Zdeněk Zbořil: Špatné, pane Drahoši. Možná Váš konec. Horší, než co zničilo knížete. A tuším, jakou hru jste hrál se Sobotkou

04.12.2017 6:35

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Možná je to tak nepovedené, že to bude stát pana profesora Drahoše úspěch v prezidentských volbách – dokonce už v prvním kole,“ komentuje obavy profesora Jiřího Drahoše z ovlivňování voleb zahraničními tajnými službami politolog Zdeněk Zbořil. A setkání Drahoše se Sobotkou? „Možná by bylo lepší, kdyby si pan Sobotka připomněl ono Cromwellovo ‚Jděte pryč, proboha, jděte pryč. Už tady sedíte příliš dlouho, abyste mohli udělat něco dobrého!‘.“ Zbořil se vyjádřil také ke zvolení Radka Kotena předsedou bezpečnostního výboru. A proč to schytal Václav Klaus mladší za to, že pro něj zvedl ruku? „Co mají Klausovi kritici dělat? Volby prohráli, nové nápady nemají, slušně vychovaní nejsou, tak jim nezbývá nic jiného, než pomlouvat a chovat se tak, jak se většinou chovali v minulosti,“ odpovídá Zbořil.

Zdeněk Zbořil: Špatné, pane Drahoši. Možná Váš konec. Horší, než co zničilo knížete. A tuším, jakou hru jste hrál se Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„To je nešťastný výrok pana kandidáta, mnohem horší než chtivost Karla Schwarzenberga pohnat po více než padesáti letech druhého prezidenta ČSR před Evropský soud pro lidská práva. Možná je to tak nepovedené, že to bude stát pana profesora Drahoše úspěch v prezidentských volbách – dokonce už v prvním kole,“ reagoval doktor Zdeněk Zbořil na obavy Jiřího Drahoše z ovlivňování voleb zahraničními tajnými službami. Působení na voliče podle něj zprostředkovávají i média a servery propojené s ruskou tajnou službou. „Aniž citoval zdroj svých informací, obvinil vlastně nejen všechny zpravodajské služby, ale i prezidenta a vládu ČR z nečinnosti v době ohrožení státu a přihlásil se k tvrzením generála Pavla, rodiny Romancovových, Fedora Gála a několika zpravodajů a komentátorů ‚hlavní stoky‘. Anebo je to ještě horší, a pan Drahoš šíří poplašnou zprávu. Jeden z přispěvatelů webu prvnizpravy.cz jej proto upozornil, že od roku 2009 lze takový čin považovat za trestný čin (podle § 304 tr.z.), a že by se proto mohl dostat do nepříjemné situace, kterou téměř všichni jeho konkurenti už přivítali,“ dodal. 

Anketa

Prospívá politická kariéra Andreje Babiše České republice?

hlasovalo: 9679 lidí


Kvůli svým pochybnostem navštívil Drahoš i premiéra v demisi Bohuslava Sobotku: „Nerad bych se dozvěděl v březnu příštího roku, že naše tajné služby nebo orgány, které se tím mají zabývat, situaci vyhodnocují a konstatují, že i u nás došlo k ovlivnění voleb a jejich demokratičnosti zahraničními tajnými službami nebo zahraničními intervencemi,“ vysvětlil důvod, proč se k návštěvě rozhodl před novináři. „Pan Drahoš je asi opravdu velmi znepokojen, když vyrazil hned za ještě úřadujícím předsedou vlády a varoval ho před nečinností. Vypadá to, jako kdyby mu tuto starost poradili někteří z poradců Bohuslava Sobotky, kteří, jak si ještě pamatujeme, měli být dodáni na pomoc volební kampani ČSSD rovnou z volebního štábu Hillary Clintonové. Pak potichu zmizeli a ČSSD utrpěla historické ponížení,“ komentuje Zbořil. „Anebo je možné, že to byli právě Putinovi ovlivňovači, a pak by mělo být zahájeno vyšetřování předsedy ČSSD, zda s ním nespolupracovali podle nějaké tiché dohody. Pan Sobotka to zřejmě tak pochopil a jeho odpověď Drahošovi je vlastně výmluva, kterou naopak nepochopil Drahoš. V každém případě to ale svědčí o jakési snížené míře politické intuice, nebo dokonce o zmatenosti, když se kandidát vydal na minové pole politické reality a nemůže používat prázdné fráze o ‚obraně demokracie a právního státu‘,“ dodal.

