„Dezoláti“ na demonstracích měli pravdu. Premiér to zjistil. Zřejmě nechtěně

09.11.2023 19:15 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Marketingový tým Fialy ho v přímém přenosu nechal zjistit, že „dezoláti“ na demonstracích nelhali, vrací se moravský bloger a zemědělec Daniel Sterzik, zvaný Vidlák, k videu, na kterém premiér nakoupil vybrané potraviny v Německu a zjistil, že jsou levnější než v ČR. Na politiku „rektálního alpinismu“ vlády pak podle Vidláka doplatil Fiala mimo jiné zavřenými dveřmi v Nigérii při nedávné zahraniční cestě.

„Dezoláti“ na demonstracích měli pravdu. Premiér to zjistil. Zřejmě nechtěně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace Česko proti bídě. Na Václavské náměstí přišly desetitisíce lidí

Smát se premiérovi za „nákupní video z Německa můžeme, ale čtenáři by asi raději věděli, proč dotyčné výrobky byly v Německu levnější. Z ohlasů také vyplývá, že například maso tam levnější není, ale tyto balené a značkové věci ano. Čili: Proč tedy?

Protože tam obchodní řetězce z mnoha důvodů nemohou být tak nenažrané jako tady u nás. Vznikaly tam za jiných podmínek, německé obchodní právo vypadá také trochu jinak, než u nás a ochrana spotřebitele je také jiná. Zbytek už je jen elementární logika. Trh je u nás rozparcelován mezi několik velkých hráčů, kteří jsou dost silní, aby si umravnili jakéhokoliv dodavatele, včetně Agrofertu. Svaz průmyslu a obchodu, to je v podstatě jejich lobbystické eseróčko a Tomáš Prouza je silnější než ministr zemědělství. Nekula skončil díky němu a pokud Výborný bude dělat něco jiného, než se modlit, poletí jak z praku. 

Německý zákazník nemusí nakupovat v oligopolu. Konkurence je v Německu mnohem větší a dodavatelé mají spoustu zákonných možností, jak se bránit vyděračským praktikám. 

Kecy o tom, že Německo je větší trh, jsou nesmysl. Nutella se vyrábí v jedné továrně a tam balí všechny velikosti. Výrobní cena je víceméně pro všechny stejná. Jen nás prostě dřou z kůže a je zapotřebí jim to zarazit. 

Možná to zní naivně, ale proč to vlastně dotyčným řetězcům prochází tak dlouho a nikomu to nevadí?

Protože to dlouho nebylo tak moc vidět. Cenový rozdíl tu byl vždycky, ale ne tak markantní. Navíc to celé ještě prohloubila inflace a další hospodářské problémy. Když vám z výplaty každý měsíc zbyde deset tisíc k ušetření, tak neřešíte cenu Nutelly tak moc, jako když vám z výplaty každý měsíc nezbyde nic a ještě dlužíte pětistovku mamince... To je najednou každá koruna velká jako kolo u vozu. 

Vlastně bychom premiérovi měli poděkovat, že tu agendu nakonec „zvedl“, po těch dlouhých letech, co se o tom mluví. Jenže jeho voličský kmen to celkem pochopitelně „nepřijal a „dezoláti se mu stejně smějí. Co vlastně udělal špatně, pokud jde o uchopení té věci?

Je v úřadu už o dva roky déle, než měl být... 
 

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Kdybych já byl Fialův marketér, tak bych dělal fotky a videa, jak jedná s Prouzou a vrcholovým menežmentem Lidlu... Ukazoval bych premiéra, jak bojuje (neúspěšně) za nižší DPH potravin, jak jedná s organizacemi na ochranu spotřebitelů, jak v EU mluví o dvojí kvalitě. Místo toho ho nechají nakoupit ve Waldsassenu a v Chebu a nechají ho v přímém přenosu zjistit, že dezoláti na demonstracích nelhali a fakt je v Německu levněji. Pochybuji, že všechny mé posměšné články o Blyštivém Péťovi dokázaly to, co zvládl jeho marketingový tým. 

Aby toho nebylo málo, začalo se v médiích mluvit i o tom, že nás „natahují nejen na potravinách, ale i na potřebách do domácnosti. Lidi už i věci jako je sporák, digestoř, kotel či okna kupují v Polsku. Máte podobnou zkušenost?

Už jsem tu psal, že můj kamarád stavěl dům a v Rakousku nakoupil cihly Heluz, které se vyrábějí u nás v Hevlíně, za výrazně nižší ceny než v domácích stavebninách. Já jsem zase všechna okna do svého domu nechal vyrobit v Polsku a i přes drahou dopravu to bylo o dost levnější, než je vyrobit v místní truhlárně. 

