„Jako umíněná ženská v přechodu!“ Režisér Adamec nekompromisně zúčtoval s Merkelovou, která potvrdila svá slova ze začátku migrační krize

16.09.2017 5:15

ROZHOVOR Známý filmový a televizní režisér Jiří Adamec ParlamentnímListům.cz přiznal, že sledoval průběh jednání Poslanecké sněmovny k vydávání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. „Nechápu, že tolika dospělým lidem nedochází, že páchají zločin proti politice jako nástroji komunikace společnosti. Stačilo přece mlčet a hlasovat... Ano, opozice se hodně snažila představitele ANO pokálet, ale vítězem v téhle nesmyslné hře byl, a ve volbách bude, pan Babiš,“ říká k tomu. A na rozdíl od jiných si nemyslí, že by Babiš poslancům v ten den vykládal nesmysly.

„Jako umíněná ženská v přechodu!“ Režisér Adamec nekompromisně zúčtoval s Merkelovou, která potvrdila svá slova ze začátku migrační krize
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Pane režisére, sledoval jste debatu v Poslanecké sněmovně okolo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání? Podle mnohých to byl kabaret... Také jste se přitom bavil? Zaznamenala jsem k tomu dokonce názor, že se Babiš a spol. během jednání Sněmovny stali z obžalovaných žalobci a přeměnili vysílané jednání ve svou volební tribunu... Máte z toho podobný pocit?

Ano, tu parlamentní exhibicionistickou taškařici jsem opravdu sledoval také. Bylo mi ale spíš smutno až trapno, ale rozhodně jsem se nebavil. Nechápu, že tolika dospělým lidem nedochází, že páchají zločin proti politice jako nástroji komunikace společnosti. Stačilo přece mlčet a hlasovat... Ano, opozice se hodně snažila představitele ANO pokálet, ale vítězem v téhle nesmyslné hře byl, a ve volbách bude, pan Babiš.

Andrej Babiš se ve Sněmovně při své obhajobě navážel do ČSSD, kterou podle něj řídí „parta mafiánů v čele s mafiánem Pokorným“ a premiér prý na slovo poslouchá lidi z ČEZu. „Vaši mafiáni z ČEZu vám přikázali a váš premiér, který hrál hlavní roli v OKD, přinesl usnesení vlády, které rozdal všem členům vlády, a představenstvo ČEZu rozhodlo, jak má ministr financí hlasovat na valné hromadě. Vaši kámoši ČEZu, který stát nikdy neovládal...“ řekl k tomu mimo jiné ve Sněmovně Babiš. Nepřehání to už trošku?

Já se v politice zase až tak nevyznám, abych věděl, kdo je pan Pokorný. Jednoho znám, ale ten s politikou nemá nic společného, a už vůbec nevím, jestli je v ČEZu nějaká mafie. Nemám tyhle informace. Pan Babiš je nejspíš má, jinak by něco takového určitě neříkal. Jistě má nejen důvod to říkat, ale jistě má i důkazy. Protože já jsem neochvějný zastánce důkazů. Jak v ústech pana Babiše, tak i v ústech těch, kteří se snaží bez důkazů pana Babiše poplivat.

Anketa

Půjdete k parlamentním volbám?

98%
hlasovalo: 11655 lidí

Ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi Babiš při výše zmíněné debatě vpálil, že je v politice už 27 let a za tu dobu nepostavil ani psí boudu... Co o jeho mluvě soudíte? Zaorálek je volebním lídrem ČSSD a po volbách se chce ucházet v sociální demokracii o post předsedy. Tvrdí, že ČSSD má i přes výraznou ztrátu za ANO šanci vyhrát volby do Sněmovny. Co byste mu na vrub jeho optimismu vzkázal?

Zoufalství v ČSSD vnímám, personální rošádu chápu, ale že by byl pan Zaorálek oním mužem, který převalí voličský potlesk od ANO k ČSSD, si opravdu nemyslím. On jen a jen vykřikuje hesla při štvanici na Babiše, a samozřejmě bez důkazů. A slib, že ČSSD ve volbách porazí ANO, tak to je akt čirého zoufalství hodná kamikadze.

Komu v kauze Čapího hnízda věříte? Policii, nebo Babišovi a Faltýnkovi? A jak si vysvětlujete, že prezident Miloš Zeman stále za Babišem stojí a dokonce veřejnosti dal na srozuměnou, že by Babiše jmenoval premiérem, i když by seděl ve vazbě. Co tomu říkáte?

