„Hamáček mě zařízl jako králíka.“ Stanislav Huml prozradil pro PL velkou novinku

02.01.2019 17:07

ROZHOVOR Stranu Česká suverenita posílí bývalý poslanec Věcí veřejných a sociální demokracie Stanislav Huml. I když chce zůstat nezávislý, je ochoten za tuto neparlamentní stranu kandidovat už na jaře v evropských volbách. „Musím říci, že máme absolutně stoprocentní shodu v názorech. Včetně migrantů, včetně Evropské unie, stoprocentní shoda. To je pro mne hodně důležité,“ vysvětlil někdejší policista a politik Stanislav Huml v rozhovoru pro ParlamentníListy, proč přijal nabídku ke spolupráci od předsedkyně České suverenity Jany Volfové.

„Hamáček mě zařízl jako králíka.“ Stanislav Huml prozradil pro PL velkou novinku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Podle našich informací začínáte spolupracovat s politickou stranou Česká suverenita. Stáváte se i jejím členem?

Nejsem členem strany, budu s ní úzce spolupracovat, budu takové externí očko, abych z politiky nešel úplně do pryč.

Proč jste odešel ze sociální demokracie, za níž jste byl v minulém volebním období i poslancem?

Protože i když jsem měl nominaci z okresu, abych byl na kandidátce jako poslanec, tak mě Hamáček zařízl jako králíka.

Mrzí vás, že nejste v Poslanecké sněmovně za sociální demokraty, když vidíte, že je opět ve vládní koalici s hnutím ANO, i když na tuto spolupráci v předchozí Sobotkově vládě strana doplatila a skončila po posledních sněmovních volbách v roce 2017 s pouhými patnácti poslanci?

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí
Koukám na to, že sociální demokracie páchá sebevraždu, že její volební preference se propadají pořád dolů a dolů a že fakt možná skončí pod pěti procenty. Oni dělají jednu chybu za druhou, to už se nedá komentovat.

Co považuje za největší chybu sociální demokracie? Je to i samotný vstup do vlády s Andrejem Babišem?

Ano, vstup do vlády. Říkám, že byla obrovská chyba jít do této vlády. Je neštěstí, že lidi volí Babiše. Oligarchu, miliardáře, který nikdy nepustí z vlastního chlup, když ho nemusí pustit.

Je vidět, že levicové strany na spolupráci s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO doplácejí. Jsou sice ve vládě, mají jistý podíl na moci, ale na druhou stranu jim klesá podpora, takže hrozí, že se příště ani nedostanou do Poslanecké sněmovny.

Proto jsem přesvědčen, že do vlády neměla jít ani jedna, ani druhá partaj. Ale když už do ní sociální demokraté vstoupili, tak tam měli být ministři, kteří budou opravdu silní, opravdu viditelní, což není případ Petříčka, což není případ ani ministra kultury. Ta jména jsou prostě neviditelná, to je chyba.

Ale ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček už se zviditelnil, protože se zdá, že se nebude snažit za každou cenu vlichotit do přízně prezidenta Miloše Zemana, nebojí se projevit veřejně a jasně názor v zahraniční politice, i když je jiný, než má hlava státu. Neznamená to, že není tak nejistý, jak se mohlo na první pohled zdát, protože nemá zkušenosti z vrcholové politiky?

Bez zkušeností v politice podle mého soudu je.

Pan Petříček se dosud pohyboval v Evropském parlamentu jako asistent europoslanců ČSSD, takže odborné znalosti i přehled jistě má.

To je přesně ono. Dneska jsou v pozicích u sociální demokracie asistenti. Všechno jsou to bývalí asistenti. Já si myslím o Petříčkovi, že jeho zahraniční směřování není úplně košer, jak bych si já představoval. Je tam hodně takového hujerství.

Vy jste zmínil jako „neviditelného“ i ministra kultury za sociální demokracii Antonína Staňka.

Ten je taky neviditelný. Ti lidi na postech ministrů nejsou vidět. Když ČSSD má tak málo ministrů, měli být na těchto postech těžké váhy, které by byly vidět, aby jejich činy byly srozumitelné a jasné, aby ČSSD díky tomu oslovovala veřejnost. A to se jim nepovedlo, ti lidé v čele ministerstev jsou slabí.

Ale má vůbec sociální demokracie takové silné osobnosti?

To je věc druhá. Těch lidí odešla ze strany spousta a odcházejí další. Takže je otázka, jestli to je vyprázdněnost té strany, vyprázdněnost těch lidí, já nevím. Je mi to hrozně líto, protože jsem za ně kopal dost dlouho.

Ale třeba ministr kultury Antonín Staněk se před Vánocemi docela zviditelnil, když se účastnil křestu knihy někdejšího šéfa KSČM, komunistického poslance Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích. Psala o tom média, vyjadřovali se k tomu politici i historici. Expremiér Mirek Topolánek dokonce nazval ministra kultury „nebezpečným hajzlem“, bývalý ministr kultury Daniel Herman prohlásil, že se za něj stydí. Jak jste to vnímal?

Ať knížku ministr klidně pokřtí. Ale nejdřív ji pokřtít a pak to zapřít, to jsou takové veletoče.

Nemohl by někdo mluvit o veletoči i ve vašem případě, když jste opustil Věci veřejné, pak ČSSD a teď budete spolupracovat s Českou suverenitou? Proč vlastně zrovna Suverenita?

Zdá se mi, že Česká suverenita nasává lidi, kteří byli v sociální demokracii. Já jsem levicový politik a chci levicový zůstat. Když se rozhlédnete po politické scéně, nenaleznete příliš možností, aby to mělo smysl, aby člověk mohl odvést nějakou práci. A proto Suverenita, zejména Jana Volfová, její velká zkušenost. A také rozhodlo, že mi zavolala.

Takže vás předsedkyně České suverenity Jana Volfová sama oslovila?

Ano.

Suverenita hodně hraje na národní strunu, strana a především Jana Volfová se velmi angažovala v boji proti islámu, dokonce jednu dobu spolupracovala s protiislámským aktivistou Martinem Konvičkou a jeho Blokem proti islámu. Sdílíte tyto postoje, nevadí vám?

To mi nevadí, právě naopak. Já jsem si s Janou poseděl, seděli jsme dobrou hodinku, ne-li déle, probrali jsme to zleva doprava, hodně široce. A musím říci, že máme absolutně stoprocentní shodu v názorech. Včetně migrantů, včetně Evropské unie, stoprocentní shoda. To je pro mne hodně důležité.

Jak konkrétně chcete této neparlamentní straně pomoci?

Domlouvali jsme se o tom, že bych byl na jejich kandidátce. Takže nějaké místo na kandidátce, je mi úplně jedno jaké. Budu se také nějakým způsobem podílet na programu v oblasti bezpečnosti.

Tento rok nás čekají jen evropské volby, pokud se nestane něco nepředvídatelného. Uvažujete o tom, že budete kandidovat za Českou suverenitu do Evropského parlamentu?

Nemám s tím problém. Asi ano. Ale záleží i na druhé straně. Pokud mne vedení České suverenity bude nominovat, tak ano.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…