Teď Sobotkovi nezbývá, než mlčet a doufat... Politolog Kubáček rozebral, co přijde po velkém průšvihu premiéra a jeho emisara Pokorného se Zdeňkem Bakalou

08.08.2015 8:21

POLITOLOGOVÉ Podle některých politiků by měl premiér Sobotka nad posledním obchodem finančníka Zdeňka Bakaly s firmou RPG Byty projevit větší aktivitu, nežli projevil. Politolog Jan Kubáček se ale „tichému přešlapování“ Sobotky nediví. „Premiér určitě ví, že přechází na tenkém ledě, a tak nechce zbytečně jitřit emoce, neboť to bude jistě jedním z témat krajských voleb v Moravskoslezském kraji,“ řekl Kubáček a vysvětlil, že Andrej Babiš pak tuto kauzu při volbách určitě zdvihne a udělá z toho naprosto zásadní věc. Právě proto si teď Sobotka musí promyslet, co dál.

Teď Sobotkovi nezbývá, než mlčet a doufat... Politolog Kubáček rozebral, co přijde po velkém průšvihu premiéra a jeho emisara Pokorného se Zdeňkem Bakalou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Když známý finančník Zdeněk Bakala ve čtvrtek oznámil, že prodává 44 tisíc hornických bytů (dříve OKD, dnes RPG) mezinárodní firmě Round Hill Capital, média pak tento obchod okamžitě na to začala popisovat slovy „Bakalův obchod snů“. Proč?

RPG Byty jsou totiž největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Společnost byty získala od své mateřské firmy, spoluvlastněné Bakalou, RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se ale zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se však nestalo.

Že jde v případě čerstvého obchodu Bakaly o jeho morální selhání, ovšem řekli médiím během čtvrtka shodně jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Je to jeho velké morální i podnikatelské selhání,“ poznamenal Sobotka na Bakalův „obchod snů“ s byty.

Podle Sobotky je zřejmé, že Bakala „definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se bude o bytový fond starat a v případě zájmu umožní prodej bytů jejich nájemníkům“.

Paroubek: Babiš i Sobotka budou dělat mrtvé brouky!

„Premiér Sobotka by měl v této věci projevit mimořádnou aktivitu, protože Ministerstvo financí pod jeho vedením a za sekundování jeho osobního přítele Radka Pokorného připravilo OKD včetně 44 tisíc hornických bytů k prodeji v roce 2004, tedy v době Grossovy vlády, která prodej na podzim téhož roku schválila,“ kritizoval ale okamžitě poté Sobotkovu mluvu bývalý sociálně demokratický premiér Jiří Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Podle něj i ministr financí Babiš, který tak rád hovoří o férovosti druhých, by se měl tomuto problému velmi rychle a intenzivně věnovat. „Obávám se však, že jak premiér Sobotka, tak ministr financí Babiš budou dělat mrtvé brouky a umožní Bakalovi shrábnout do kapsy obří zisk, který mu mnohonásobně vynahradí ztráty utrpěné při jeho uhelných aktivitách v rámci firmy NWR,“ zmínil dále na vrub Sobotky Paroubek.

Ve vládě, která pomohla Bakalovi v roce 2004 OKD privatizovat, seděl totiž Bohuslav Sobotka jako ministr financí.

„Upozorňoval jsem na to, že Bohuslav Sobotka to prodal, a tenkrát všichni v Severomoravském kraji jásali, jak je to úžasně sociálně citlivé, protože ti horníci byty dostanou za několik málo korun. Ať pan premiér dnes řekne, zda to byl dopředu domluvený podvod, anebo jestli i jeho podvedl pan Bakala,“ vytasil se teď kvůli tomu proti předsedovi vlády také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jestě stále probíhá soud...

Jde totiž o to, že kvůli poslední privatizační fázi z roku 2004 čelí ještě dnes soudní žalobě znalec a dva státní úředníci, kteří měli tehdy státem prodávaný majetek uhlobaronům Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi – ti pak majetek odprodali Bakalovi a jeho partnerům – podhodnotit o šest miliard korun.

„Ze Sobotkova vyjádření (o prodeji RPG Byty firmě Round Hill Capital) je spíše vidět, že přechází na tenkém ledě, že nechce zbytečně jitřit emoce, že opravdu reagoval prozatím tím nejzbytnějším minimem, jenom aby reagoval a aby nikdo nemohl říci, že toto téma nepochopitelně přešel,“ komentuje ale chování Bohuslava Sobotky pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Podle něj je však tento prodej bytů OKD naprosto zásadním prodejem v rámci Moravskoslezského kraje.