Věřit mohu jenom v boha, ale protože vyznávám důkazy i v tomhle případě, mám s tím problém. Natož ve věci Čapího hnízda! Jediné, o čem jsem přesvědčen, je fakt, že kdyby pan Babiš nebyl tak strašně velkým favoritem nastávajících voleb a profesionálním politikům tak nehrozil velký malér, určitě by Čapí hnízdo a domnělý dotační podvod pánů Babiše a Faltýnka byl pouze směšnou, zaznamenání nehodnou epizodou v celé nekonečné řadě daleko markantnějších a souditelnějších podvodů napáchaných při zbohatnutí mnoha našich bezúhonných spoluobčanů. K Čapímu hnízdu znám jen mediální výkřiky, jednotnou frontu bojovníků ve Sněmovně, ale ani jeden právně relevantní argument, který by Sněmovnou oba vydané pány usvědčoval z podvodu. Ale skandalizovat a vyšetřovat se to jistě dá, volby nevolby... A pan prezident Zeman je svéprávný občan České republiky, zastávající funkci hlavy státu, tak nechť činí, co uzná za vhodné. Mně to soudit nepřísluší. Asi si o vině pana Babiše myslí něco jiného, než Policie ČR. Má na to právo, on má asi víc informací než kdokoliv z nás.

Dokážete si vůbec po tom všem představit, jak Andrej Babiš sestavuje svou „vládu Andreje Babiše“?

Samozřejmě, že si to dokážu představit, a dokonce si myslím, že to tak i bude. Na politické scéně vidím celou škálu možností, jak prezidentem pověřený vítěz voleb Andrej Babiš, podle Ústavy ČR, sestavuje koaliční vládu s těmi stranami, jejichž vůdcové se dnes dušují, že se „zločincem“ Babišem by do vlády jít „nikdy“ nemohli. Asi budou muset některé strany vyměnit svá vedení...

V minulých dnech Česko zasáhla vlna odporu k letáku obchodního řetězce Lidl, který v rámci politiky „žádné náboženské symboly“ odmazal z fotky řeckého kostela kříže. Český Lidl tvrdí, že se na vytváření kampaně nepodílel a že nápad s umazanými kříži pochází z dílny mezinárodního týmu Lidlu. Reklamní materiály jsou podle Lidlu Česká republika totožné ve všech zemích, kde řetězec působí. Šlo o správný krok, nebo jen o bouři ve sklenici vody?

Kostely bez křížů... to si pamatuji. A ještě dlouhé kadeře zpěváků a taky nesměla děvčata do televize bez podprsenky... to byly symboly, které nesměly do televize a na obrazovku před rokem 89. Pro mě nic nového, ale nesmysl a hloupost to bylo tenkrát stejně jako dnes. Že to vymysleli mimo ČR mě nepřekvapuje, ale nikoho z „osvícených hlav“ na západ od našich hranic to ani trochu neomlouvá. I tam žijí, šéfují a rozhodují na mnohých místech krátkozrací hlupáci.

Má v případě Lidlu pravdu kardinál Dominik Duka, když říká, že umazáváním křížů to začíná a strháváním křížů končí?

Pan kardinál Duka je moudrý, moderní muž pro církev v jednadvacátém století a jeho radami je radno se řídit, jemu lze důvěřovat. Ano, dí pravdu.

Angela Merkelová míří za obhajobou svého mandátu. Na cestě k tomu sdělila, že „islám patří k Německu a je součástí jeho úspěchu“. Zároveň potvrdila, že nelituje svého rozhodnutí z dob migrační krize. Je Merkelová vůdkyní svobodného světa, či je její politika nebezpečná? Přejete si její znovuzvolení?

Na rozdíl od pana kardinála Duky je pro mě paní Merkelová zcela nesrozumitelná. Jednou z dominantních vlastností velkých lidí, předurčených vést národy, musí být schopnost říct – pardon, mýlil/-a jsem se... Jenže paní Merkelová mi naopak připadne jako umíněná ženská v přechodu.

František Ringo Čech, Olga Sommerová, Václav Klaus mladší, Adam Komers, Dana Kuchtová. To jsou některá známá jména lidí, kteří míní kandidovat ve sněmovních volbách. Kdo z nich by českou politiku obohatil, a kdo ne?

Mezi těmi, které jmenujete, jsou jistě i lidé s mozkem v hlavě. Ale ze všech by českou politiku mohl pozitivně ovlivnit pouze Ringo. Má úžasný, obdivuhodný nadhled a je nejen chytrý, ale i vtipný... A to českému světu v posledních letech zatraceně schází.

Nakonec mi dovolte jeden velmi osobní dotaz. Přes americký kontinent se přehnal hurikán Irma a podle médií zasáhl i váš tamější dům. Jaké škody sčítáte? A co soudíte o tom, jak se k celé záležitosti přírodního živlu postavil americký prezident Donald Trump?

Netuším, jak se k záležitosti katastrofického hurikánu Irma postavil pan prezident Trump, ale my jsme museli nechat rozřezat a odvézt z naší krásné zahrady čtyři třicetileté vzrostlé palmy, které vichr vyrval ze země i se všemi kořeny a položil je vedle bazénu, Dům opatřený protihurikánovou ochranou naštěstí přežil bez úhony. Ale zaplaťbůh, nikomu v nám známém okolí se nic nestalo, takže dobrý. Mohlo to dopadnout o dost hůř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…