Velký znalec ČSSD promluvil: Tejc možná sází na to, že strana neuspěje ve volbách. A potom...

04.12.2016 20:45

POLITOLOGOVÉ „Výměna ministrů by mohla mít úspěch, pokud by byla součástí dobře promyšlené strategie, anebo kdyby byla kvalitně připravená. Jenže Bohuslav Sobotka o tom uvažoval za pochodu, kterého ministra vlastně vyměnit, což mediální obraz tohoto kroku značně poškodilo,“ konstatuje poradce českých politických špiček, politolog a znalec ČSSD Lukáš Jelínek. Ke kandidatuře Jeronýma Tejce na místopředsedu ČSSD, jinak velkého oponenta současného premiéra, pak uvádí: „Možná, že Tejc sází na to, že by se po neúspěchu ČSSD v parlamentních volbách stal z prvního místopředsedy rovnou šéfem sociálních demokratů.“

Velký znalec ČSSD promluvil: Tejc možná sází na to, že strana neuspěje ve volbách. A potom...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

V současné době se v médiích spekuluje o tom, že by chtěl Jiří Paroubek znovu pomoci ČSSD k její dřívější popularitě. Co si myslíte, že ho k tomu přivedlo, když už jednou z ní vystoupil a založil jinou politickou stranu? Tento jeho krok vítají mnohé krajské organizace, ale na druhé straně ta pražská není z toho vůbec nadšená, naopak, chce mu v tom prý zabránit. Jak si myslíte, že to dopadne? Vstoupí Jiří Paroubek opět do sociální demokracie a bude v ní zastávat odpovídající post vzhledem k jeho zkušenostem, nebo spíš bude působit jako externí poradce?

Předpokládám, že Jiří Paroubek by vzhledem ke svým schopnostem zastával odpovídající pozici v ČSSD, kdyby z ní nevystoupil. Udělal zásadní chybu, když to udělal, protože k tomu neměl žádný vážnější důvod. Měl zůstat řadovým členem, pokud nesouhlasil s některými názory vedení, a potom prosazovat své myšleny, jako řada jiných politiků. On ale založil konkurenční politický projekt, a proto se nemůže dnes divit, že řada významnějších členů ČSSD dnes jeho návratu zrovna nefandí. Už dříve si také ve straně získal nepřátele svými razantními až někdy arogantními prohlášeními.

Na druhou stranu si myslím, že Jiří Paroubek zastává celou řadu zajímavých a progresivních názorů na rozdíl od mnoha členů vedení sociální demokracie a je proto škoda, že už není jejím členem. V jeho návrat ale moc nevěřím, jelikož pražská organizace ho moc nepodporovala ani v dobách, kdy byl předsedou, a také v některých regionech si nadělal odpůrce. Především se však socialisté posunuli za tu dobu už někam dál, hlavně v personálním obsazení, a jistě nebude moc zájem pouštět někoho dalšího na vyšší posty.

Jakým způsobem by vlastně mohl pomoci ČSSD, kterou nyní drtí především hnutí ANO?

On se velmi dobře orientuje v mezinárodním hnutí sociálních demokratů a umí i velmi dobře vstřebávat nové politické trendy. Jako poradce čelních představitelů ČSSD by byl proto hodně užitečný. Socialistům by i pomohlo, kdyby třeba naslouchali jeho názorům, které prezentuje v médiích, coby komentátor politických událostí.

Premiér Sobotka se nyní zřejmě pokouší zvrátit nelichotivou pověst vedení strany razantními kroky – výměnou ministrů. Domníváte se, že to byl od něj šťastný krok? Možná, že si touto změnou naklonil pražskou organizaci sociální demokracie, ale ocení jeho kroky některé krajské organizace a především pak veřejnost? Mohou být z toho ani ne rok před volbami nějaké pozitivní výsledky?

Ta výměna ministrů by mohla mít úspěch, pokud by byla součástí nějaké dobře promyšlené strategie, anebo kdyby byla kvalitně připravená. Jenže Bohuslav Sobotka o tom uvažoval za pochodu, kterého ministra vlastně vyměnit, což mediální obraz tohoto kroku značně poškodilo. Také za to sklidil kritiku od svých stranických kolegů, že vyměnil jen ministry za ČSSD a na ty ostatní, z jiných uskupení, jejichž výsledky jsou přinejmenším sporné, už nedosáhl. Měl to tedy lépe vymyslet předem a lépe vykomunikovat.

Nicméně se nyní zdá, že Sobotkova prohlášení i některé kroky jsou už více razantní, že změnil poněkud svůj styl a odezněla i jeho povolební únava. Výměna ministrů by ČSSD neměla přinést negativní body od veřejnosti, ale vedení sociálních demokratů se musí už přestat zabývat svými personálními rošádami a zaměřit se na ty body svého programu, které nejvíce ocení veřejnost.

