Projíždí konvoj, dějí se věci. Zdeněk Zbořil přichází něco říct o Halíkovi, o pravici, ale i o Babišovi. A o něčem, co by nás opravdu mělo zajímat

30.03.2015 7:03

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Vládní strany nemají zapotřebí reagovat na kdejakou pitomost hollywoodského typu, jakou je gesto s průjezdem amerického vojenského konvoje přes české území. Ale opozičním stranám halasná podpora, nebo naopak odpor proti němu žádný nárůst preferencí podle politologa Zdeňka Zbořila nepřinesou. Navíc ODS se zpronevěřila zakladatelskému programu, neboť Václav Klaus vždy dbal na určitou nezávislost české politiky.

Projíždí konvoj, dějí se věci. Zdeněk Zbořil přichází něco říct o Halíkovi, o pravici, ale i o Babišovi. A o něčem, co by nás opravdu mělo zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Průjezdem amerického vojenského konvoje přes území České republiky začíná Zdeněk Zbořil pravidelné ohlédnutí za nejzajímavějšími událostmi uplynulého týdne. „Pokud nebude pan Bartoš, který byl policií odveden v Náchodě za to, že ´zdravil´ americké vojáky vztyčeným prostředníčkem a pokřikoval ´Ami, go home´, obviněn, jak by si asi představoval bývalý náčelník generálního štábu pan Šedivý, který je přesvědčen o tom, že protesty proti tomu konvoji jsou vlastizradou, tak se nic dramatického nestane. Ten konflikt se odehrává uvnitř české společnosti a účel, který mu přikládalo americké velení vojsk NATO, to splnilo. Demonstrační jízda se uskutečňuje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Vše, co jsme psali o americkém konvoji, najdete ZDE

Nemyslí si, že by média, která se v posledních dnech konvoji intenzivně věnovala, přinesla něco překvapivého, nebo že by politici, ať už ti kritičtí vůči konvoji, nebo ti, kteří ho vítali, předvedli nějakou výjimečnou invenci, ať už kritickou, nebo oslavnou. „Jediné, co mě zaujalo, byla připomínka pana profesora Pavlíčka nejen tedy na právní pozadí celé akce, ale i na dragounské jízdy z dob Marie Terezie, kdy si státní autority vynucovaly placení daní, ubytování a ochotné zacházení s armádou, které v té době bylo zapotřebí. Tak to bych řekl, že je zajímavá reakce,“ odkazuje politický analytik na text odborníka na ústavní právo Václava Pavlíčka pro sobotní deník Právo, z něhož mimo jiné plyne, že jde o propagandu, a tudíž je průjezd neslučitelný s naší Ústavou.

Kalousek a Šedivý potřebují ukázat, že už otočili a jsou připraveni jinde

Zato výroky některých politiků byly předem odhadnutelné. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se na Twitteru svěřil, že se mu zvedá žaludek z posttotalitních zombie, kteří protestují proti průjezdu americké vojenské kolony na našem území. Už zmíněný exnáčelník generálního štábu Jiří Šedivý vidí za odporem ke konvoji USA ovlivnění ruskou propagandou, nebo přímo temnou ruku Ruska. A ze stejného soudku je i vyjádření místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové, která za protesty vidí jen agenty Ruska. Navíc je podle ní velmi pravděpodobné, že někteří z nich za tuto spolupráci dostávají finanční odměnu, a proto je třeba vědět, že se v takovém případě jedná o zradu, a Česká republika by to měla řešit jako vlastizradu.

