Sobotkovo velké referendum prý děsí straníky. A toto za tím zřejmě je

03.07.2014 17:11

POLITOLOGOVÉ Vedení ČSSD začíná rozesílat svým řadovým členům obálky, v nichž jsou obsaženy tři otázky, na něž mají „oranžoví“ odpovědět v rámci vnitrostranického referenda. Ovšem toto referendum začíná prý straníky děsit. Politolog Lukáš Jelínek ale vysvětlil: „Nedivte se. Už tu kdysi podobná vnitrostranická anketa byla a ta dopadla bledě. Možná ale, že důvodem je blížící se sjezd.“

Sobotkovo velké referendum prý děsí straníky. A toto za tím zřejmě je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Nejsilnější vládní strana se rozhodla uspořádat referendum mezi svými členy. Jde dokonce o korespondenční referendum, kdy všech 22 577 členů strany dostane domů poštou obálky s otázkami. Straníci budou rozhodovat o tom, zda souhlasí s tím, aby o podobě kandidátek rozhodovali všichni členové strany v daném volebním obvodě, zda by mělo být alespoň 40 procent všech kandidátů do krajských a sněmovních voleb ženského pohlaví a zda by měla sociální demokracie zákonem omezit kumulaci placených veřejných funkcí.

„Nedůvěra členů je k referendu velká,“ citovalo ale čtvrteční Právo jednoho z vlivných členů ústředního výkonného výboru strany. Dotyčný podle Práva prý nechtěl být jmenován, údajně se bojí, aby nebyl nařčen z neloajality. Strach u politiků prý panuje hlavně z toho, že anonymita hlasování může být porušena. Že by k tomu ale mohlo dojít, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odmítá. Přesto se stále hlasitěji hovoří o zneužití tohoto referenda, či dokonce o kladivu na ty straníky, kteří se referenda z nějakého důvodu nezúčastní a pak budou označeni za tzv. mrtvé duše.

V čem ale hlavně může referendum straně pomoci? „Nezlobte se, ale já toto nechci komentovat,“ odvětil na dotaz ParlamentníchListů.cz poslanec Jeroným Tejc, kterému se nepodařilo v červnu na jednání ÚVV ČSSD prosadit rozšíření okruhu otázek o další dvě týkající se zdanění církevních restitucí a zavedení sektorové daně pro firmy. Proti tomuto jeho návrhu se postavil už předtím sám předseda Sobotka.

Tejc: Nechci hodnotit, nechci komentovat

„Z mé snahy někdo udělal nový puč,“ svěřil se tehdy Tejc ParlementnímListům.cz s tím, že Sobotka se vlastně ocitl v roli cenzora.

„Já to už nyní zpětně nechci hodnotit. Referendum bylo vyhlášeno, já jsem dal návrh na jeho rozšíření, ten návrh nebyl přijat a tím debata v tuto chvíli končí. Rozhodně teď to komentovat nebudu,“ uvedl nyní k tématu Tejc.

Ani k dotazům o možném zneužití referenda nebyl sdílnější. „Nechci ani komentovat to, jestli se to zneužije nebo ne. Já si myslím, že to je na těch, kteří mají moc to kontrolovat, tzn. na komisi a ta by tomu měla zabránit, ovšem osobně nemám obavu z porušení anonymity... Pokud se ptáte dále, tak já skutečně referendum nechci nijak komentovat, svůj názor už jsem řekl... Těžko se to komentuje,“ dodal k tomu Tejc sklesle.

Jelínek: Možná odjeli na dovolené, možná nechtějí

Ostatní politici z ČSSD telefony nezvedali a na sms neodpovídali. „Možná se jen rozjeli někde po dovolených, ale toto referendum bude pro ČSSD docela zajímavá zkouška, bude to test sociální demokracie,“ odvětil namísto straníků pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Podle něj nechuť odpovídat k tomuto tématu může být ukrytá také v tom, že právě na již zmiňovaném zasedání ÚVV proběhla určitá horkokrevná debata a ta skupina, která chtěla okruhy otázek rozšířit, nakonec skončila v menšině. „A teď hledá jiné cesty, jak své zájmy uvnitř sociální demokracie prosadit,“ poznamenal Jelínek.

„Možná ale, že mlčení pro média se dá vysvětlit i tím, že už houstne uvnitř strany atmosféra kvůli blížícímu se sjezdu, který proběhne v březnu příštího roku, kdy se tam bude volit nové vedení a tam bude tendence celé řady lidí dobýt nějaké vlivné pozice v ČSSD. No a také to může souviset s tím, že strana nemá příliš dobré zkušenosti s podobnými anketami, už tu jedna proběhla, týkala se prezidentských voleb v roce 2003 a tehdy ono takové rádoby referendum vybouchlo. Proto se nyní řada lidí k tomu ani nechce vyjadřovat, nemá nedůvěru k tomuto projektu. Ale já to nedokážu odhadnout, jsou to jen spekulace,“ zmínil dále politolog s tím, že je ale jinak velmi důležitý fakt, že referendum ve straně vůbec probíhá.

