Už vám říkají pravdu. Erik Best o Ukrajině, Pavlovi i USA

06.04.2023 11:21 | Zprávy

Válka na Ukrajině trvá už více než 400 dní a její konec je v nedohlednu. Podle politického analytika Erika Besta už můžeme slyšet, jak Spojené státy říkají pravdu o dalším vývoji. Ten je dle slov šéfa americké armády zřejmý, Ukrajinci letos nevyhrají a konflikt se potáhne i v dalším roce. Best nevynechal hodnocení prezidenta Petra Pavla a jeho stanoviska k Rusku či Ukrajině a nalezl podobnost s Joem Bidenem.

Už vám říkají pravdu. Erik Best o Ukrajině, Pavlovi i USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Mění se americký postoj k bezvýhradné podpoře Ukrajiny, anebo je naopak cílem posledních výroků nejvyššího představitele armády USA připravit západní svět na to, že se konflikt povleče další léta a s ním i vojenská pomoc Ukrajině? A proč český prezident Petr Pavel dostal vyčiněno od jeho nakloněných komentátorů, že svými výroky Ukrajince demotivuje a měl by si realismus nechat pro sebe? Témata pro politického analytika a publicistu Erika Besta.

Předseda sboru náčelníků armády Spojených států generál Mark Milley v rozhovoru pro server Defense One řekl, že by Ukrajinci byli schopni v letošním roce zcela vyhrát a vyhnat ruské vojáky ze svého území. 

„Zelenský mnohokrát veřejně prohlásil, že ukrajinským cílem je vykopnout každého Rusa z Ruskem okupované Ukrajiny. A to je významný vojenský úkol. Velmi, velmi obtížný vojenský úkol. Neříkám, že to nejde. Jen říkám, že je to velmi obtížný úkol. Nemyslím si, že by toho mohlo být dosaženo v krátké době ještě letos,“ řekl generál Milley.

Podle Erika Besta jde o pokračování politiky Bílého domu, která je nejasná. „Jak říká Orbán, že Biden říká o Ukrajině něco jiného každý měsíc. Vidím dvě věci. Jednak jarní ofenzíva, která by měla být teď někdy, byla původně prezentována tak, že bude mít velký význam a slova generála Milleyho to zpochybňují. Zároveň ale prodlužují obzor trvání války. Má to veřejnost přesvědčit, že je potřeba zbraně stále dodávat a bude to tak i nadále. To je z výroku Milleyho klíčové. Zpět k tomu, co říkali od začátku, že Ukrajinu budou USA podporovat, jak dlouho to bude potřeba. Nyní to generál posunul ještě do delší budoucnosti,“ myslí si politický analytik.

„Svým způsobem jsou tyto výroky způsobem, jak veřejnost připravit na to, že je to další nekončící válka, jak konflikt označuje například Donald Trump. Zpočátku to tak samozřejmě oficiální místa označovat nechtěla a teď si zvolila tento způsob, jak nám jemně říci, že válka bude trvat déle, přičemž ten obzor není zatím posunut tak daleko jako na 20 let v případě Afghánistánu,“ konstatuje Best.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Současný dosazený,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseostravsky , 06.04.2023 13:54:26
český president je jedním z nejodpornějších postav českých dějin .Tato všehoschopná komunistická veš se dá srovnat se Zikmundem či s nacistickým kolaborantem Hachou.

|  25 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…