Kubáček: Bude to téma pro volby

„Proto se dá očekávat, že bude jedním z témat i dalších týdnů a měsíců a jedno z témat krajských voleb v Moravskoslezském kraji. Ty smlouvy s novým vlastníkem sice teprve začnou nabíhat, ovšem jakékoliv další podrobnosti o nich zcela nepochybně rozvíří emoce a napětí. Dá se proto očekávat, že Andrej Babiš toto téma zdvihne a udělá z něj naprosto zásadní téma z jednoho důvodu – bude totiž připomínat, jak on osobně řešil Důl Paskov a jak to dokázal řešit razantně, přičemž bude využívat toho, že v tomto tématu má naprosto ruce volné a že naopak to je téma navýsost křehké pro Sobotku a pro jeho emisara Radka Pokorného, který stál jak na straně Sobotky, tak kdysi i Bakaly,“ uvádí dále pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

Z výše uvedených důvodů se proto premiér prý nejspíše bude snažit toto téma „přemlčet“, případně se pokusí k němu definovat jiného mluvčího, a to přímo z Moravskoslezského kraje. „Dá se ale očekávat, že oním mluvčím nebude Lubomír Zaorálek, který odtamtud sice kmenově pochází, ovšem z důvodu, že je ministrem zahraničí, ho nebude chtít do tohoto konfliktu nijak hluboce zapojovat, protože tento konflikt se nedá vyhrát už kvůli smlouvám kolem těchto bytů. Ty totiž byly postaveny tak, že došlo k naprostému zdevalvování pozice státu, co se týče garance vlastnictví,“ říká dále Kubáček.

K napnutí ve vládě mezi ANO a ČSSD, respektive mezi Babišem a Sobotkou, ovšem podle něj s největší pravděpodobností nedojde. „Nepočítám, že by tak tomu mohlo být, neboť se budou zřejmě oba pánové pokoušet toto přenést hlavně na moravskoslezskou scenérii,“ poznamenává k tomu.

Média ze stáje Babiše budou asi útočit

Naopak je možné, že se tématu budou hodně věnovat noviny a další média ze „stáje“ Andreje Babiše.

„Nepočítám, že to bude úplně vládní téma, protože jak Babiš, tak i ANO a další politické strany si uvědomují, že jestli to má někde hodnotu a sílu a emoci, tak že jde o území Ostravy. Proto se onen boj povede v rámci ostravských médií, ostravské politické situace a bude to jedno z témat místních krajských voleb a bude to i klíčový místní program Andreje Babiše a jeho kandidáta na moravskoslezského hejtmana. Vždyť tady se ta příležitost přímo nabízí! A pokud nedojde k pozitivní zkušenosti s novým majitelem – což v zásadě nedojde, neboť původní slib a přístup k bytům byl zcela odlišný a dnes ty byty měli fakticky vlastnit jednotliví nájemníci – pak tady už zkrátka neexistuje dobrý budoucí scénář. Ovšem myslím si, že se k tomu rozhodně vyjádří také prezident republiky Miloš Zeman, který toto téma dlouhodobě řeší. Avšak to pak bude pro premiéra pověstný nebezpečný kostlivec, neboť pak se může obávat i toho, že jakékoliv ostřejší vymezení vůči němu – když se tato kauza bude přetřásat stále dokola – ho může začít oslabovat. A tím pak stáhne dolů i celou ČSSD v Moravskoslezském kraji. Zkrátka pro ostravské oranžové a pro samotného Bohuslava Sobotku to není dobrá zpráva,“ uvažuje dále Kubáček.

Co se týče káravých slov od Jiřího Paroubka na konto Sobotky, že by měl v této věci projevit mimořádnou aktivitu, a ne jenom hovořit vlažně „o mravním selhání Bakaly“, pak politolog pokrčil rameny.

... nic jiného mu ani nezbývá

„Ono totiž Bohuslavu Sobotkovi v podstatě nic jiného nezbývá, než se k tomu postavit takovouto formou, protože smlouvy otevřít nemůže, a to z jednoho prostého důvodu – ukázalo by se totiž, jaká tam byla role Radka Pokorného a de facto i jeho zprostředkovaná, a ukázalo by to i neschopnost Bohuslava Sobotky vyjednat lepší scénář. Proto platí, co jsem již říkal – Sobotka potřebuje toto téma přemlčet a může jenom doufat, že téma bude přebito jinými tématy. Když se ale podíváme, o kolik lidí tady v této kauze jde, tak to je samozřejmě početně obrovská skupina, která je frustrovaná a zklamaná a cítí se být podvedená. Proto bude chtít o této své zkušenosti veřejně hovořit. Jenže to samozřejmě bude hodně nepříjemné hlavně pro sociálně demokratického kandidáta na hejtmana,“ uzavírá Jan Kubáček svůj vhled na problém.

Bakalovi už je to jedno!

Nakonec pak zveřejnil i názor na to, zda prodej bytů poškodí osobu samotného Bakaly a jeho obchodní aktivity, které v ČR má:

„Zdeněk Bakala v podstatě už není českým podnikatelem. Jeho ekonomické, mocenské a vlivové zájmy už jsou v cizině, takže když to řeknu cynicky, tak jemu to je už vpodstatě jedno. A protože už primárně funguje za hranicemi, český podnikatelský prostor již opouští, nemluvě o tom, že to prostředí, v němž se nacházel u nás, je velice pragmatické a cynické, tak se pro něj už nic moc nezmění. ČR je pro něj již ukončená kapitola. On si politický vliv a veřejnou činnost a renomé uchovával zde jen proto, aby si ochraňoval obchod.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…