Minulý týden jsem byl s Ládikem Větvičkou v Děčíně a on tam ukazoval sortiment a ceny v supermarketech v Bělorusku a na Ukrajině. Možná by naše vláda měla nejen posílat zbraně do války s Rusem, ale také se zeptat tamních mocipánů, jak to dělají, že jsou ve válce a mají o dost levnější benzín než my, i když je také z ruské ropy, a jak je možné, že mají tak levné potraviny a takový výběr... Kde jsme udělali chybu?

Většina těch, kteří vládu volili, používá větu: Je to strašné, vláda nezvládá domácí politiku, ale jsem rád, že tam je, protože zahraniční a světovou politiku zvládá výborně. Asi mají na mysli zejména Ukrajinu. Vydrží jim podobný přístup?

Moc pěkně tu zahraniční politiku zvládají. Naši elektřinu kupujeme přes německé zprostředkovatele, rafinérie patří Polákům, Lichtenštejnové chtějí obejít Benešovy dekrety, Rakušan podepíše migrační pakt ve chvíli, když se definitivně ukáže, jak nekompatibilní je muslimská kultura s tou naší... to se mu povedlo stejně dobře, jako dát přihlášku do KSČ v říjnu 1989.

Přemýšlím, jestli už Česko dali dohromady a nebo jestli to budou ještě vylepšovat. 

Když jsme u těch „úspěchů v mezinárodní politice, tak musíme zmínit nepřijetí Fialy v Nigérii a Síkely v Saúdské Arábii. Šlo o izolované incidenty a nešťastné náhody?

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Ano, nešťastnou náhodou v Nigérii nezbyl ani jeden stážista na tamním ministerstvu zahraničí, aby Fialu pozdravil na letišti... Oni nám to dělají schválně. Diplomatickým jazykem nás posílají do Brusele. Fiala není žádný světový státník, ale světová rohožka. Nutno podotknout, že on přesně tohle chtěl. Prioritou jeho vlády byl rektální alpinismus a teď to začíná mít konečně výsledky. Hodnotová politika nám zařídila drahotu, bídu, recesi, drahé energie, konec těžkého průmyslu... a to všechno mělo být kompenzováno ruskými reparacemi... tedy až Rus tu válku prohraje. Jenže ono to vypadá spíš naopak. 

To „nezvládání domácí politiky každopádně znamená propad nových objednávek v průmyslu o 12%. Už i podnikatelské svazy a banky píšou: Příčinou jsou drahé energie, čili vysoké náklady. Paní Nerudová však má jiné vysvětlení: České firmy jsou blbé, protože neinovují, a proto se propadají. Co na to říci?

Dovolil bych si paní Nerudové navrhnout, aby si zajela do Mladé Boleslavi do automobilky Škoda, kterou vlastní koncern Volkswagen. To není česká blbá firma, která neinovovala... Ale stejně se propadá. I když zainvestovali přesně do toho, co se paní Nerudové líbí - do zelené elektromobility. Stejně tak v Německu Siemens investoval do výroby větrníků a jeho akcie padají volným pádem... Možná bychom se měli paní Nerudové zeptat, jestli by nám neukázala nějakou evropskou firmu, která nebyla blbá, inovovala a zažívá hospodářský rozkvět. Do té doby si s dovolením budu myslet své. 

Odbory, tedy ČMKOS, se chystají na protest 27. listopadu. A ta zpráva vlastně nikoho ani nijak nevzrušila. Co by se mělo stát, aby to vlastně bylo „k něčemu?

Chtělo by to, aby zaplnili náměstí. Pro začátek alespoň to Malostranské. Bohužel, velká média už sama o sobě nestačí, aby vybudila nějakou odezvu. V dnešní době už to chce víc. Kromě kamer to chce i pořádný naštvaný dav. Odborářům budu držet palce, aby tam do Prahy nějaké lidi dostali. Stávka v kombinaci s demonstrací, to by mohlo být to pravé. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dvě poznámky,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 10.11.2023 7:12:04
jedna k té ceně potravin. Řetězce nás berou na hůl, to teď konečně zjistil i soudruh Fiala. Ale jak je možné, že ti farmáři na trzích prodávají svoje produkty za ceny stejné jako v řetězcích nebo mnohdy i vyšší ? Ti nás berou na hůl také. Druhá poznámka k té stávce učitelů. Myslím si, že to bude fiasko. Učitelé většinově volili tuto pětikoalici a teď proti ní budou stávkovat, aby ukázali, jak byli a jsou blbí ? A také se začínají bát o místa, ministerstvo chystá výřad některých učitelů, kteří se nám tady také postupně rozmnožili geometrickou řadou. Takže se , i když to nepřiznají, bojí o místo.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…