„Hlas české vlády je v EU naprosto nedůležitý. Tak snad budou dotace na ty svetry,“ rýpl si Gregor

19.08.2022 16:12 | Rozhovor

Matěj Gregor patří mezi nejhlasitější české euroskeptiky. I přes své mládí založil a vede stále významnější spolek Odchod.eu a letos se chce zapojit ve svých domovských Vítkovicích také do komunální politiky. „V Praze budu lidem úplně k ničemu. Tady mohu svým sousedům, přátelům a dalším občanům pomáhat s každodenními problémy,“ říká Matěj Gregor, který však také chápe obavy lidí spojených s kritikou EU. „Naše země byla ještě před 30 lety pod kormidlem Sovětského svazu a v lidech to prostě je. Jakoukoliv snahu o ‚vzdálení se‘ Západu pak vnímají jako cestu zpět do Ruska. Můžu ale všechny uklidnit, že politika mimo brány Evropské unie se nerovná ruskému útlaku,“ zdůraznil Gregor.

„Hlas české vlády je v EU naprosto nedůležitý. Tak snad budou dotace na ty svetry,“ rýpl si Gregor
Foto: Archiv Matěje Gregora
Popisek: Zakladatel spolku Odchod.eu Matěj Gregor

Patříte mezi nejhlasitější kritiky Evropské unie. Co vede mladého člověka k tomu, že založí spolek a začne burcovat veřejnost k jinému pohledu na Unii, než který by bylo možné označit za většinový? 
 
Přispělo k tomu hlavně to, že jsem podobné hlasy neviděl. Ano, byly a jsou politické strany, které podobný program mají, ale chyběl mi právě občanský a energický pohled. Něco, co by opravdu informovalo o nešvarech EU a neškemralo to přitom o hlasy voličů. V takovém projektu jsem pak viděl skutečný přínos pro občanskou scénu euroskeptiků a pro budoucnost.
 
Někteří lidé označují všechny kritiky Evropské unie za ty, kteří chtějí Českou republiky vytrhnout ze západní orientace a mocensky nás přimknout k Rusku či k Východu obecně. Je to tak, nebo jsou na omylu ti, kteří takto uvažují? 
 
Stejně tak můžeme označit podporovatele Green Dealu za pročínské aktivisty. Ale teď vážně. Chápu obavy lidí. Naše země byla ještě před 30 lety pod kormidlem Sovětského svazu a v lidech to prostě je. Jakoukoliv snahu o „vzdálení se“ Západu pak vnímají jako cestu zpět do Ruska. Můžu ale všechny uklidnit, že politika mimo brány Evropské unie se nerovná ruskému útlaku. Mohu zmínit Švýcarsko, některé státy Balkánu anebo Norsko, které to k Rusku nemá geograficky daleko. Jsme zemí v srdci Evropy, máme stále své spojence ve V4 a jsme členy NATO. Myslím si, že strašení Ruskem je jen planou výhrůžkou a je velmi důležité to vyvracet. 
 
Česká republika od července předsedá Radě EU. Jak byste komentoval dosavadní počínání vlády v této prestižní roli? Pomůže to nějak občanům naší země čelit současné inflační či energetické krizi? 
 
Zajímám se o dění v Česku i ve světě dost intenzivně a upřímně řeknu, že o předsednictví se mlčí jako v hrobě. Nic se neděje. Podle plánu probíhají všechny mítinky a přehlídky pohlavárů z EU, ale občanům se zatím žádný hmatatelný výstup ukázat nedá. Je to smutné a odpovídá to těm predikcím, které jsme já i spousta dalších lidí měli. Navyšovat rozpočet bylo velmi nezodpovědné a obávám se, že i konečná, navýšená částka, bude vyšší. Nedovedu si představit, jak by to mohlo lidem pomoct s energiemi. Hlas české vlády je v EU naprosto nedůležitý. Tak snad budou dotace na ty svetry.
 
Zajímáte se však nejen o evropskou, ale také o domácí politiku. Před časem jste se stal krajským místopředsedou Svobodných v Moravskoslezském kraji. Co vás vedlo k tomuto kroku? 
 
Já jsem příznivcem Svobodných od roku 2017, to mi bylo 14 let. Se stranou programově v mnoha bodech souzním a v mnoha bodech bych ji rád obohatil o své myšlenky, znalosti a dovednosti. Ve straně je velká spousta mladých lidí a obrovská energie. Cítím, že pokud se nám povede být více vidět, zdokonalit náš způsob komunikace a neuhnout z našeho programu, tak budeme v budoucnu velmi úspěšní. Zároveň je velkým faktorem Libor Vondráček, který mi od začátku naší cesty pomáhal, komunikoval a vždy se snažil pro české euroskeptiky dělat maximum. Je mi ctí s ním a s dalšími lidmi uvnitř strany spolupracovat. Ve svém kraji bych chtěl rozšířit členské řady. V Odchodu máme členy různých stran a bojujeme za stejnou věc. Věřím, že i já ve Svobodných přispěji ke spojování euroskeptiků.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…