Volební úspěch může Babišovi způsobit jednu nepříjemnost, odhaduje expert

23.05.2014 7:33

POLITOLOGOVÉ Výrazný propad parlamentních stran v evropských volbách může podle politologů odstartovat debaty o jejich další strategii. Ohrožena může být prestiž ČSSD. Pokud by zůstala bez mandátu, hrozí průšvih v ODS. Razantní změny se ale dají očekávat až po komunálních volbách.

Volební úspěch může Babišovi způsobit jednu nepříjemnost, odhaduje expert
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš a Pavel Telička

Propad ve volebním výsledku by pro ČSSD mohl odstartovat diskuze o další strategii. „Pokud by se v kritickém scénáři dostala až k debaklu z doby Vladimíra Špidly a situaci dvou europoslanců, tak to v ČSSD zašumí a budou řešit, jak postupovat dál. Počítám, že by tato debata probíhala ale spíše za zavřenými dveřmi, protože všichni vědí, že klíčovým volebním kláním jsou komunální a senátní volby. Sice začne debata o tom, zda nenastupuje ČSSD pozvolna cestu ODS, ale stále by ještě byla vedena způsobem, že řeknou: Nedělejte ještě větší požár, než je, neblázněte, ať se nám nestane, že na podzim nepřijdou voliči vůbec,“ popsal pro ParlamentníListy.cz situaci politolog Jan Kubáček. „Pokud budou na druhém, nebo třetím místě, tak si sice řeknou, že moc neuspěli, ale budou se soustřeďovat na jiná témata a vymezovat se vůči Andreji Babišovi,“ dodal.

Také Jan Bureš neočekává zemětřesení. „Po velkém debaklu v evropských volbách v roce 2004 sice vedení strany sestřelilo Vladimíra Špidlu jako předsedu, ale dnes je evidentní, že 21 českých mandátů se rozdělí mezi více politických stran. Všechny strany počítají s tím, že získají méně postů,“ vysvětlil politolog Bureš. Větší význam případnému neúspěchu by ale přikládal politolog Oskar Krejčí. „Nejohroženější je prestiž vedení sociální demokracie, která s odřenými zády proklouzla na první pozici v Poslanecké sněmovně. ČSSD velmi poškodilo nevýrazné vedení a špatná prohlášení ministra zahraničí.“

Propad u komunálních voleb. Konec Sobotky?

Už teď politologové ale upozorňují na to, že i když ČSSD evropské volby ustojí bez otřesů, propad v komunálních by mohl znamenat zásadní převrat. „Pokud by na podzim dopadly nepříznivě komunální volby, to už by sociální demokracií velmi otřáslo. Mohla by jít cestou mimořádného sněmu a pak by se dalo čekat, že začne hledat novou tvář sociální demokracie,“ uvedl Kubáček. „ČSSD se stále ještě nevzpamatovala ze šoku, který zažila po národních volbách, kdy se jedna skupina postavila proti Sobotkovi,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz Krejčí.

Babišovi europoslanci začnou více naslouchat Teličkovi

V případě neúspěchu nováčka eurovoleb hnutí ANO přijdou na pořad dne rozhovory o tom, jak vysvětlit voličům, že mise Adreje Babiše nekončí. „Když by se hnutí nepodařilo uspět tak, jak se očekává, to znamená v počtu sedmi nebo osmi mandátů, tak i u Andreje Babiše nastává debata o tom, jak si udržet zájem voličů,“ uvedl Kubáček. „Je to o interpretaci Andreje Babiše. Pokud voliči přijdou a podpoří Teličku a jeho tým, tak se Andrej Babiš stabilizuje ve vládním systému, ale na druhou stranu mu začne vyrůstat velmi silný a autonomní tým v Evropském parlamentu, který více uslyší na Pavla Teličku a zájmy bruselské než na zájmy Andreje Babiše a zájmy tuzemské. Musíme vnímat to, že vznikne skupina, která má mnohem blíž k sobě než k hnutí ANO. Budou to lidé s reprezentativními platy, lidé, kteří se mnohem lépe cítí v evropských strukturách než v českých. Mohlo by to pro Babiše znamenat tak trochu utrpěné vítězství,“ dodal.

Nikdo prý neohrozí existenci vlády

KDU-ČSL podle politologů čeká velká debata bez ohledu na eurovolby. „V KDU-ČSL obecně přijdou diskuze o tématech a strategii. Musí řešit to, jak moc budou církevní stranou, už kvůli církevnímu vyrovnání a jak moc budou stranou lidovou evropského střihu. Ať získají jednoho europoslance nebo žádného, stejně musí nastartovat tyto rozhovory,“ tvrdí Kubáček. Obecně lze ale říct, že situaci v koaličních stranách nemohou evropské volby výrazně ovlivnit. „Vládní strany nemají zájem měnit své vedení, protože vláda existuje jen půl roku. To by byli sebevrazi, kdyby chtěli útočit na své předsedy a své vedení. Tím by ohrozili existenci vlády,“ reagoval Bureš.

