Proč je Fialova vláda v řešení domácí krize tak pomalá? Odpověď! Znalec ukázal, co se v ní skutečně děje

16.07.2022 5:00 | Rozhovor

POLITOLOGOVÉ „Vláda by měla mít velmi rychle jasno, jak zajistit, aby lidé měli nějaké elementární finanční prostředky na boj s inflací. Opačně hrozí, že na to sama doplatí u voleb,“ varuje politolog Lukáš Jelínek. Domnívá se, že pětikoalice, v níž se už nyní projevují potíže pěti různých politických stran, tak dlouho odmítala plošná opatření a hovořila o pomoci nejslabším skupinám, až začala prošustrovávat důvěru voličů.

Proč je Fialova vláda v řešení domácí krize tak pomalá? Odpověď! Znalec ukázal, co se v ní skutečně děje
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu do funkce předsedy vlády ČR

Signály vysílat nestačí. Tak v poslední době zní kritika vládní pětikoalice proti jejím krokům v současné krizi, obviňována je i z nečinnosti. Jsou taková slova oprávněná? „Vysílat signály nestačí nikdy, problém je, že vláda neví, jak má na konkrétní situaci a problémy reagovat, zvláště když je složená z pěti stran a každá má svoji představu, jak situaci řešit. A protože ministři chtějí prezentovat jen to, na čem se všichni dohodnou, může to vypadat jako neschopnost řešit problémy,“ řekl redakci Lukáš Jelínek, podle něhož se nyní projevují potíže pětikoaličního vládnutí – navíc stran, které upřednostňují svoji ideologii vládnutí před pragmatismem.

Kolice prý navíc vznikla pro dobré počasí: „Docela určitě koalice vznikla pro dobré počasí, proto, aby se jen napravovaly chyby a nedodělky minulých vlád, ale je slabá v řešení problémů, u kterých je potřeba improvizovat – inflace, zdražování, ukrajinská válka, energetická krize… Je vidět, že v oblastech, kde se koaliční strany shodnou, například v zahraniční politice, je česká politika čitelná,“ vysvětlil politolog. Rozdíly se ukazují až v ekonomické nebo sociální oblasti, což ovlivňuje i rychlost řešení problémů.

Vládě dochází, že nápor na rozpočet je silný

Jelínek už dříve pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se vláda ocitla v pasti mezi ideologickými poučkami o ideálním státu a odpovědnosti občanů a reálnými zájmy veřejnosti, která je sužována stoupajícími cenami. A z této situace neumí pořádně vybruslit. Co se za poslední týdny v přístupu vlády změnilo? „Jediná věc, která se změnila v minulých týdnech, je, že od koaličních politiků zaznívá ochota uvažovat o nejrůznějších formách sektorové daně, zdanění nečekaného zisku nebo posílení progresivního zdanění, o čemž odmítali před pár měsíci mluvit. Dnes jim dochází, že ten nápor na státní rozpočet je silný a že se nestačí jen soustředit na výdajovou stránku rozpočtu, ale i na jeho příjmy,“ poznamenal s tím, že právě v této věci nepanuje mezi vládními politiky shoda – tedy jak docílit vyšších rozpočtových příjmů.

„Podstatné je, aby si ministři uvědomili, že se nedá věčně vymlouvat, jak zvednutí platů uklízečkám nebo kuchařkám zvýšilo nebo roztočilo inflační spirálu. Vláda si uvědomila, že bez koupěschopnosti obyvatelstva bude i ona limitována a česká ekonomika jakbysmet. Podstatné je myslet na to, jakým způsobem posílit rozpočtové příjmy, jak zajistit, aby lidé měli nějaké elementární finanční prostředky na boj s inflací, a to se nedá odsouvat na další týdny a měsíce. Vláda by měla mít velmi rychle jasno. Opačně hrozí, že na to sama doplatí u voleb,“ varoval.