Po krajských volbách znělo z mnoha stran, že sice ČSSD provádí pro většinu národa vstřícnou sociální politiku, nicméně body za to získává Andrej Babiš, který se paradoxně stále prezentuje svými názory jako vládní opozice, i když je místopředsedou vlády. Existuje pro sociální demokracii vůbec nějaký recept, jak by zvrátila tento negativní trend? A podaří se jí to do začátku nových parlamentních voleb?

Nejjednodušší pro sociální demokracii by bylo chovat se v politice stejně jako Andrej Babiš. Být více bezprostřední a pohybovat se více mezi lidmi tam, kde se něco děje. Já vím, že to je pro politiky často protivné, myslí si, že se chovají teatrálně a neupřímně, ale přináší to potřebné body. A potom musí vedení ČSSD přicházet se stále novými nápady, které voliči ocení. Nemohou si myslet, že přízeň veřejnosti si uchovají za to, co pro ni udělali někdy v minulosti. Právě v sociální oblasti by mohli přijít zase s něčím novým, čímž by lidi oslovili, jak to všude ve světě dělají už řadu let.

Jaká se v sociální demokracii může vyvinout situace před jejím březnovým sjezdem? Premiér Sobotka je tvrdě kritizován za svoji slabost, ale na druhé straně se zatím nenašel žádný vhodný protikandidát na předsedu strany. V současné době z toho „vycouval“ i oslavovaný Jiří Zimola, jihočeský hejtman. A co znamená ohlášená kandidatura Jeronýma Tejce na post místopředsedy? Tandem dvou zarytých soupeřů – Sobotka a Tejc – si umí v čele ČSSD jen málokdo představit…

Sociální demokracie nyní určitě potřebuje, aby naprostá většina členů táhla za jeden provaz a nebyla rozhádaná. A máte pravdu v tom, že Jeroným Tejc skutečně prezentuje v řadě oblastí názory dost odlišné od premiéra Sobotky. V tom případě by potom hrozilo dvojvládí nebo situace, která nastala potom, co byl zvolen místopředsedou Michal Hašek. Z tohoto úhlu pohledu by bylo velmi dobré pro socialisty, kdyby se u nich ukázaly nějaké nové tváře. Ale ve skutečnosti tady takový nikdo není, nepočítáme-li politiky, kteří chtěli v roce 2013 svrhnout Bohuslava Sobotku. Ten opravdu nyní nemá rovnocenného protikandidáta. Situace se ale rychle změní, jestliže ČSSD ve volbách neuspěje a na to možná Jeroným Tejc sází, že by se potom z prvního místopředsedy stal pak rovnou šéfem sociálních demokratů.

Hnutí ANO je největším volebním rivalem sociální demokracie. To už nezastírá Andrej Babiš ani Bohuslav Sobotka. Jak může jejich souboj o přízeň voličů dopadnout? V současné době škodí hnutí ANO u drobných živnostníků, ale i u sociálně slabších vrstev, zavedením Elektronické evidence tržeb. Domníváte se, že to můžeme mít vliv na pokles Babišovy popularity?

Myslím si, že Andreje Babiše může oslabit jen ta jeho vrtkavost a nestálost v politických názorech a postojích. To ukazuje například jeho nynější návrh, kdy chce na poslední chvíli změnit pravidla pro používání Elektronické evidence tržeb. Nejprve přišel s tím, že chce i tímto způsobem vybrat vyšší daně od podnikatelů a živnostníků, čímž si naklonil ekonomicky slabší obyvatelstvo, ale nyní jim navrhuje samé úlevy a výjimky. Nakonec to může vypadat tak, že Babiš postupuje chaoticky a neměl nový zákon dobře připravený. Zvlášť, když se mu ty úpravy nepodaří prosadit. Právě tady se pak nabízí srovnání, jež vyznívá pozitivněji pro ČSSD, která je sice mnohdy pomalá a těžkopádná, ale ve svých názorech konzistentní. I přesto si však myslím, že hnutí ANO v nastávajících volbách velmi dobře uspěje. Andreje Babiše mohou zabrzdit jen jeho vlastní chyby, protože na levici ani na pravici zatím neexistuje nikdo tak nápaditý či schopný, který by ho mohl reálně ohrozit.

Sociální demokracie je jako vládní strana teď hodné kritizována i za svou zahraniční politiku, zvláště za její až submisivní přístup k Číně. Mají oponenti socialistů pravdu, anebo je jejich zahraniční politika v souladu s tím, jak se k asijskému gigantovi chovají i ostatní západoevropské státy?

Socialisté mají teď velkou smůlu v tom, že se u nás o zahraniční politice nikdy moc nemluvilo a veřejnost toho moc neví o tom, jak se třeba hledají v zahraničí vhodné diplomatické cesty. Proto mohlo třeba na lidi působit servilně prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů vůči Číně, i když bylo v souladu s běžnými postupy užívanými v zahraničí a nedá se mluvit o nějaké podlézavosti. Pouze se v něm zopakovala česká linie v zahraniční politice. Chybou je, a to i v ČSSD, že se o ní politici pouze zmiňují v souvislosti s válkou někde ve světě, nebo v případě velké emigrační vlny a přitom by se o ní mělo hovořit naprosto běžně i za normálních okolností.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…