„Lepšolidé“ nálepkují a pak tu nenávist a netoleranci sami provozují, říká Majerová

21.08.2022 14:40 | Rozhovor

Česká republika potřebuje třetí sílu. Těmito slovy popisuje Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory, spolupráci její strany s hnutím SPD, která se projevila jak v letošních senátních, tak komunálních volbách. „K aktuální spolupráci mezi Trikolorou a SPD došlo spíše spontánně a odzdola, než že by ji nadekretoval kdokoli seshora. Nesmíme do budoucna dopustit takové tříštění sil, po kterém opět propadne milion hlasů zdejších voličů,“ je přesvědčena Majerová, podle které je hájení zájmů vlastní země a vlastních občanů úplně normální.

„Lepšolidé“ nálepkují a pak tu nenávist a netoleranci sami provozují, říká Majerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Majerová

V posledních týdnech jste se zúčastnila několika akcí, na kterých například i plné Staroměstské náměstí vyjadřovalo svůj nesouhlas s kroky dnešní vlády. S jakými postřehy jste odjížděla z těchto akcí?

Především, že to vlastenecké společenství je nesmírně pestré. Od bytostných intelektuálů, kteří své postoje a názory umějí politicky i politologicky pregnantně zargumentovat, přes úplně obyčejné lidi, kteří se potýkají s těžkostmi naší doby, ale nepoztráceli u toho zdravý selský rozum, ani si nenechali vymýt mozky současnou propagandou, až po svérázné aktivisty, kteří si libují spíše v drsných projevech. Každý jsme holt jiný, ale zájem o lidi a osud naší země je společný.

Mimo jiné jste se zúčastnila také velkého vlasteneckého setkání v Příčovech, kde se panel, kterého jste se účastnila, jmenoval „Na prahu Velkého resetu“. Je podle vás právě návrat k vlastenectví cesta, jak čelit současným krizím?

Hájit zájmy vlastní země a vlastních občanů je úplně normální. A je tak nějak jedno, zda tomu budeme říkat vlastenectví, nebo úplně jinak. Nenormální je provozovat opak, to znamená kašlat na vlastní lidi a namísto toho nadbíhat cizím. Naši obrozenečtí předkové by se asi strašně divili, že označení vlastenci, případně zdeformováno na „flastence“, je dnes v ústech mnoha „lepších lidí“ hanlivou nadávkou. To, že my svoji vlastní zemi stavíme na první místo, vůbec přeci neznamená, že jiné země či národy nenávidíme. To spíš právě tihle „lepšolidé“ si vymýšlejí novoty typu předsudečné nenávisti, aby tak mohli druhé nálepkovat, a pak tu nenávist a netoleranci sami provozují.

Na české „vlastenecké politické frontě“ je však dlouhodobě velmi nepřehledná situace a často zde dochází ke štěpení sil a zakládání stále nových politických stran a hnutí. Vidíte šanci, že by se např. po vzoru koalice SPOLU dokázaly spojovat i tyto další politické strany?

Pokrok je už to, že spolu mluvíme, že se potkáváme, že stojíme na stejných pódiích.

Trikolora, které jste předsedkyní, se letos vydala do podstatně bližší spolupráce s hnutím SPD. Pokoušíte se tedy o politickou integraci tímto směrem?

Prozradím vám jednu věc. K aktuální spolupráci mezi Trikolorou a SPD došlo spíše spontánně a odzdola, než že by ji nadekretoval kdokoli seshora. Tam jsme o tom pak jednali samozřejmě také, ale podoba koalic v jednotlivých městech či obcích je věcí našich místních lidí. Tahle naše společná aktivita se navíc potkává s poptávkou běžných lidí, kteří kašlou na nějaké osobní animozity těch nahoře. Jestli a jaké to bude mít pokračování do budoucna, to bych nyní předbíhala. Jedno ale vím jistě. Nesmíme do budoucna dopustit takové tříštění sil, po kterém opět propadne milion hlasů zdejších voličů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…