Sobotkovi může postoj k Ukrajině pomoci. Ale lidé mu prý budou házet hlasy z úplně jiných důvodů

05.10.2014 20:52

POLITOLOGOVÉ Ovlivní voliče v komunálních volbách i postoj jednotlivých kandidátů ke konfliktu na Ukrajině? Jaký vliv bude mít při jejich rozhodování komu vhodit hlas i celostátní politika? Na tyto otázky se ParlamentníListy.cz zeptaly politologa Jana Kubáčka.

Sobotkovi může postoj k Ukrajině pomoci. Ale lidé mu prý budou házet hlasy z úplně jiných důvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

„Názory na ukrajinský konflikt budou mít vliv hlavně na velká města - Prahu, Brno, Ostravu a v několika krajských městech, kde se lidé intenzivně věnuji politice, a to i té zahraniční,“ vysvětlil Jan Kubáček.

„Spíše to povede k tomu, že se utvrdí voličská jádra. Vždy to má složitější premiérská strana, pro kterou je to do značné míry zahřívací test. V tomto ohledu se Bohuslav Sobotka nedostal příliš do střetu s voličskými náladami uvnitř své strany. Takže se voliči upevní kolem něho a nebudou migrovat k jiným středovým protestním stranám nebo k levici. Tedy konkrétně k Úsvitu a komunistické straně, ale zůstanou pod střechou Lidového domu,“ domníval se.

„Premiér souzní s většinovým názorem pevných sociálně demokratických voličů, ale i těch lavírujících středových. Ti tuto kauzu nevidí černobíle a neztotožňují se ani s jedním názorovým táborem,“ zmínil.

Minule se komunální volby konaly několik měsíců po těch parlamentních. Nyní je ten odstup roční, kdy mohou voliči už i vystavit určité vysvědčení vládě. Bude to hrát roli? „Celostátní témata měla na komunální volby vliv minule i teď. Tehdy se sociální demokracii podařilo velmi trefně zdvihnout tematiku omezování platů státních zaměstnanců, hlavně hasičům, učitelům a policistům. V podstatě to naprosto devalvovalo politickou podporu Věcí veřejných a otřáslo voličskou podporou částečně i ODS, mírně TOP 09,“ povšiml si Kubáček.

ČSSD získává váhavé voliče prezentací činnosti vlády, ANO i pomocí médií

Nyní to podle jeho názoru ČSSD dělá v opačném gardu. „Prezentuje výsledky vlády. Ač se můžeme bavit o tom, jestli jsou fakticky úplně všechny prosazené, tak to na váhající voliče funguje. Podle sociologických dat se odhodlanost sociálnědemokratických voličů z roku 2013 příliš nezměnila ani na podzim 2014. Ukazuje se, že tato taktika je správná,“ uvedl.

Vláda přišla s prosociálními opatřeními, mezi než patří i nižší sazba DPH na léky či knihy. „Bojují o každého voliče navíc, který není pevně vymezený,“ je přesvědčen politolog.

Pro politické strany je podle něj i na komunální úrovni důležité mít pevné jádro voličů a místní struktury. Což bude možná někde problém i současné politické komety hnutí ANO. „S tímhle ještě ANO bojuje, protože všechno tvoří na zelené louce. Někdy se složitými personálními vztahy lidí, kteří už byli u různých politických stran,“ uvedl.

Vidí ale i trumfy, které mají babišovci v rukávě. „Možnost poměrně bohatě prezentovat své názory v celostátních médiích, což se Andreji Babišovi daří, samozřejmě do toho promlouvá i jeho tisk a média rozhlasová jako je Rádio Impuls, jim přihrává cenné body. Je to kapitola sama o sobě,“ vypozoroval Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…