„Imigranti ze Sýrie a Maroka. Tam je problém, ti se často nepřizpůsobí.“ Nizozemský umělec popisuje situaci s cizinci v jeho zemi. Vedle toho chválí Miloše Zemana

24.04.2018 15:51

ROZHOVOR „Prezident Zeman je velice chytrý člověk. Měli bychom za něj být rádi,“ říká známý nizozemský hudebník Jeroen Smit s tím, že oceňuje, že se český prezident snaží mít dobré vztahy jak na východ, tak na západ. Pro ParlamentníListy.cz promluvil o migrantech v Nizozemsku i o tom, jak se podle jeho zkušeností žije podnikatelům v České republice.

„Imigranti ze Sýrie a Maroka. Tam je problém, ti se často nepřizpůsobí.“ Nizozemský umělec popisuje situaci s cizinci v jeho zemi. Vedle toho chválí Miloše Zemana
Foto: archiv J. Smit
Popisek: Holandský hudebník Jeroen Smit

Kromě své hudební kariéry provozujete v současné době hotel v Loučovicích na Českokrumlovsku. Jak jste se do Čech z Nizozemska vlastně dostal?

Před několika lety jsem dostal nabídku, abych na Lipně dělal koncerty. Jezdil jsem sem jako dítě s rodiči a moc se mi tu vždy líbilo. Nabídku jsem tedy přijal, zamiloval jsem se tady do úžasné ženy a už jsem tu zůstal. Já hraji na kytaru, na piano, saxofon a zpívám. Kromě koncertování i podnikám. Společně s přítelkyní, která se už příští týden stane mou ženou, provozujeme hotel v Loučovicích na Českokrumlovsku.

Přibližte nám trochu svou hudební kariéru v Nizozemsku.

Hrál jsem ve známé kapele čtyři roky. Naše hity hráli v rádiu, vystupovali jsme i v místním MTV. Účinkoval jsem i v muzikálu. S divadelní show jsem procestoval celé Nizozemsko a Belgii. No a jak jsem říkal, když jsem nakonec dostal nabídku účinkovat v Čechách, přijal jsem ji a od té doby jsem tady.

Co Nizozemsko a politika?

Nizozemsko je velmi moderní země, ekonomicky velmi vyspělá s hodně velkým exportem. Co se týče politiky, je to v Česku i v Nizozemsku podobné a Nizozemsko má liberální demokracii.

Stejně jako například Francie, Itálie, Německo, Švédsko, tak i Nizozemsko už řadu let bojuje s přílivem migrantů. Jak to zvládá?

Nizozemsko je aktivní v EU, takže to pro nás byla samozřejmost se ohledně přijímání migrantů zapojit. Jsme otevřeni pro všechny, migrantů tam máme opravdu hodně. A finančně jsme i pomáhali třeba Řecku.

Ovšem mnohé země mluví o problémech, které migranti přinášejí. Jak je to v Nizozemsku?

Ano, samozřejmě problémy jsou, i když určitě ne se všemi. Ale skutečně je to tak, že někteří z migrantů, kteří přišli, neutekli před válkou, ale jsou to ekonomičtí migranti. Navíc se často nechtějí přizpůsobit nizozemské kultuře. Mají prostě své zvyky, od kterých nechtějí ustoupit. Migranti přicházejí do Nizozemska už řadu let. Ale v poslední době, stejně jako v celé Evropě, jsou to především migranti ze Sýrie a Maroka. A tam je problém. Tito migranti se často prostě nepřizpůsobí životu v Nizozemsku.

Víte, uprchlíci, migranti jsou hlavním politickým tématem v posledních letech jak v Nizozemsku, tak i v Čechách. Ale politika by přece měla být víc. Na strachu z migrantů, z teroristických útoků staví svůj program jak tady, tak i v Nizozemsku a vlastně po celé Evropě řada politických stran. Lidé se necítí v bezpečí. A to právě teroristé chtějí. Abychom se báli. Na druhou stranu nemůžeme všechny migranty házet do jednoho pytle.

V posledních týdnech se v řadě českých měst konaly demonstrace a další jsou v plánu. Situace ve společnosti je poměrně napjatá. Jak to vidíte vy?