Cromwellovo „Jděte pryč, proboha jděte pryč!...“

A zakročí Bohuslav Sobotka kromě toho, že profesora Drahoše ujistil, že hrozbou se zpravodajci i vláda zabývají? „Ví bůh, čím jménem pan Sobotka mluví, ale jeho možnosti jsou dnes velmi malé a za týden nebo deset dní budou ještě menší. Hlavně aby se tím nezabývali jeho přátelé a přítelkyně v ČSSD, mohlo by to dopadnout jako s Lidovým domem a stranickou pokladnou. Ale tentokrát by nemuselo jít jen o několik popletů z Hybernské, ale o bezpečnost celého státu. Možná by bylo lepší, kdyby si pan Sobotka připomněl ono Cromwellovo: ‚Jděte pryč, proboha jděte pryč! Už tady sedíte příliš dlouho, abyste mohli udělat něco dobrého!‘.“

BIS rychle přišla s vyjádřením, že nyní nemají žádné závažné informace o tom, že by cizí zpravodajské služby nezákonně ovlivňovaly volby v Česku včetně budoucích voleb prezidentských. Rizika dezinformačních kampaní ale Bezpečnostní informační služba připouští. Reakci ředitele BIS Michala Koudelky na vyjádření prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše ČTK tlumočil mluvčí služby Ladislav Šticha. „Bezpečnostní informační služba se pochopitelně zabývá každým, byť jen potenciálním ohrožením demokracie. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb. To samé platí pro volby prezidentské,“ stojí v Koudelkově stanovisku. „Co také mohli představitelé zpravodajských služeb na tak neobratně formulované obvinění bývalým prezidentem ČAV říci? Že jsou hůře informovaní než ‚vědci‘? A když možná díky Janu Vodňanskému vědí, že si někteří v ČAV zpívají: ... my jsme jen vědci a žádní světci...,“ reagoval Zbořil.

A co „média hlavní stoky“?

K obavám profesora Jiřího Drahoše, že by prezidentské volby v Česku mohly ovlivnit dezinformace šířené ze zahraničí, se vyjádřil způsobem sobě vlastním i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl: „Pan Drahoš zjistil, že parlamentní volby ovlivnila média napojená na ruskou tajnou službu – a šel si pobrečet k Sobotkovi. Fajn. To je samo o sobě neskutečně směšné, ale docela by mě zajímalo, která média a v čí prospěch podle něj volby ovlivnila – a do jaké míry. Když už je ten vědec, mohl by k tomu přistoupit aspoň trochu vědecky a neomezovat se na metodu pavlačových drbů,“ začal Plesl zostra na sociální síti Facebook.Vyjádřil se i k premiérovi: „Ve prospěch Ruska dále volby významně ovlivnil především sám Sobotka, který pořád dokola opakoval názory svého přítele Radka Pokorného, jehož pohled na svět je v současném Česku populární asi jako spisy V. I. Lenina v roce 1988. To jsou všechny ty hybridní války, dezinformace a Putin za každým rohem.“ Zbořil k tomu uvedl: „Pan Plesl to říká sice otevřeněji než já ve svých odpovědích na vaše otázky, ale pokud jde o podstatu věci mohu potvrdit, že s ním souhlasím. Samozřejmě existuje nebezpečí ovlivňování volebního procesu, a dokonce falšování jejich výsledků. Jak ale víme, nejen v ČR, ale dokonce i ve Spojených státech (viz druhé volby George W. Bushe na Floridě), většinou se nedaří takové věci zjistit anebo dokázat. Jistě by bylo zajímavé vědět, která média komu v předvolebních časech slouží. A neměli bychom se zajímat jen o tzv. dezinformační weby z Chovancova  a Jandova seznamu, ale i o média veřejné služby nebo, jak říká jeden z rozhlasových radních, pan Tomáš Kňourek, o ‚média hlavní stoky‘.“

Vracíme se do doby agitačních desetiminutovek

Do čela bezpečnostního výboru byl zvolen poslanec SPD Radek Koten a strhla se vlna nevole. Hlavně za to, že prý sdílí na sociální síti určité konspirační informace ze zdrojů, jako je Aeronet. Třeba o škodlivosti mikrovlnek, že jsou to vraždící stroje. Sám Koten tvrdí, že ho věc zajímala z technického hlediska, a chtěl vědět, jak budou lidé reagovat. Obecně je mu ale vyčítáno hlavně to, že je prý „proruský“. „Pana Kotena znám jen z několika velestručných vystoupení na tiskových konferencích a z jeho projevu v PS PČR. Není zřejmě tak výřečný jako pánové Okamura nebo Fiala, ale možná že to působí jen jeho jakási nováčkovská tréma. Více mne zaujalo, že mu někdo chce přikazovat, nikoli doporučovat ‚nesdílet‘, co má číst a jak tomu rozumět. To se tak trochu vracíme do doby agitačních desetiminutovek a politického školení mužstva v armádě. Každý se ke svému poznání dopracováváme různými cestami, ale důležité je, jaké to poznání je. I kdyby vznikalo na základě četby Aeronetu, který nemají rádi na MV ČR, neznamená to, že musí být méněcenné,“ uvedl Zbořil. „Zajímavé je také konstatování, že je pan Koten ‚proruský‘. Snad by se páni poslanci mohli podívat na mapu Ruské federace a zjistit si, co je ‚ruské‘ a ‚neruské‘. Možná to neví ani sám pan Koten, který tvrdí, že nejdále na východě byl nedávno na Slovensku. Zda fandí, nebo nefandí Putinovi, by snad bylo možné zjistit, ale protože to jeho voličům nikdo neřekl, zvolili ho a členové pěti-, šestiprocentních politických stran si zřejmě budou muset počkat do příštích voleb a těšit se, že občané zvolí někoho jiného, nebo pokud se toho ve zdraví dožijí, dokonce i je,“ dodal. 