„Na výrok paní Langšádlové bylo těch reakcí už hodně. Většinou upozorňují na to, že mluví trochu z cesty a že příliš neví, o čem mluví. Ale závažnější jsou ti dva pánové, ať už pan generál Šedivý nebo pan exministr Kalousek. Já to ovšem přičítám tomu, že to jsou lidé, kteří byli v politice a armádě aktivní už před rokem 89. Jeden v lidové straně Národní fronty a pan generál v armádě, které přísahal věrnost. A nevím, zda byl té přísahy už zbaven. A tito lidé prostě potřebují ukázat, že se už otočili a že jsou připraveni, bude-li třeba, postavit se zase na nějakou jinou stranu, která bude mít sílu a rozhodovací pravomoci v této zemi,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Miroslavy Němcové, Zdeny Mašínové, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), Pavla Šafra (z 21.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1) Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaPavla Teličky, Romana Jocha (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.), ,  Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela Kroupy , Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, Jiřího Zlatušky, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského,  Martina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) , , Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyKarla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Obrácení na Západ je argumentace ukrajinských nacionalistů z Majdanu

Příznivci průjezdu amerického vojenského konvoje se sešli v sobotu na pražském náměstí Míru za účasti předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga či místní starostky a poslankyně ODS Jany Černochové. Dopis s podporou pořadatelům zaslal i teolog Tomáš Halík, který bývá často zmiňován jako možný prezidentský kandidát. Zdůraznil v něm, že jde o významné hodnoty – čest a svobodu naší země. Upozornil, že u nás operují agenti ruské rozvědky a Putinova pátá kolona má své horlivé zastoupení i v nejvyšších patrech naší současné politické scény. Ti, kteří chtějí obrátit kormidlo naší země od Západu směrem k divokému Východu, mají podle něj v těchto dnech své velké manévry.

Vyjádření profesora Halíka není nijak překvapivé, protože se už několikrát ve svých textech zmínil o tom, že on je člověkem Západu a že tady jsou lidé, kteří nás chtějí od této orientace odvrátit. „To je známá argumentace, ale zdá se mi, že pana profesora Halíka nehodná. Protože víme, že Západ nepřinášel jenom věci pozoruhodné, a že dokonce i do toho Ruska vyvážel svoje zrůdné ideologie, jako byl komunismus a marxismus. Také ti lidé, co mluví o obrácení se buď na Východ, nebo na Západ, používají argumentaci ukrajinských nacionalistů z Majdanu. A zdá se, že také mají v politice podobné cíle,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Klaus dbal na nezávislost české politiky, ODS se tomu zpronevěřila

Americkým praporem symbolicky nejvíce mávají politici ODS a TOP 09. „Oni jsou jako tonoucí, co se chytá stébla. Chytají se všeho, o čem si myslí, že jim může přinést chvilkovou popularitu. Vystoupili i na obranu pana docenta Konvičky a bojovali proti islámu, než jim došlo, že se to ve světě tolik nenosí jako u nás. Ale je to beznaděj těchto politických stran. Mě skutečně překvapují výroky pánů Kalouska a Schwarzenberga za TOP 09, když si nevšimnou, jak zásadově, ale nikoli zběsile se vyjadřuje pan Bělobrádek a další přední představitelé KDU-ČSL. To je úplně jiný postoj, který považuji za politický, a nikoli zběsilý. Ale možná je to tím, že KDU-ČSL ví, že není ohrožena nějakou aférou jako ty ostatní strany,“ míní politolog.

Navíc u občanských demokratů vnímá tento postoj i jako zpronevěření se zakladatelskému programu. „Alespoň Václav Klaus vždy dbal na určitou nezávislost české zahraniční politiky a politiky vůbec. Pro mě je to důkazem, že současní reprezentanti ODS už nevědí, jakého argumentu by se měli chytnout, aby si zlepšili renomé u svých mizejících voličů,“ podotýká Zdeněk Zbořil, jenž nepředpokládá, že by na podpoře průjezdu amerického vojenského konvoje mohly ODS či TOP 09 získat nějaké politické body.

