Ten Radek John se snaží. Ale prý už je pozdě

27.11.2011 21:26

POLITOLOGOVÉ Trochu netradičně uprostřed volebního období se předseda Věcí veřejných Radek John rozhodl získat voličskou přízeň. Zřídil si pojízdnou kancelář, s níž obráží republiku, získává podněty od občanů a snaží se oprášit předvolební punc Věcí veřejných. Pomůže to? Politologové jsou k resurekci véček v zásadě skeptičtí a turné Radka Johna nepřikládají velké naděje.

Ten Radek John se snaží. Ale prý už je pozdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Radek John je v současné době, snad úmyslně, zcela ve stínu místopředsedkyně Karolíny Peake, která vede vládní protikorupční úřad. Předseda dává o sobě vědět jen sporadicky, a to na tiskových konferencích, kdy čte po většinou připravená prohlášení. Od turné si ale slibuje mnohé. Během už uskutečněných cest se prý dozvěděl spoustu znepokojivých informací z oblasti korupce.

„Dozvěděl jsem se, že zakázka na sanaci naftových vrtů na Hodonínsku je předražená. Divné jsou také prodeje historických domů v Olomouci. Absurdně přišel stát o šest milionů korun při podivném hospodaření s vyškovským pivovarem. Šéf pivovaru, který peníze neuhlídal, je navíc dnes starostou Vyškova za sociální demokracii. Kauzu už zásluhou Věcí veřejných šetří policie," popisoval John podezřelé případy, které bude zpravidla řešit trestním oznámením.

Více o moravských naftových dolech zde:
Jarolímův svědek: Stát nalévá miliardy do ekotendru zbytečně

S nespravedlnostmi, podezřeními na korupci i pocity osobních křivd se prý na Johna obracejí lidé, kamkoliv přijede. Snaha se jistě cení, ale za házení hrachu na zeď považuje Johnovu aktivitu nejen politolog Pavel Kopecký.

„Domnívám se, že Radek John je prázdná nádoba, navíc už dost potrhaný volební plakát, který byl svého času vybrán proto, aby správným způsobem směroval hlasy určité skupiny voličů, z velké části nadšených diváků jím představované verze televizní žurnalistiky. Ale také lidí, jimž splývají pojmy "nový" a "nezkažený"," soudí Kopecký.

Předsedovi Věcí veřejných se podle Kopeckého nicméně povedlo bleskurychle zesměšnit. Do budoucna prý ale není vyloučeno, že nějakou významnější funkci John ještě zaujme, „Ale nastane-li to, vznikne definitivní důkaz jurodivosti stávajícího koaličního vládnutí," uzavřel politolog.

Hodí očko po jiném. Je provařený

Kříž nad Johnem udělal i Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity Brno. „Myslím si, že jeho výrazná éra již škončila. Ztratil étos populárního investigativního novináře a bojovníka proti dinosaurům, turné už mu ji nevrátí," odepisuje předsedu politolog. Podle něj se sami Věci veřejné budou poohlížet po jiných nových tvářích. Ale bude to o poznání těžší. „Konkurenci do budoucna bude pro VV představovat nová strana podnikatele Andreje Babiše. Za provařeného maskota označil předsedu VV Josef Mlejnek z FSV UK.

„Radek John je "provařený maskot", takže jeho šance na comeback jsou nyní dost nízké a ani turné po republice mu myslím moc nepomůže," odhaduje Mlejnek.

Čtěte také: John (VV): Babiš zřejmě čerpal z filmu Protektor

Kam s ním?

Politolog a komentátor Zdeněk Zbořil si položil otázku, kterou si prý pokládají i jiní vlivní členové Věcí veřejných. „Také nevím, co s ním. Asi svůj kritický potenciál už vyčerpal a s novými nápady nepřichází. Navíc se stal symbolem nesplněných předvolebních slibů. Tak asi jen, jako mnozí jiní," soudí Zbořil.

Podle Pavla Hynčicy je Radek John  - po všech skutečnostech, které se u VV od voleb odehrály - podle naprosto nezajímavým politikem. "Jako ministr byl nepřesvědčivý, boj proti korupci byla pouhá rétorika na nalákání voličů, skandály, úplatky, ABL .... Dnes už nemá on a VV co nabídnout. Nedovedu si představit, že by ještě něčím zaujal." uzavřel striktně Hynčica

Psali jsme: Voliči, Bárta zachránil stravenky. Již navždy nevolitelní, křižuje se expert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…