Pro Kotena hlasoval i Václav Klaus mladší. Následně za to byl podroben tvrdé kritice médií. Kromě toho, že jeho odpůrci začali šířit po sociálních sítích hlasovací sjetinu, kde byl jako jediný z ODS označen „pro návrh“, dostal se do titulků prakticky všech mainstreamových serverů: Namátkou web České televize: „Bude řešit ilumináty, varovala KDU. Koten byl potvrzen v čele bezpečnostního výboru, i díky Klausovi“. Web Aktuálně.cz „Živě: Koten je šéfem bezpečnostního výboru. Poslance SPD podpořil i Klaus mladší“. Klaus při vysvětlení svého rozhodnutí zmínil i to, že se mu hnusí kádrovácké manýry. „Co mají Klausovi kritici dělat? Volby prohráli, nové nápady nemají, slušně vychovaní nejsou, tak jim nezbývá nic jiného, než pomlouvat a chovat se tak, jak se většinou chovali v minulosti. Pokud si dobře vzpomínám, pan Klaus jr. řekl, že bude hlasovat podle svého vědomí a svědomí, své odpovědnosti vůči svým voličům, a nikoli podle příkazu nějakého ‚centra‘. Koneckonců zavázal se k tomu i svým podpisem poslaneckého slibu, a tak jen plní, co slíbil. Možná by mnozí ostatní měli přemýšlet nad svou oddaností občanům, kteří je zvolili, a nad mírou své odpovědnosti stranickým sekretariátům,“ uvedl Zbořil.

Podpora od SPD? K nějaké dohodě dojde

Andrej Babiš se stane 6. prosince premiérem. Lze předpokládat, že bude o podpoře vlády vyjednávat i s SPD. Jenže povede se mu Okamuru přesvědčit? „Nerad věštím jako redaktoři a hosté zpravodajských pořadů ČT,  ale v tomto případě si myslím, že k dohodě o nějaké formě podpory menšinové vlády ze strany SPD dojde. Odpor a pokřikování tzv. demokratické opozice byly tak velké a hlasité, že oběma stranám nic jiného nezbývá,“ předpokládá politolog.

V souvislosti s premiérem v demisi poznamenal prezident Miloš Zeman, že „končí s ostudou“. A jak to vidí Zdeněk Zbořil? „Podle mého názoru jde o ostudu celé ČSSD. Ale pan Sobotka byl dlouholetým předsedou, a tak je to stále stejné: úspěch má mnoho rodičů, neúspěch jen jednoho.“

V neděli zveřejnila ČT volební model společnosti Kantar TNS. ANO 30 procent, Piráti 14 procent, ČSSD a TOP 09 by těsně překročily hranici ke vstupu do sněmovny. Naopak lidovci by se už do parlamentu nedostali. ODS získala 12 procent, SPD 9,5 procenta. „Domnívám se, že v těchto číslech se odrážejí jen marná očekávání a velká zklamání, ale ve skutečnosti nemají žádnou vypovídací hodnotu. Snad s výjimkou KDU-ČSL, jejíž vedení se chová, jako kdyby se nic nestalo. Jejich sebevědomí je nebývalé, ani se nepoučili z nešťastného pokusu o spojenectví se STAN. Tentokrát koketují dokonce s TOP 09 a s Miroslavem Kalouskem. Připadá mi to jako nedělní sešlost tří bývalých ministerských předsedů v OVM, z nichž dva byli dlouholetí členové KSČ, od které se distancovala i KSČM, a kteří se podíleli na způsobu vládnutí v ČR, byli neúspěšní (ani jeden z nich nebyl předsedou vlády ani dva roky) a kriticky hodnotili politické dění v letech minulých. Ale hlavně věštili budoucnost ČR s bohorovností téměř nadpozemskou. To, že současný stav české politiky je také výsledkem jejich píle a snažení, že možná jde o začátek jiného politického režimu, který si ale voliči přáli, je ani nenapadlo,“ uvedl Zbořil. „Jenom jim stále šlo o demokracii a právní stát stejně jako současnému tzv. demokratickému bloku,“ dodal. 

Ani koncem uplynulého týdne neutichala kauza kolem Českého slavíka. Poté, co pořádající agentura Musica Bohemica uvedla, že skupinou roku by nebyl Kabát, ale Ortel a že Michal David by skončil až třetí, přicházely další a další komentáře. Připomenout můžeme, že agentura po slavnostním galavečeru uvedla, že kvůli porušení fair play vzala pro kontroverzní kapelu Ortel v potaz výsledky loňského roku – mezi kapelami tak skončili druzí, v kategorii Zpěvák roku třetí. Kabát i Michal David již cenu vrátili. „Já poměrům v tomto byznysu vůbec nerozumím. Ale předpokládám, že byl zasažen stejnou infekcí jako jiné obory společenského a kulturního života. Jen si myslím, že tomu tak bylo dávno před rokem 1989 a ‚transformace‘ na této úrovni probíhala jako nejméně povedená z nepovedených,“ uzavírá Zdeněk Zbořil dnešní Rozjezd.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…