Vadí mi, že je situace v určitém smyslu mezi lidmi vyhrocená a člověk si i musí dávat pozor na to, co řekne. Můžete říct svůj názor, ale ne každý to v dobrém přijme. Nelíbí se mi, jak se lidé proti sobě vymezují. Ani to, jak nadávají politikům. Nakonec ať si to každý zkusí sám. A nemusíme čekat, až za nás všechno vyřeší politici. Můžeme i sami se snažit, aby se lidem žilo lépe. Pomoci druhým, když je to možné. V České republice mi chybí určitá solidarita. Toto v Nizozemsku funguje líp.

A co se týká demonstrací v Nizozemsku?

Také samozřejmě vyjdou lidé do ulic. Ale v Nizozemsku bych řekl, že je mezi politiky a dalšími lidmi větší kontakt. Politici jsou tady navíc opravdu liberální, berou více v potaz názory lidí a hodně se tady diskutuje. Navíc tady není tak velký rozdíl mezi pravou a levou stranou politické scény. Více spolupracují.

Kromě koncertování provozujete hotel na Lipně. Jak se vám v České republice jako podnikateli žije?

Když to porovnám třeba s Nizozemskem, přijde mi, že to tady mají podnikatelé složitější, ať už co se týká různých odvodů, příkazů, zákazů... Přitom je to škoda. Kdyby to bylo pro podnikatele jednodušší, mohli by třeba zaměstnávat více lidí, ti by zase mohli nechávat více peněz v obchodech, a ekonomika by tak stoupala nahoru. Když tady sleduji ty malé podnikatele, jak to mají těžké například i ohledně EET... Je dobře, že se hlídají černé peníze, daně, to je v pořádku. Ale proč to dělat tak složitě a s takovými náklady? Třeba EET, musí být hned taková investice – to je kasa, systém do kasy, programy a další věci. A to už jsou desítky tisíc a spousty začínajících podnikatelů to nemohou dát. Znám tady například jednoho prodejce brambor, který kvůli tomu musel skončit.

Vy provozujete hotel, kde samozřejmě nechybí ani restaurace. Co říkáte například na protikuřácký zákon?

Někde jsem četl, že oficiálně je to proto, aby se neničilo zdraví zaměstnanců v těch restauracích a dalších zařízeních. A s tím já souhlasím. Na druhou stranu jsme v demokratické svobodné zemi a podle mne by to mělo záviset na provozovateli. My bychom tady asi i tak byli nekuřácký podnik, lidi tu s tím problém nemají. A pravda je, že i v Nizozemsku už si na to hosté i provozovatelé zvykli. Ale i tak si myslím, že by to mělo být na rozhodnutí majitele nebo provozovatele toho kterého podniku. Někde to opravdu totiž problémy dělá. Lidé jdou ven, tam třeba hlučí, na to si zase stěžují sousedi. Navíc někteří kuřáci přestali do hospody chodit a jsou třeba raději na zahradě nebo někde a pro ty podnikatele je to problém, kolikrát až likvidační.

Když trochu odbočíme, mluví se o tom, že český národ je rozdělený, a to i díky prezidentu Zemanovi. Jak vy to vidíte a co říkáte na českého prezidenta?

Ano, vlastně takto téměř napůl vyšly i výsledky prezidentských voleb. Ale já si nemyslím, že je to špatně. Takto je velký prostor pro diskusi, a to není na škodu.

Co se týká prezidenta Zemana, setkal jsem se s ním na jedné akci na Hradě. Líbí se mi jeho smysl pro humor, jeho bonmoty. Ohledně politiky oceňuji, že se snaží mít dobré vztahy na západ i na východ. Některé země striktně odmítají Rusko, ale to také není dobře. Já si myslím, že prezident Miloš Zeman to dělá dobře, a jsem rád, že znovu vyhrál volby. Je to velice chytrý člověk. Vím, že ho řada lidí kritizuje. Ale já si myslím, že za něj můžeme být rádi.

Když se podíváme na Sýrii, co říkáte na to, co se tam děje, ať už ten údajný chemický útok, nebo odvetný úder Spojených států a spojenců?

Jsem z toho smutný. Víte, tady se vlastně střetli tři „diktátoři“ – Putin, Trump, Assad a nikdo z nich nechce ustoupit. A ta kombinace je špatná. Diktatura není dobrá politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…