Zeman má pravdu, překvapil ten, co mu dřív spílal do „krále čůráků“. Zdeněk Zbořil o výrocích prezidenta i o uprchlických táborech, které prý potřebují disciplínu

19.10.2015 7:47 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Označení za umírněnou opozici, které pro některé bojovníky v Sýrii používá Západ, je podle Zdeňka Zbořila další z nesmyslů, který si našel místo v terminologii propagandistů války. Za nevěrohodný pak považuje průzkum provedený v Německu mezi uprchlíky, kteří údajně ve velké většině prchají před režimem prezidenta Asada, a nikoli před Islámským státem. Při ohlédnutí za uplynulým týdnem bere nynější olomouckou kauzu jako modelovou situací Kmentova Kmotra M.

Zeman má pravdu, překvapil ten, co mu dřív spílal do „krále čůráků“. Zdeněk Zbořil o výrocích prezidenta i o uprchlických táborech, které prý potřebují disciplínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Po necelých třech týdnech od zahájení vojensko-leteckých operací v Sýrii prohlásil prezident Ruské federace Vladimir Putin, že mají časový rámec – na dobu útočných akcí syrské armády proti teroristům. Poznamenal také, že plně odpovídají mezinárodnímu právu a jsou naprosto legitimní, protože se uskutečňují na základě oficiální žádosti syrského prezidenta Bašára Asada. Mají také přísně stanovený rámec, letectvo a jiné prostředky se nasazují výhradně proti teroristickým uskupením. Nově se objevily informace, že syrská armáda připravuje rozsáhlou ofenzívu a v nejbližší době zaútočí na povstalce v Aleppu. Do pozemní operace se zapojí také tisíce Íránců, kteří už dorazili do Sýrie, a bojovníci Hizballáhu. Rusové pak útok podpoří ze vzduchu.

Akce ruského letectva a zvyšující se možnost, že by se u moci udržel prezident Bašár Asad, vyvolávají velkou nevoli na straně Západu, a to nejen Spojených států. „Je zřejmé, že obě velmoci hájí v Sýrii své zájmy, možná i na úkor někoho třetího. Ruská federace tak činí na základě souhlasu syrského řádně zvoleného prezidenta, který začal být nepřijatelný teprve až se zpožděním. Když francouzský prezident řekne brutálně, že ‚Asad musí odejít‘, neměl by zapomenout, že na jiném konci světa si někdo může myslet, že také ‚Hollande musí jít‘. A ti, kteří si to budou chtít vynutit, budou k tomu používat zbraně, které jsou jim dostupné. Ty, které někdo považuje za teroristy, jiní považují bojovníky za svobodu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Spojení „umírněná opozice“ je nesmysl z terminologie propagandistů války

Podle jeho názoru to vypadá, že nejen Spojené státy, ale i naši spojenci a vlastně již i my jsme se dostali do pasti s výkladem slova terorismus. „To bylo původně používané k legitimizaci koloniálních ‚politických akcí‘, při nichž se nemusí dodržovat možná archaické, ale stále platné dohody o způsobech vedení válek, nakládání s válečnými zajatci a ochraně civilního obyvatelstva. Proto ten současný spor o tom, kdo je a kdo není ‚terorista‘, o kterém se tak neúspěšně, bez konsensu, diskutuje mezi zaujatými aktéry mezinárodních sporů,“ vysvětluje politický analytik. Západ rovněž Rusko pranýřuje za to, že jeho letectvo bombarduje tzv. umírněnou opozici. Pod toto označení bývají zahrnuti i ti, co se přidávají k Islámskému státu, nebo dokonce i Fronta al-Nusrá, kterou v minulosti Spojené státy zařadily na seznam teroristických organizací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…