„Důchodci se mají jako nikdy. Zmrazit. A zbytek? Jaký si to uděláš...“ Z ODS odpověď na nářky

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
04.12.2023 13:50 | Rozhovor

Alexandr Vondra se těší na volby do Evropského parlamentu. „Nepoznával jsem ho. Jako by omládl o 15 let a s neskutečným entusiasmem nám říkal – já to jdu prostě vyhrát! To mi udělalo velkou radost,“ svědčí člen ODS a publicista Ondřej Šimíček. Prostřednictvím ParlamentníchListů.cz vzkázal občanům, kteří si stěžují na pokles životní úrovně: Každý to má, jaké si to udělá. Potíž vidí v oblasti důchodů. Důchodci se dle něj mají dobře jako nikdy, systém je však problém. „Např. bych na 2 roky zmrazil veškeré valorizace, okamžitě prodloužil věk odchodu do důchodu, každý rok o půl roku atd. Důchody byly koncipovány jako podpora na pár let. Když se zaváděly, byla střední doba dožití kolem 60 let… dneska máme o 20 víc. To nejde ufinancovat,“ uvádí Šimíček.

„Důchodci se mají jako nikdy. Zmrazit. A zbytek? Jaký si to uděláš...“ Z ODS odpověď na nářky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protesty odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Ondro, odbory demonstrují a stávkují, vy hrajete a zpíváte s orchestrem. Jenže ono těm lidem není do zpěvu, i když vy říkáte, že se mají dobře a mají všeho „plnou p*del“. Ač Lenka Zlámalová odhadla, že se tu propadla životní úroveň o třetinu. Chápete je aspoň trochu?

Nu tedy dobrá, pusťme se do toho.

Každý to má, jaké si to udělá. A pro opravdu ohrožené případy je u nás robustní sociální systém, který je zachytí. Posledních 8 let vytvořily vlády socialistů a prodavačů závisti z holdingu Agrofert z části občanů, ale i firem feťáky veřejných peněz. Samozřejmě že se to netýká všech, ale části jistě ano. Propadá se životní úroveň úplně všech vyjma důchodců, kteří se mají nejlépe v historii. Oni přitom volí člověka, který jim zdražuje jídlo a nadávají na vládu, která jim dává nejvíc peněz v historii. Někdy mi přijde, že žiju v simulaci.

Víte, vy i ODS říkáte, že za inflaci může Babiš, ale co podnikatelské svazy, které říkají, že ceny energií jsou tak brutální, že prostě muselo přijít zdražení výrobků a služeb? A největší inflační šok se kryl s cenovým šokem energií?

Moc dobře víte, že nejsem ekonom ani energetik, a že se tradičně těmto věcem věnuji jen okrajově. Takže velmi stručně: Za inflaci nemůže jenom Babiš, ta inflace má spoustu důvodů a vlivů včetně energií. Ale zásadním impulzem, proč je u nás o tolik větší, než jinde, je zaprvé naprostá devastace veřejných rozpočtů Babišem a tou jeho nekompetentní tetou z Malhostovic, kterou nechal protiústavně zaklekávat na konkurenty Agrofertu, zadruhé nefunkční trh s potravinami, zatřetí změna paradigmat energetické bezpečnosti a s ní související cenový skok, se kterým by si neporadila žádná politická reprezentace. Do větších detailů fakt běžte s ekonomem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jinak , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePedrinho , 04.12.2023 14:17:10
doba dožití byla v v roce 1989 u mužů 68 let, u žen 75 let. Dnes je to zhruba 76 let u mužů a 82 let u žen. Tedy maximálně 8 let. Šimíčkův dvacetiletý rozdíl je tedy čistá dezinformace. Ale co od tohoto ódeesáckeho vepře čekat.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…