spíše bude posouvat postupně do situace, že sehraje trochu něco jako Miloš Zeman v roce 1996. Neříkám nutně, že podpoří vládu. Ale bude podporovat rozumné zákony a ve věcech, ve kterých se neshoduje a vidí je odlišně, bude v uvozovkách nesmiřitelně kritizovat Andreje Babiše a jeho vládu. Myslím, že občanští demokraté zvolí taktiku takzvané chytré horákyně. Tam, kde budou moci získat plusové body, budou konstruktivní silou, tam, kde naopak získají body kritikou Babiše, půjdou touto cestou. Ale nebudou takovou vyhrocenou, vyhraněnou, nenávistnou opozicí bez argumentů. Oni se bojí býti politikáři, čemuž naprosto rozumím. Protože v tu chvíli je voličstvo začne trestat.

Zároveň se ODS znovu nechce dostat do situace, kterou opanuje Miroslav Kalousek. V rámci toho tzv. demokratického bloku se jim zase začalo stávat, že symbolicky překryl ty čtyři síly Miroslav Kalousek. ODS se podle mě postupně začne soustřeďovat na to, aby se emancipovala. Aby nebyla na palubě ani s Babišem, ani s Antibabišistánem. Bude to síla, která si půjde za svými tématy, bude využívat svojí pozice a pokusí se vyprofilovat a získat znovu zpátky k sobě poztrácené voliče, případně nové. Je to pro ni fatální z toho titulu, že kdyby se tlačila jenom do nepromyšlené, bezobsažné kritiky, tak by část voličů mohla přejít například k Pirátům. Je omyl myslet si, že Piráti jsou voličsky levicová strana. Jejich voliči jsou středostavovští, liberálně středoví z větších měst. Což často byli v minulosti i voliči ODS.

Neboli pro ODS je teď strategické nenechat se lapit ani Miroslavem Kalouskem, ani Andrejem Babišem. Ale profilovat se jako síla, která jde po tématech.

Na závěr otázka prezidentská. Andrej Babiš má podporu prezidenta, což je pro něj jistě důležité. Bude ji mít i po prezidentských volbách, neboli bude na Hradě pokračovat současný prezident Miloš Zeman?

Spíše bych si vsadil, že bude. Má solidní šanci obhájit. Vidím to 60 na 40 v jeho prospěch. Kuriózně si dovedu představit, že když bude zvolen někdo jiný, tak Andrej Babiš to bude mít snazší než s Milošem Zemanem. Jejich spojenectví je teď čistě pragmatické. Do budoucna to budou napjaté antagonismy mezi silným prezidentem a silným premiérem. To, co známe dobře mezi Václavem Havlem a Václavem Klausem, mezi Václavem Klausem a Jiřím Paroubkem. Toho se můžeme dočkat mezi znovuzvoleným Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Rozhodně bych nesázel na to, že to bude dlouhodobé spojenectví. Jsou přátelé čistě z nutnosti a z aktuálních okolností.

Spíše když by byl nezemanovský vítěz, tak by došlo k nějakému usmiřovacímu tanci, většímu než kdyby tam byl Miloš Zeman ve svém druhém období. Přirovnal bych to k něčemu podobnému, co zažil Miloš Zeman, když byl zvolen prezidentem a seznamoval se s Andrejem Babišem. Trošku už se zapomnělo, že Andrej Babiš aktivně podporoval Karla Schwarzenberga na prezidenta České republiky. Bylo tam období seznamování, uhlazování ostnů, hran a ostrých rohů. Něco podobného by mohlo nastat s premiérem Babišem a prezidentem Drahošem nebo Topolánkem. Myslím si, že Miloš Zeman by byl ostřejší vůči Andreji Babišovi než někdo jiný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…