Pokud Halík ví o neofašistech, měl by podat trestní oznámení

„Až přejde hysterie kolem průjezdu a lidi začne daleko víc zajímat, kolik toho mají v kapse, kdo je šidí a o kom se ví, že krade a není možné ho dostihnout, tak preference stran, které se na tom mnohém, co se tady odehrálo špatného, podílely, asi stoupat nebudou,“ usuzuje politický analytik. ODS i TOP 09 jsou podle něj strany v útlumu, které, pokud zcela zásadně nezmění svůj politický program a nevymění lidi, kteří jsou zcela zdiskreditovaní posledními deseti, patnácti lety své přítomnosti v české politice, jsou odsouzeny k zániku. „Pravice má naději jen tehdy, pokud dá dohromady nějaké nové lidi. A možná už to je také problém generační, že by tito lidé, kteří jsou tak velmi radikální, měli ustoupit nějakým mladším,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

V táboře odpůrců konvoje se podle vyjádření Tomáše Halíka ze zmíněného dopisu dojemně spojují nepřátelé demokracie z obou extrémních pólů, komunisté i pravicoví neofašisté, náckové a šovinisté. „To je zajímavé tvrzení, protože pokud ví pan Halík, že v České republice jsou neofašisté, tak měl podat trestní oznámení. Protože neofašismus je trestně stíhatelný a Policie ČR přímo vypracovává výroční zprávy, kde se snaží identifikovat nějaké neonacistické nebo neofašistické skupiny, a zatím se jí to příliš nedaří. Zejména v posledních letech se zdá, že taková ta roční norma alespoň několika desítek vyšetřovaných pro rasismus nebo antisemitismus se nedaří naplnit,“ upozorňuje politolog.

Babiš a hnutí ANO nemusí reagovat na každou pitomost hollywoodského typu

Sám v minulosti prováděl posudky na různé symboly, které si nechávali mladí lidé tetovat na ruce, nebo je měli na oděvech. „Nevím, jaké informace nyní má pan Halík, ale pak by měl říct, zda to nejsou stejné značky nebo symboly, jaké se objevují u jemu velmi sympatických ´revolucionářů´ v Kyjevě a na Ukrajině. Protože tam jsou nejen trojzubec Štěpána Bandery, ale i hákové kříže a nacistický vlčí hák. Ten jsme viděli na obrázcích z Ukrajiny mnohokrát. Tak nechápu, jak by na území České republiky mohli získat podporu u lidí, kteří zaujímají odlišné postoje a kteří obdivují jinou ideologii. To je zase nějaký populistický výkřik Tomáše Halíka, který si myslí, že se bude udržovat v paměti národa, kdyby náhodou došlo na jeho prezidentskou kandidaturu, tak abychom na něho nezapomněli,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

Zatímco opoziční strany – na jedné straně ODS a TOP 09 a na druhé KSČM – se trumfují ve vyjádřeních k americkému vojenskému konvoji na našem území, od hnutí vicepremiéra Andreje Babiše není slyšet téměř nic. „To je tendence hnutí ANO. Oni nezapomínají, že Česká republika má nějakou svoji zahraničně-politickou koncepci nebo zahraniční politiku, ale tu si vášnivě uzurpoval pan Zaorálek. A tak ho nechávají v tom, ať se ukáže, jaký je kabrňák. A sami mluví jen o ekonomické diplomacii, kterou zdůrazňují a kterou se snaží dělat. Tím pádem jsou uchráněni od toho reagovat – s prominutím – na kdejakou pitomost hollywoodského typu, jako jsou tahle podivná gesta,“ vysvětluje politický analytik.

Od kancléřky Merkelové to je takové rozhodnutí, aby v Moskvě byla a nebyla

Připomíná, že nereaguje nejen hnutí ANO, ale ani další vládní politické strany, protože to nemají zapotřebí. „Jenom někteří jednotlivci z těch stran, a ti nemluví za celou stranu. Takže to vypadá jako na jedné straně možnost pro reprezentaci KSČM a jejího názoru, že nepatříme do Severoatlantického paktu, což už ale prezentují patnáct let, takže nic nového pod sluncem. A na druhé straně jsou politické subjekty, které, jak se mi zdá, odcházejí do minulosti, ODS a TOP 09. Panu Babišovi zatím vychází, že nechává zejména v takové vypjaté době ty zahraničně-politické problémy komentovat pana Zaorálka, který je navíc ještě rád, že se může předvést tímto způsobem. Tak proč mu nedopřát chvilku slávy na veřejnosti, ona stejně nebude trvat dlouho,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