Sdělí nám to, v jakém stavu ČSSD skutečně je

„Neboť nám hodně poví o tom, v jaké kondici, nebo v jakém stavu ČSSD skutečně je. Je také dobré, že taková zkouška proběhne rok od sněmovních voleb. Kdyby se totiž ukázalo, že je nějaký problém uvnitř sociální demokracie vážnější, tak bude ještě čas to nějak vyřešit,“ zdůraznil.

Zda ale straně může vůbec něco takového, jako je rererendum, fakticky pomoci, tak na to pokrčil rameny:

„První věc, aniž bych chtěl hodnotit obsah referenda, je, že se zjistí, zda členové strany mají zájem také o to, co se uvnitř strany děje, co strana dělá, jak se chová, nebo zda všechno nechávají na jejím vedení. Kdyby nic jiného referendum nesplnilo, tak i toto bude zajímavé zjištění."

Podle něj bude důležitý hlavně faktor účasti kolem tohoto referenda. „Bude důležité, zda se jej zúčastní dostatečný počet lidí, tedy jestli se ukáže, zda je ČSSD strana živá a dynamická, nebo mrtvá, s mrtvými dušemi a pasivními členy, které nezajímá ani taková věc, jako je zásadní změna ve svých stanovách o sestavování kandidátních listin. Takže to je první zkouška, kterou bude muset sociální demokracie s referendem podstoupit,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Strana intrikánů?

„Druhá zkouška se týká obav o možném zneužití, anebo manipulování s výsledky, neboť o sociální demokracii se mimo jiné také povídá, že je stranou členů, kteří si navzájem mezi sebou nedůvěřují, kteří mají tendenci proti sobě intrikovat – a to se týče všech skupin, tedy na celostátní či místní úrovni. Proto bude referendum zároveň testem důvěry uvnitř politické strany, ověří se, zda si strana věří, že je schopná takové referendum zorganizovat, a že je schopná zajistit, aby jeho výsledky byly regulérní a nikdo je nefalšoval a nikdo je nezpochybňoval,“ zauvažoval Jelínek.

Podle něj je ale téma primárek, které je v jedné z otázek referenda řešeno, velmi silné. "Už z důvodu, že o kandidátkách by mohli rozhodovat všichni členové, což na jedné straně pomůže tuto stranu rozpohybovat, zpestřit kandidátky a oživit i soutěž a to i mezi těmi, kteří si jinak myslí, že by nepronikli přes struktury a všechna ´bratrstva´ nahoru a nedostali se na kandidátní listiny. Neříkám, že to pomůže, ale může to být nástroj k eliminování problémových jmen, která se často na sociálně demokratických kandidátkách objevují, neboť je tam zrovna nějaká silnější skupina uvnitř strany upíchne,“ sdělil k tomu politolog.

„Všechno to ale souvisí s tím, jestli vůbec budou mít zájem samotní členové do toho mluvit. Zbylé otázky v tom referendu sice nechci nijak podceňovat, ale otázka kumulace funkcí se dá řešit i na jiných stupních, než formou vnitrostranického referenda, tam už existuje konsensus, že by více kumulovány být neměly. Kvóty na kandidátkách je pak zvláště pro sociální demokratické hnutí napříč Evropou typická věc, tak se bez problémů k tomu mohou i straníci ČSSD vyjádřit, i když ani tady si nemyslím, že by to mělo být něco zásadního, co by stranu mělo nějak štěpit,“ zdůraznil.

Mělo by to smysl před volbami

Nakonec se zamyslel i nad tím, proč zrovna neprošly u vedení strany návrhy Jeronýma Tejce na rozšíření otázek referenda.

„Ono něco takového dělat v okamžiku, kdy si strana čerstvě dohodla koaliční smlouvu a její poslanci schválili programové prohlášení vlády, je upřímně řečeno snaha mimo. Podobné rozhodování by mělo smysl před volbami, nebo před sestavením vlády, kdyby se strana rozhodla mezi členy otestovat, která témata mají být závazná pro předvolební kampaň, anebo pro vyjednávání o sestavení vlády. Ale v okamžiku, kdy už je vláda sestavena, tak vést ve straně diskusi touto formou, tedy stranickým referendem o programových věcech, tak to je velmi nezvyklé. Bylo by to vhodné při mimořádných situacích, ale v ní teď koalice a ani česká politika není.“

„Ovšem kdyby straníci rozhodli, že se otázkou daní a církevních restitucí má strana zabývat, tak co by to v důsledku znamenalo? Mohlo by to nakonec vést třeba i k tomu, že by strana musela vystoupit z vládní koalice. Tady je tolik komplikací, které si podle mého soudu ale pan Tejc musel uvědomovat! Ve skutečnosti by totiž ony jeho návrhy vedly k podkopání pozice vlády a jejího předsedy. Takže programové otázky do referenda ano, ale musí být před volbami a před sestavováním vlády,“ dodal politolog Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…