Nejvyšší čas zahodit pravicové ideály

Jeden ze zdrojů ODS redakci nedávno řekl, že i přes pravicové zaměření je třeba zahodit pravicové ideje a pomoci lidem. S tím souhlasí i Jelínek: „Ten čas je nevyšší, ale jsem dost skeptický, co z občanských demokratů vypadne, protože vidíme, jak je v otázce daní a příjmů státního rozpočtu nerozhodný premiér Petr Fiala. Slyšíme názory ekonomického experta ODS a místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka, že on sám bude partnerům rozmlouvat sektorovou daň, na druhé straně máme celkem pragmaticky uvažujícího ministra financí Zbyňka Stanjuru, který přišel s konceptem zdanění nečekaného zisku a chce aspoň něco získat z firem, které bohatnou i v době krize. Ale nejsem si jistý, jak rychle bude ODS schopna vstřebat tyto názory a přijít s názorem definitivním,“ uvažuje politolog. Aktivita ostatních koaličních stran – tedy KDU-ČSL, TOP 09, Starostů a Pirátů je dle jeho názoru značně výraznější a do značné míry souvisí s tím, že si ODS zvykla na tržní ideologii. A tam se prý nachází i spousta zastánců kalouskovského přístupu, a toho se ODS vzdává velmi těžce a pomalu.

Lukáš Jelínek sleduje politiku již mnoho let. Co tedy na voliče v těžké chvíli funguje? „Voliči potřebují cítit, že politici vnímají jejich reálné problémy a mají nějakou snahu problémy řešit. V tomhle vláda výrazně zaspala. Tak dlouho odmítala plošná opatření a hovořila o záplatování a pomoci nejslabším skupinám, až začala prošustrovávat důvěru, kterou si u voličů ve volbách získala. Takže možná ani tak nejde o to, kolik peněz je schopna vláda občanům nabídnout nebo sehnat, ale důležité je, aby voliči viděli, že se vláda skutečně alespoň o něco snaží – a je vidět, že vláda je snaživá, pokud jde o válku na Ukrajině nebo humanitární krizi; a není důvod, aby byla liknavá a pasivní při odstraňování následků inflace nebo energetické krize,“ uvedl.

Následky redlovské aféry budou dlouhé a těžké

Politolog už minule komentoval pro ParlamentníListy.cz korupční kauzu v hnutí STAN, podle policie organizovanou zlínským podnikatelem Michalem Redlem. Jelínek zmínil možnost, že celý případ může být pro STAN likvidační. To, jak se s kauzou vypořádá, bude vidět po celorepublikovém sněmu politického uskupení. „Bude záležet, jak moc se jejich vedení obmění, kolik bude ve vedení nových a mladých lidí a zda půjde o jiné lidi než z prostředí Zlínska, tedy pánů Gazdíka a Polčáka. Tady je to velmi otevřené a podstatné je, aby STAN dokázali přitáhnout pozornost i nějakými pozitivními tématy, třeba v rámci svého vládního působení, protože zahladit následky redlovské aféry bude hodně dlouhé a těžké, a pokud STAN nevyberou zatáčku, může to pro ně být začátek politického konce.“

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
A právě vyšetřování ohledně zneužívání veřejných financí se může projevit i ve volebních výsledcích na podzim – tedy ve volbách komunálních a senátních. „Projeví se ve velkých městech, nejen krajských, ale i ve větších okresních městech. A může se projevit v regionech, které jsou kauzou postiženy, tedy Praha, střední Čechy a Zlín. A stejně tak i na výsledku senátních voleb, protože v senátních volbách voliči ve druhém kole pečlivě zvažují, komu dát hlas. Nalomená důvěra ve STAN může spoustu potenciálních voličů odehnat k jiným poltickým stranám, k Pirátům, ale i ke stranám SPOLU nebo k hnutí ANO,“ uvažuje Jelínek.

Pochyby pak vyjádřil nad slibem vlády, že nebude zvyšovat daně. Jsou to jen chlácholivá slova, nebo je to v krizi reálné? „Nějaké daně se zvyšovat budou. Shodne se na tom většina ekonomů, začíná se na tom shodovat i podstatná část politické reprezentace, zda má přijít cílené zvýšení zdanění firem, nebo i příjmu fyzických osob. Je důležité stavět na konceptu progresivního zdanění, které je u ostatních evropských zemí vyšší než u nás. Nemá zkrátka smysl, aby lidé, kteří mají příjmy nad 200 tisíc korun měsíčně, aby nebyli více solidární s těmi, na které krize dopadá nejhůře. Je odpovědností vlády vysvětlit, koho by se zdanění týkalo, komu by pomohlo. Každý se vystraší, když se zvedají daně, ale v okamžiku, kdy půjde o solidární projekt, který zajistí funkčnost služeb, jež od státu dostáváme od zdravotnictví přes školství až po veřejnou dopravu, a když to dostatečně vysvětlí, tak ani žádná panika kvůli zvyšování daní nastat nemusí,“ dodal politolog pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…