V neděli vpodvečer si Zbořil poslechl živé vysílání ze zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, který byl exkluzivním hostem Frekvence 1 v Prezidentském Pressklubu Luboše Xavera Veselého. Souhlasí s Milošem Zemanem, že německá kancléřka Angela Merkelová si v souvislosti s uctěním památky obětí druhé světové války v Moskvě počíná jako chytrá horákyně. „Samozřejmě od paní Merkelové to je takové rozhodnutí, aby v Moskvě byla a zároveň nebyla, když přijede o den později a položí věnec u věčného ohně u Kremelské zdi. Ona musí zvážit všechny souvislosti, jak ty evropské, tak ty mimoevropské,“ poukazuje politolog.

Přerušené přenosy, vypuštěná slova i samolibé vystupování lidí z ČT

Hlava státu také zopakovala, že Česká televize přináší neobjektivní i zkreslující zpravodajství, což ilustrovala na dvou konkrétních příkladech. „Miloš Zeman právo na kritiku má. Myslím si, že Česká televize by se měla snažit hledat nějaký způsob, jak se s ním domluvit, aby tato válka, která už trvá několik měsíců, nepokračovala a nerozvíjela se. Protože to, že se k výroku prezidenta republiky hlásí spousta jiných lidí, je pro televizi nebezpečné v době, kdy má Parlament rozhodovat o výroční zprávě. Ať už tu válku způsobil kdokoli – a nezapomínejme na přerušené přenosy, vypuštěná slova, na samolibé vystupování některých redaktorů či funkcionářů televize na veřejnosti – tak ten vstřícný krok by měla učinit spíš televize než prezident republiky,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Když přišla řeč na odnětí části ročních odměn řediteli Českého rozhlasu Peteru Duhanovi nebo na pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou, neodpustil si prezident Miloš Zeman použití pár peprnějších slov jako „debil“ nebo „sviňák“. „Ta hrůza, která se prezentuje prostřednictvím televize, způsobila takovou otupělost, že už to nikomu nic neříká. Takže není spor o vulgaritu, ale o to, jestli by se prezident neměl – podobně jako připomínaný Masaryk – snažit dodržovat určitý styl mluvy a nepodléhat té obecné neslušnosti, ke které by se alespoň nějaká významná autorita mohla přihlásit. Mimochodem u pana Duhana je to zajímavá souvislost s tím, že to je představitel média, které se snaží o dobrou češtinu a kultivovaný projev. Takže neumíme rozlišit mezi tím, kdo je kdo a komu co říká,“ upozorňuje politický analytik.

Také Jaceňuk má být vyšetřován kvůli podvodu s vládními penězi

Na závěr si nechal dvě zahraniční témata. Z dění na Ukrajině bylo nejzajímavější vyhrocení situace mezi mocným oligarchou Kolomojským a prezidentem Porošenkem, z níž zatím vyšel vítězně i díky podpoře amerického velvyslance v Kyjevě druhý jmenovaný. „Tak jako jsme měli fragmentární zprávy o situaci na těch bojištích, tak ještě hůř jsme na tom, když máme vidět do těch tajných úmluv mezi povstalci a vládou a mezi tím, jak se tříští podpora kyjevské vlády. Někde jsem zahlédl zprávu, že pan Jaceňuk bude vyšetřován kvůli nějakému podvodu s vládními penězi, že o to sám požádal a že se to rozbíhá. Ale to je zpráva, kterou nelze ověřit, tak musíme počkat, kdo se k ní vyjádří a kdo přinese nějaké důkazy,“ uvědomuje si Zdeněk Zbořil.