Průšvih pro ODS? Pokud by zůstala bez mandátu

U opoziční ODS a TOP 09 se dá očekávat, že se může otřást důvěra ve vedení, ale reakce nebude rychlá. „Do podzimních voleb určitě nebude docházet k nějakému výraznému přepřahání. Vzpomeňme na to, jakou dobu je Petr Fiala v čele. Teprve pozvolna se pozornost voličů posouvá směrem k novému vedení a chování ODS,“ popsal Kubáček.

„Pro ODS by byl průšvih, pokud by vůbec nezískala europoslance. Když získají jednoho, tak nikdo jásat nebude, ale fakticky si budou říkat, že mohlo být i hůř, protože nejsou v dobré kondici,“ dodal. „Bylo by nesmyslné měnit vedení, které mají velmi nové a u kterého se zdá, že se mu daří pozici strany na politické scéně stabilizovat. Nečekám velká zemětřesení. Strana teď nemá kde brát jiné lídry než ty, kteří už jsou ve vedení ODS,“ doplnil Bureš, který se také vyjádřil k pozici TOP 09: „Bravurně v tom umí chodit. Téměř nikde TOP 09 nepublikuje, že je v eurovolbách v podstatě nováček. Fakticky nikoho za své barvy zvoleného nemá. Bylo by pro ně ale znakem neúspěchu, pokud by měli jednoho nebo dva europoslance. V podstatě by se totiž dostali do procentuální situace ODS.“

Pokud Úsvit propadne, zvýší aktivitu

Jiná situace je u hnutí Úsvit, tam totiž platí jasné pravidlo: Úsvit bude, dokud se udrží Okamura. „Úsvit je těsně spojený s lídrem a dokud se Tomio Okamura nedostane do nějakého zásadnějšího problému, tak se nic nezmění. Pokud budou mít solidní výsledek, tak si řeknou, že vše dobře funguje. Když dojde k dramatickému propadu, tak bude muset Tomio Okamura strategii pozměnit, více se vyprofilovat vůči stávající vládě, bude přesvědčovat své voliče o relevantnosti a bytí Úsvitu v celostátní politice. Ale šlo by spíš o signál ke zvýšení aktivity a napnutí sil,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubáček.

KSČM může neúspěch svést na to, že nekandiduje Remek

V minulých eurovolbách byla KSČM na třetí pozici. Ani u této strany by případný neúspěch výrazné problémy neměl přinést. „Mírně by to zatřáslo ve vedení debatou o strategii a o tom, že se nedaří přetáhnout straně voliče a končí jejich univerzální disciplinovanost. Museli by přizpůsobit strategii, ale spoustu věcí by si vyargumentovali například tím, že už nekandiduje univerzálně populární kosmonaut Remek, ale že mají kandidátku ryze stranickou a velmi mladou. Kuriózně z jednotlivých stran by to `bublání` bylo asi nejmenší. Spíš by začali řešit to, jak přimět voliče, aby chodili ke všem volbám bez ohledu na jejich význam,“ popsal Kubáček.

Hlavy mohou podat až po komunálních volbách

K zásadním změnám po volbách do Evropského parlamentu v české politice podle politologů docházet nebude. Politici si prý uvědomují, že by mohli jen vytvořit zmatek a následné ještě razantnější zklamání. Změny by totiž voliči nemuseli vůbec zaznamenat, protože teď začínají mít s ohledem na blížící se prázdniny a dobu dovolených úplně jiné starosti. Hra nervů začne až na podzim. „Strany teď budou mít snahu odsunout všechna zásadní rozhodnutí až za podzimní volby. Pro zajeté strany i pro nová hnutí jsou senátní a komunální volby klíčové. Ucházejí se o pozice desítky a stovky straníků. Buď to strany stabilizuje, nebo naopak dojde k obrovské frustraci. Náhle přibudou stovky nezaměstnaných a v některých případech i nezaměstnatelných lidí. To je pro jakoukoli stranu velký problém, protože tito lidé budou frustrovaní, přitom budou mít ambice jít do vedení nebo dostat práci od strany. To vytvoří přetlak na funkce i rozpočty stran. Mnozí neúspěšní kandidáti si pak často vybíjejí své problémy na stávajícím stranickém vedení. Pokud nastane výrazná debata o nových tvářích a směřování stran, tak až koncem tohoto roku,“ uzavřel Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…