Zbořil přednášel: Lidé volili tak, aby měli co žrát. S Kalouskem je to tak, že...

08.11.2013 6:58

REPORTÁŽ Schůzka části ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech je dnes prezentována jako srocení teroristů pod vedením Usámy bin Ládina. To je hloupost. Tak se vyjádřil politolog Zdeněk Zbořil v hlavním stanu odborů. Zazněly tam i myšlenky politologa Oskara Krejčího. Podle něj se budou TOP 09 a ANO drolit až se rozpadnou.

Zbořil přednášel: Lidé volili tak, aby měli co žrát. S Kalouskem je to tak, že...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

„TOP 09 se postupně rozpadne. Osobnost Karla Schwarzenberga už tolik netáhne a strana, kromě radikálního liberála Miroslava Kalouska, nemá žádné osobnosti. Nicméně dojde i k rozkladu hnutí ANO Andreje Babiše. Je v něm totiž mnoho různě orientovaných odborníků, takže není předpoklad, že by vydržela.“  Zhruba takto zprostředkoval názory politologa Oskara Krajčího sociolog Lubomír Vacek. Stalo se v sídle největší odborové organizace v zemi.

V hlavním stanu odborářů

Hlavní sál v přízemí sídla Českomoravské konfederace odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla v Praze zaplnili včera večer hlavně starší lidé, mezi nimi třeba bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan. Spojenectví práce a solidarity, tedy platforma společenských sil stavících se proti politice arogantní a asociální vlády vzniklé po parlamentních volbách v roce 2010, tam pořádalo seminář o výsledcích nedávných voleb. Hlavní hvězdou večera byl politolog Zdeněk Zbořil.

„Měl tu být i politolog Oskar Krejčí, ale nevyšlo to. Jeho názory jsme vyslechli na včerejší přednášce,“ sdělil sociolog Vacek a krátce shrnul politologovy vývody. V příštích měsících prý bude podle Krejčího docházet k turbulencím, konfliktům a rozbrojům na všech frontách dnešního politického spektra. „Změny se nicméně udály. Padla pravicová vláda a bylo umožněno jiné složení Sněmovny. Přišla doba, kdy se budeme muset zamyslet nad pojmem baťismus, který nastupuje,“ dodal už za sebe Vacek.

Zbořilovy teze

Podle Zdeňka Zbořila se dnes od hodnocení povolební situace drží akademičtí politologové spíše stranou. Naznačil, že opět hrozí Wagnerovský model, kdy jeden či pár poslanců bude držet celou Poslaneckou sněmovnu v šachu. „Neumím si představit, jak může slušný člen ČSSD mluvit o skupině sociálních demokratů, která se v Lánech setkala s prezidentem, jako o podrazácích. Vždyť nešlo o žádnou schůzku teroristů s Usámou bin Ládinem. Příště, snad aby si vyžádali povolenky od předsedy,“ reagoval na názory „socanů“ z tábora Bohuslava Sobotky, kteří hovořili v těchto souvislostech o puči.

Pak mluvil o novostranách. „Úsvit přímé demokracie nemá přímou demokracii švýcarského typu domyšlenou ani jako Petr Cibulka. Byl jsem na jejich předvolebních mítincích, takže to mohu říct. Andrej Babiš se lidem zalíbil tím, jak řekl, že politikům nerozumí a bude jiný, než oni,“ sdělil s tím, že ČSSD bude při jednáních o vládní koalici slabším, ne – li nejslabším partnerem, a bude muset v mnohém ustoupit od svých programových bodů.

Nad dotazy návštěvníků

„Když se zeptáte lidí v nákupních centrech kolem Prahy, koho volili, jestli pravici nebo levici, odvětí, že plný košík, aby měli, co žrát,“ vysvětlil Zbořil, jak jsou pojmy pravice a levice ošemetné. Jeden z účastníků se jej pak mimo jiné zeptal, jestli je první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek opravdu takovým hybatelem současné politiky, jak se o něm říká. „Nedávno jsem s ním mluvil v garáži a ptal se mě, co tomu říkám, že Babiš je dost nevyzpytatelný. Kalouska přeceňujeme. Žádným tvůrcem dnešní politiky není. Jen prezentuje politiku nějaké zájmové skupiny,“ naznačil politolog.

V popředí sedící seniorka si postěžovala na zmatek vládnoucí republice a chtěla znát předpovědi do budoucnosti. „Největší tma je před rozedněním,“ uklidnil ji arabským příslovím Zbořil s tím, že situace je hodně ovlivňována míněním obyvatel Prahy, kde se všem daří relativně dobře, takže se v ní nějaké reformní nálady nedají očekávat. Podle sociologa Vacka se musíme připravit na to, že žádný spasitel nepřijde, ale půjde o dlouhodobý obrodný proces, abychom se stali spokojenějšími.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…