Už před necelým rokem při komentování situace na Ukrajině upozorňoval na to, jak to tam vypadalo za občanské války po roce 1918, v letech 1920–21. „A také na to, kdo tam všechno pomalu v každém městě byl autoritou, kdo tam už tenkrát získával podporu ze zahraničí a jak se ty jejich politické ambice střetávaly a tříštily. Nakonec všichni ti zahraniční partneři jednotlivých pánů od toho utekli. Já si myslím, že se teď na Ukrajině děje něco podobného. Situace je vnitropoliticky nepřehledná a Evropská unie váhá s tím sypat peníze do nějaké černé díry,“ konstatuje politolog.

Fotka Porošenka s pistolí dává tušit válku mezi finančními oligarchy

A ani není třeba mluvit o oligarchii a o korupci. „Pokud se tam ty peníze k něčemu používají, tak je to zřejmě k nákupu nějakých zbraní, k různým převodům a vymýšlení, jak je dostat na nějaká soukromá konta daleko do zahraničí, kde nebudou dostižitelné ani z Evropské unie. To je ale podle mého názoru téměř nemožné, a tak můžeme očekávat téměř každý den nějakou další poplašnou zprávu, která nám řekne, že ten nebo onen z oficiálních i neoficiálních činitelů je zapleten do nějakého sporu. Fotografie, jak pan Porošenko chodí s pistolí, je možná ´omyl´ nějakého fotografa, ale okamžitě ji lidé i v zahraničí zaznamenali a usuzují z toho na nějaké zhoršení situace a válku mezi těmi finančními oligarchy,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Pozornost od Ukrajiny se zatím alespoň u „jižního“ křídla Evropské unie a NATO začíná čím dál víc přesouvat k neklidnému Blízkému a Střednímu východu. Itálie už přizvala Rusko ke společnému boji v Libyi, nestabilita hrozí Tunisku, ale i Alžírsku, které je hlavním dodavatelem zemního plynu do Španělska a Portugalska. „Rozhodně v zemích severní Afriky a na Blízkém a Středním východu až s přesahem do bývalé sovětské Střední Asie je mnohem více zdrojů, počínaje plynem a ropou, ale také dalšími surovinami, než aby se o ně nikdo nezajímal a aby se věnovala přespříliš velká pozornost rozvrácené Ukrajině,“ upozorňuje politický analytik na to, co může názorově rozdělit jih EU od jejích dalších členů.

Vedle nové migrační vlny může dojít ještě k ohrožení energovodů

Navíc pro jižní křídlo Evropské unie je velkou hrozbou pohyb obyvatelstva. „To je možná ještě nebezpečnější než vojenské konflikty v jednotlivých zemích, i když ani ty bychom neměli podceňovat. Protože válka v Jemenu není jenom válkou šíitů a sunnitů, jak si mnozí myslí, ale tam vzniká konflikt, kterého se opravdu můžeme bát a kterého se mohou obávat i ti ropní šejkové, kteří léta platili různé stabilizační vojenské operace v celé oblasti, a to i v průběhu toho nešťastného tzv. Arabského jara. Tam kdyby došlo k nestabilitě kolem Saúdské Arábie, vždyť arzenály zbraní v zemích okolo Perského zálivu jsou obrovské, tak to může vést k další tragédii, která má počátek ve válce. Ta ale už tentokrát nebude ohrožovat jen jižní část Evropy novou migrační vlnou, ale ještě může ohrozit zdroje surovin v těch dosud ještě jakž takž zabezpečených energovodech,“ míní Zdeněk Zbořil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Poukazuje na to, že současná válka nemá podobu první nebo druhé světové války, ale je to konflikt, který má spoustu různých reflexních ploch, které k nám odrážejí nějaké události. „Stejně jako pokus o rozpoutání konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, ke kterému nedošlo tak, jak si mnozí přáli, ale vyvinul se v úplně jiný konflikt – v občanskou válku uvnitř Ukrajiny, tak podobným způsobem hrozí, že Saúdská Arábie nebo Írán si zaplatily někde nějaké žoldnéře. Ale ti mohou narušit úplně zásadně tu ekonomickou a komerční situaci celé oblasti pomalu od Kaspického bazénu přes Blízký a Střední východ i severní Afriku až po tu výspu, kterou je v této oblasti Alžírsko,“ varuje politolog.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…